Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

ArtCam & Relief marás

Indította gaben, 2025 február 03, 18:10

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

A multkor nézegettétek a Z-puffer képeket amiket adtam és nem nagyonakart belőle jó kijönni.
Ezek voltak azok amelyek a mélységi infrmációt a szürke árnyalataival voltak hivatottak megjeleníteni.
Nekemlehet szerencsém volt, de a 3. próbálkozásra egy elég barátságos reliefet dobott az ARTCAM.
Természetesen nem kelett vele semmit tennem.

Ez azért jó, mert igy létező 3D modellekből lehet mégis könnyedén alakítható relief pár kattintással a jövőben.

http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/ARTCAM/ora.JPG" border=0>

000000000

köszi a hosssssszú infot![#worship]

000000000

Köszönöm, ezen megoldást csináltam, de nekem az íveket szétszedi rövid egyenes vektorokra. ArtCammal simítgatom....különben a cnc egy 30mm-es körön 1000x indul el,áll meg.

43pbwjg8s

Szia!
Csak egy kérdés.
Corelben kezded az egészet vagy már oda is importálsz és ott teszed rendbe magadnak?

43pbwjg8s

Még egy:
Az ArtCAm szedi szét az import során?

Ez olyan érdekes....
mindig pici infókat szoktatok lehagyni ami miatt nem biztos hog yegyértelmű a dolog.
Lehet ugyan következtetni, de megesik hogy éppen a másik értelmezést veszem. :)

Ez ilyan mint pl kaptam most egy levelet amiben az van, hogy a reief 80 magas de ehhez 0.2 mély.
Ha igazán belegondolsz a magas a mély ellentettje. :)
Persze értettem miről van szó, de ha olyan dologról beszél az ember amiben nincs otthon (mert kérdez, vagy tanulja éppen) akkor jó szabatosan fogalmazni amikor válaszol vagy kérdez az ember. :)

000000000

.cor formátumban kaptam a rajzot.Ezt szeretném Artcam számára méretarányosan értelmezhetővé tenni.

43pbwjg8s

húha....
.cor  (?)
Ezt elírtad, vagy tényleg nem a klasszikus COREL CDR-ben kaptad?

Érdekes, hogy keresgélve a NET-en ez 2 helyen a coreldrawwal van asszociálva, azonban máshol nem.
POróbálom a mentési lehetőségek között keresgélni de nincs ilyen.

Csak hogy tényleg tanuljak:
Ez tényleg COR kiterjesztésű file volt vagy CDR???

43pbwjg8s

Egyébként megnézném a Corel forrást ha átküldöd. Csak hogy lássam mi a kezdet és megnézhessem mi a vég. :)
Átküldöd? Vagy csak egy részletét amiben vannak ívek! Az is elég, ha a többit kitörlöd és úgy küldöd.

000000000

Természetesen .cdr ,átküldtem neked amit kaptam.Légyszíves játszed végig a metódust és nagyítsad ki utána a betűket...

43pbwjg8s

Szia Yumi! Ne haragudj, de mar csak holnap!  
Vbodi! Neked is. Bocsanat erte!

000000000

Ha holnapután...akkor sem gond,köszönöm,ha ránézel.

43pbwjg8s

Szia Yumi!
A probléma egyszerű és könnyen orvosolható!
De erre érdemes figyelni!

A DXF exportnál van egyopció arra, hogy hogyan kezelje export közben a szoftver a szövegeket:
http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/ARTCAM/Yumi_COR.JPG" border=0>

Az export text as funkcióról van szó.
Amennyiben ezt meghagyod text-re, akkor mint szöveg fog kimenni, é az a szoftver amelyikkel majdan beolvasod, szintén akként fogja kezelni.
A probléma ilyenkor az, hogy nem mindig tudja a másik szoftver azt, hogy milyen font volt az amivel Te ezt a corelben megjelenítetted. Ehhelyett (ahoy itt is) a CAD/CAM rendszerek legtöbbje a legtöbbször a MOMOTXT fontal helyettesíti amely bizony pontosan olyan töredezett mint ahogy azt Te is láttad a beolvasás után. Ez a font soha nem is lesz íves.
Elvileg sokszor van arra lehetőség, hogy a fogadó programban ennek a szövegnek a betűtípusát megváltoztasd, de 99.99999%, hogy azzal sem fogsz azonos eredményt elérni, ha pont ugyanarra a betűtípusra tzdod visszaváltoztatni, ami az eredeti készítő programban (jelen esetben a Corelben) volt.

Nem véletlen hogy a Corelben készítetted a dolgot. Ott lőtted be a helyzeteket a méreteket.
Azért, hogy majdan olyan legyen a végeredmény.
Tehát? :

Egyszerűen annyit kell tenned, hogy az exportnál a Export Text As funkciónál a Curves lehetőséget kapcsolod be. Ekkor a fontok felbomlanak elemeikre és mint görbék kerülnek bele a DXF-be, ami ilyen görbékként, ott ahol azok voltak jelennem meg a másik szoftverben beolvasásután.
Jelen esetbn ART-ban így:

http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/ARTCAM/Yumi_ART.JPG" border=0>

De akkor már fűzzük tovább azt amiről a multkor Mambának is beszéltem:
Lehetőséged van arra is (és érdemes használni!!), hogy amikor a szöveg már iztosan kész van Corelben, akkor a "convert to curves/Görbévé alakítás" eszközzel Te magad, ott helyben alakítod át görbékké a betűket.
Innentől kezdve persze már nem tudod szövegként kezelni, nem tudod átírni.

A választás a Tiéd!
Mndig mindenre nagyon nagyon sok megolds létezik!! Meg kell keresni az alkalomadtán legmegfelelőbbet, vagy legszimpatikusabbat és azt használni!

3vv2btrhv

virtuálisan !!!!!
Nekem ez azt jelenti , hogy munka közben forgathatom a modelt .  
Az Ac csak ugy engedi , hogy külöm kell klikelnem a forgato menüre , forgatni és visszalépni . És van egy igazi probléma :
az AC -filozofiája nem engedi meg az ALÁMETSZÉSEKET !!! De a Blender-ben valos szobrászkodást tudok végezni .

3vv2btrhv

Bonyolultabb a problémám . Rhino4 maga nemében jó progi , csak nem áll a kezem alá . A Cam- modult is szoktam használni bizonyos esetekben .
Nekem az a véleményem , hogy az AC szerszám generálási filozofia nagyon érthetö és kezelhetö . Most fölleg , mert kétoldalas marásokat csinálok és nagyon kézre áll .

000000000

szervusz tibor!
értem a rino  hozászolást!
Szobrászkodni probáltad már a http://www.pixologic.com/zbrush/features/01_UI/" TARGET=_fnew>ZBrush 3 programot?
vagy nem ilyen szobrászatra gondolsz?