Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

Bicska

Kristály Árpád

rcnn85cxp

Sziasztok!
Egy kicsit lemaradtam, pedig renszeresen figyelemmel kísérem a lézer fejlesztését, és drukkolok, hogy szuper legyen! Egy apró megjegyzésem lenne az enkóderrel kapcsolatban. Szerintem nem lézerrel van megmunkálva, hanem maratják, akár a nyákokat. Fotózás, előhívás, marás. Szinte teljesen biztos. Van egy cég, akinek intelligens lámpák dobozát kellett gyártanom, és Ők is megtaláltak, hogy különdböző mintákat lézerezzek nekik, egy kb 30mm átmérőjű acéllemezbe. Nem tudtuk megcsinálni. Kitalálták, hogy fotózzák, és marják. Mondhatom, hibátlan lett! Lézerezve egy enkóder, ugyanúgy elvetemedne, mint egy lemez, mellyet perforálunk.

e3h0cv4ph

Sziasztok.
A kollégámmal a panelgyártásba a fototecnikai eljárás hívei vagyunk. Kb. 10 éve csináljuk ezt viszonylag nagy számú panellal, nekünk ez már egy kiforrott technológia, és házilag is könnyen kivitelezhető. A legkisebb vezetősáv amit csináltunk az 8 mil volt (0,2mm).
Arra gondoltam ha ezzel az eljárással csinálnánk kódtárcsát, üvegszálas panellra (a lehető legvékonyabbra ~1mm). A rézfelületre rámaratnánk a kódtárcsa képét, ha kell a panel résekkel rendelkező részét még elvékonyitanánk (pl: köszörűvel v. csiszolóval), persze nem nullára, hogy legyen valami tartása. (nem tudom, hogy egy 0,1 mm vastag lemeznek milyen tartása van, ennek biztos több) Aztán szerelésnél a panel üvegszálas fele lenne az enkóder adó része (LED) felé fordítva. Szerintem ez így működne és nem is drága.  
Mit szóltok hozzá?
Üdv:TT

Kristály Árpád

Hallihó!
Szerintem levilágítóval sokkal egyszerűbb a legvastagabb filmre....

e3h0cv4ph

Tényleg jó megoldás az is, csak akkor nem értem miért kisérleteznek vékony lemezzel? Az miben jobb a levilágítós-nál?

000000000

A film emulziója rosszul tűri a meleget, mert az alapanyaga zselatin. A film és a tárcsa, amire rögzítve van erősen különböző hőtágulásúak, tehát még vetemedik is, hullámos lehet a széle. Ezért jó a nyomtatókba és egyéb mérsékelten gonosz helyekre, de nem felel meg "ipari" igénybevételre pl 80 fokon. (a fok Celsius-ban értendő és nem Maligan-ban)

sasi

Egy encoder a http://www.vatera.hu/item/view/index.php?cod=23155970" TARGET=_fnew>Vaterán
http://www.sasovits.hu/cnc/vegyes/2_300.jpg" border=0>

Kristály Árpád

Oké!
Ipari encoderben többnyire üvegtárcsát használnak....
A Balluf is gyárt ilyet...

e3h0cv4ph

Köszi Imi, értem. Bár szerintem egy hobbycnc gépen az encoder (még ha közel is van a motorhoz) hőmérséklete nem megy 80 C° fok közelébe, legalábbis az én gépemen.

yuagaci9g

Az encoder tarcsanak nagyon pontosnak kell lennie, es amit a legnehezebb megcsinalni; hogy kozpontosan fusson, kulonben minden fordulatnal egyik oldalon siet, a masikon meg kesik picit. Szoval el nem tudom kepzelni, hogy lehetne kozpontosra kivagni, ha mar a fenykepezesnel nem torzul el ovalisra. (tokeletes nyomtato nincs)
Esetleg egy eredeti tarcsat kellene hasznalni maszknak, de a kifuras ?

e3h0cv4ph

Szerintem egy hobby géphez (egy-kétszáz résig) megfelelő ez a technológia (vagy akár a levilágítós is).
Aki ipari gépben gondolkodik az pedig vegyen gyárit (vagy bontson gyári gépről, vagy vegyen a piacon párszáz forintért ilyet).

Kristály Árpád

Hallihó Lámpás!
Örülök, hogy újra köztünk vagy!
Meglep a véleményed, mert te mindig minden megoldasz!
Ez a saját tapasztalatom!

Szerintem nem nehéz egy olyan szerszámot kiesztergálni mely kellő pontosságal kilukasz egy filmet....
A levilágítónál nincs szerintem totzulás, ráadásul az nem nyomtató!

Aprópó....
Fél siker... már megy az A.... bipo vezérllő!!!!!
De sajna nincs elég nagy motorom 8-10-Amper!

Szalai György

Birnék neked kölcsönadni nagy dög motort, ha segit rajtad, esetleg két nagyot párhuzamosan.
Vagy hármat.

bmejdz9nu

Megjött a "#979"-es motor...
Nagyon jó...  
de a Tibi45 leírásai szerint nem szervó jellegű... kissé darabos a járása kis feszültségen 1-2V-on...
Viszont eszméletlen erős... halk,nem melegszik...

Talán jó kis marómotort lehetne belőle csinálni... csak kellene egy jó nagy áramú (kb 10-15A) vezérlés 0-90V-ra... valami PWM... fetekkel... vagy nem tudom...
Ezzel a motoral láttam egy marómotor megoldást a cnczone.com-on csak most nem találom... keresem...
Persze a vezérlésre lehet valmi más megoldás is mert a BF20-ban is egyenáramú motor van... valahogy a 220V-ról szabályozzák? melegedés a motoron kívül sehol... nem tudom, hogy csinálják...???