Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

btxtzhi26

Ha a programnak hinni lehet sima inkrementális 1000 es enkóderek vannak a motorokban.De cserélni se egy nagy probléma.
Inkább az a gondom , hogy amilyen vezérlőt tudnék normális áron venni hozzá az 230V os tehát a max kimenőfeszültsége sokkal kissebb mint az eredeti vezérlőé.

Bencze András

Ezek nem einschub számok. Tegyél fel inkább fotót a fiókról. Sanszos a motor FT5 széria lagegéberrel és 3 fázisú tachoval.

svejk

Ja, hogy cserélted a motormeghajtókat is![#heureka]

btxtzhi26

Nincs útmérő rajta, közvetett a mérőrendszer.

btxtzhi26

svejk

Pedig az eredeti felvetés [#t18p2987#] szerint igen. [#vigyor3][#kuss]

btxtzhi26

Az igazi mazohizmus a sinumerk 810/840 Shopmill használata, szerintem nem volt éppeszű a fejleszőgárda feje

svejk

[#vigyor3]

Egy kollégám 25 éves ipari CNC -igaz javarészt esztergálás- gyakorlattal a háta mögött elkezdett használni egy UCCNC vezérlésű fémipari marógépet.

Először úgy nézett rá mint gyújtogató a vizes szalmára, de fél év múlva hasonlóan nyilatkozott egy Mori-Seiki vezérlőről.

Az tetszik neki a hobby vezérlőben, hogy szinte nincsenek korlátok, nincs megkötve a keze, sokkal gyorsabban meg tud oldani vele feladatokat.
No persze káromkodás azért ebben az esetben is van, tökéletes, mindenki ínyére való vezérlőt sosem fognak alkotni.

nagysam

[#wow1]
Nem ismerem ezt a vezérlőt, de ránézve, ezt megtanulni kell, nem kicserélni. Egy profi, stabil rendszert biztos megtartanék. Többet tud mint amire cserélhetnéd.
Igaz, ha valami megbetegszik az zsebbenyúlós.
(Az én gépemben is ilyen SIMODRIVE 611-es hajtás van. Igaz heindenhain iTNC530 vezérlővel.)

btxtzhi26

Azt hiszem árnyaltabb lett a véleményem /egy negyedórás telefonos eligazítás után/ A haszálati utasítást íróknak az anyukája volt a tisztességtelen, nem maga a gép.

svejk

Az biztos, hogy a gyári atom stabil és nem utolsó sorban értékálló.

Sajnos egy hobby vezérlős gép eladhatatlan az ipar területére.

GPeti1977

Van egy motor driverem aminek a táplálása 2 helyen van kivezetve egy a vezérlés, egy meg a teljesítmény végfok mind a kettő 230V 1 fázis. A hivatalos bekötési rajzon párhuzamosan kell kötni a kettőt. Azután megnéztem egy hasonló komolyabb driver bekötését, ott a vezérlés bekötése úgy van hogy a főrelé elé és a főkapcsoló után van bekötve, illetve zavarszűrő vagy 1:1 leválasztó transzformátorral, nem csak simán párhuzamosan. Mivel a gépben van 230/230 leválasztó trafóm amiről a PLC-t és a PC tápját is működtetem, nem lenne biztonságosabb-e hogy a driver vezérlőáramkörét is leválasztó transzformátorról tápláljam? Igaz ezen a driveren az error-t nem tudom gombbal reszetelni de azt úgy oldanám meg hogy a vezérlés tápját is egy gombbal meg lehetne szakítani.

istvan3

Általában 2 féle nagyfesz bemenet van.

Egyik a vezérlésért felelős, másik a motor hajtásért.
Utóbbit a katalógusok általában egy öntartós relés megoldással meghajtva adják meg, ami E-stopra, vagy Servo Alarm jelre kikapcsol, úgy hogy a szervó vezérlő bekapcsolva marad. (Elveszi a motor tápot)

A csatolt Sigma 2 hajtáson az L1 L2 L3 bemenet kapcsol le.

Bár ez a megoldás jelenleg már biztosan nem kapna CE-t.

Ipari termelésben a gépeken(nem cnc) pl. nyitott biztonsági ajtónál sem lehet tápfesz a motorokon, illetve a relés öntartó megoldást sem használnak, mert besülhet. Biztonsági reléket kell alkalmazni.

Hobbiban ugye nem ez a mérvadó, de törekedjünk a biztonságra.

(Régebbi hajtásnál, ahol nincs külön véve a vezérlés és a teljesítmény táp, ott a motor kimenetre voltak helyezve mágneskapcsolók, amik hiba/vészstop esetén ott is leválasztják a motorról a tápfeszültséget.)

GPeti1977

Köszönöm, viszont ez a relé öntartás illetve az egész biztonsági rendszer nem egyértelmű  hogyan szabványos, úgy kötöttem be hogy Start gombra bekapcsol, Stop vagy emergency stop vagy a 3 tengely végállására szintén lekapcsol, illetve ha a plc-n nem fut a program (nem zár a relé) szintén lekapcsol. A gépnek nincsen ajtaja, csak a vágókorongon egy szenzor ami érzékeli a burkolatot.
Viszont fő motorja van nem kicsi, ez akkor kapcsolható be ha a Mach3 charge-pump relé zárva van és az öntartó relé is zárva van és M3-mal bekapcsoltuk a motort és a motor hőkioldója nem aktív.

Borcz

Üdv.
Keresek AC servo motort és vezérlőt. STEP/DIR meghajtásút.

Két napja bújom a netet és nem tudom mi az ami egyszerűen megtanulható nem kell hogy 200+1 beállítása legyen. Láttam: OMRON, YASKAWA, SIEMENS... és még nem tudom mennyi neves és nagyon drága dolgokat :)

Jelenleg MITSUBISHI MR-J2S-A vezérlőim vannak, de nagyon nehéz beszerezni. A "B" tipusút meg nem értem a kommunikációját. Jó az "A" :)

Jelenleg 1kW körüli szörnyeteget keresek. De nincs kizárva hogy kell majd még.

Mik a tapasztalatok és mi ami szerintetek jó?

Üdv
Borcz