Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Tibi légyszíves a kedvemért... írd le... mert én vagyok most a hü..le. Ami igaz de jobb ha más nem tudja... :)

000000000

Szóval valami olyasmit írtam, (ami eltűnt), hogy
bevezethetnénk a motorokra egy "bepattanási tényezőt", ez igazi Hungaricum lenne.:)
Egyébként pedig egy ilyen döcögős, bepattanós
motor még működhet is, a szervoszabályzás
adott határig megoldja ezt a dolgot. Persze
szegénynek lenne más dolga is, és ez bizonyosan
hatásfok csökkenéssel jár. A jelenség ugyanis
úgyis felfogható, mint állandó zavaró jel, ami
rászuperponálódik az összes többire még.

bmejdz9nu

Valami szervós versenyt kellene tartani!
három kategóriában... :)
1. A legjobb szervómotor - ez ugye egyszerű... csak pénz kérdése...
2. A legjobb szervóvezérlő - ez már nem is olyan egyszerű...
3. A legrosszabb szervómotor - ez lenne a legizgibb mert a 2. pontban csak akkor lehetne a vezérlő az első ha meg is tudná hajtani :) :)

000000000

Látod ez eszembe se jutott! Jó ötlet!!!

D.Laci

Azt ugy csináltam hogy 2db tokmányt egy "közcsavar" segitségével összeépitetem. Igy 1-13mm bármilyen tengelyű motort tudok tesztelni. Fékező üzemmodban egy ismert paraméterekkel rendelkező motorhoz lehet visszonyitani a "no name" motorokat.

000000000

Akkor a motorfelfogásnak (motorágynak) is állíthatónak kell lennie (magasságban), mivel az egytengelyűséget tartani kell.
Univerzális probapad...

D.Laci

000000000

Laci ez nem rossz, egy hibája van: a tokmányok  
tehetetlenségi nyomatéka nagy, összemérhető
a motor forgórészével (vagy jobb minőségű
motor esetében nagyob is), ezért hamis képet
kapsz a tesztelendő motorodról lengéstani
szempontból.

D.Laci

Ebben igazd van, de igy legalább szimulálja a mechanikát (valamilyen szinten). Mégmindig jobb mint egy gumicső... Tökéletes megoldást aligha lehet kitalálni.

D.Laci

Maximum egy ilyen gyorsmegoldás: http://hobbycncservo.uw.hu/tkapcs.htm" TARGET=_fnew>http://hobbycncservo.uw.hu/tkapcs.htm
De enek meg aza baja hogy minden tengelymérethez ujat kel késziteni...A tokmányos megoldásom inkább csak arra való hogy megnézem hogy alkalmas-e szervó jelegü-cske szervót csinálni belőle. anélkül hogy ráépitem feleslegesen az encodert.

bmejdz9nu

Tehetnél fel egy "szervós" videót amikor lassan forog a motor... szinte lépésenként... úgyís tudod mire gondolok... volt szó róla....
Persze "eredeti" motorral... :)

D.Laci

""eredeti" motorral..."... triciglivel a hülyegyerekis tud menni, de az egykereküvel...
az igazi elektronika megbirkózik bármilyen jelegü motorral. Ha a Kedves felhasználó ráköt egy álltala vélt szervójelegü motort és mégsem megy aztán jön a sárdobálás hogy most mi a nem jó a motor a vagy az elektronika.
A mi esetünkben nehezen fordulhat ez elő.
Egy léptető motoros hasonlat:
" Léptetőmotor  Léptetőmotor választás  
2007. máj. 02. 17:19 | Válasz | #1004  

Keresek olyan felhasználót aki bármilyen(!) vezérlővel max. 50V-ról egy Nema34-es motorral el tudott érni 300-as percenkénti fordulatszámot......  
"
Ez az eredeti szervó meg nem eredeti olyan mint egy 100E ft-os DVD lejátszó csak az eredeti lemezt veszibe...
vagy a 140E ft-s  samsung LCD tv-monitorom 640*480 -as felbontással TV-zni kiváló, de narmális progikat futatni rajta...
Szoval érted ha a gagyi motor jó hozzá ,jó az "eredeti"-is. de forditva nem biztos hogy igaz. söt...
Teszek fel videót ilyen mottorral meg olyannal is...De tudod a 230V-os dekopir fürész motort is kiprobáltam...

bmejdz9nu

[#nyes] Azóta ám a Nema34-es 600 is tud! A végén leírtam mi volt a gáz... Ott a megoldás persze a microstep... de ez egy másik topik...

Hát igen "gyári" szevómotorhoz csak pénz kell...
Ha ezen az "anyagias problámán" segít egy egy vezérlő... azt pénzt takarít(hat) meg :)
Tehát a "mindenmotoros - ablaktörlőmotoros" vezélőket EastDrive System(R)-nak kellene nevezni... :)
Akkor várjuk a videót a te EastDrive(R) rendszerű vezérlőd annak a képességéről, hogy mit tud lassan, "léptetve"... :)

Kristály Árpád

Hallihó!
Szerintem meg fogsz lepödni!!!!

000000000

"az igazi elektronika megbirkózik bármilyen jelegü motorral."
Ugye ezt azért nem gondololod komolyan???