Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

svejk

Mindegyik jó ha ért hozzá az ember.

Ha gyorsan le akarod tudni a dolgot akkor Távol-Keletit.
Akár régebbi Yaskawa, Panasonic, Samsung, vagy akár a most használt Mitsubishi...

Ha van időd molyolni akkor mondjuk Allan-Bradley-t.

Ha szereted szívatni magad vagy könnyen tanulsz és az átlagnál nagyobb IQ-val rendelkezel akkor valami német technikát.

svejk

Persze mindnek vannak buktatói de tanulás, tapasztalat nélkül ritkán van eredmény.
No és az egzotikumokat  kerülni kell, jó ha van kitől kérdezni.

svejk

Nem utolsó sorban törekedni kell arra hogy olyat szerezzen be az ember ami tényleg arra való amire kell.

pl. motorból is általában van 4-5 féle egy adott vezérlőhöz.

De sajnos ez ritkán jön össze ha úgy kell a használt cuccokból összevadászni, ekkor marad a kompromisszum.

Borcz

A Mitsun alig használok néhány paramétert és van belőle annyi hogy szerintem zenélni is tud, csak nem tudom melyik az a beállítás.

Szívesen próbálkozok vele. Valahogy a Mitsu vezérlést is összeraktam. Nem volt egyszerű az elején. Az "X" és az "Y" tengely nem volt összehangolva és a kör helyett olyan szép oválisok lettek. De meg lett.

Nem vagyok nagy felhasználó csak a profi szintet keresem. És az AC servó a profi.

svejk

Ez a step/dir rendszer előnye és egyben hátránya.

Előny, hogy csak pár paramétert kell állítani a többi inkább az analóg vezérlésnek szól.

Hátrány pedig maga a step/dir rendszer, így a profi cucc gyakorlatilag le van butítva.

Komolyabb vezérlőkben nem is nagyon található már ez az opció.

svejk

Az MR-J egyébként nekem is tetszett a végén kezesebb volt mint a régebben ismert másik.

Borcz

UC 400ETH-rel hajtom. De rendesen le van butítva.
Azt hiszem 4000 impulzus körönként. Az eddigi tapasztalatok alapján elég is.

GPeti1977

Egy AC szervó motor tud olyant hogy a step jelre momdjuk ugrik egy fokot mint a léptetőmotor?

kmajer

Szervo nem tud beállni fix pozícióra.

szabad paraszt

istvan3

Általában megadható a szervóknak, hogy egy fordulathoz hány (step) impulzus szükséges. (Az enkóder számát osztja le szoftveresen a kívánt értékre) Ha 360-ra állítasz be, akkor fokonként fog lépni.

Amúgy meg miért ne tudna a szervó beállni fix pozícióba?

Attól, hogy a hibajel által veszi fel a pozíciót, még nulla hibára törekszik a rendszer.

designr

Panasonic
Step-dir
1kw
Vezetékeivel,programmal,segítséggel a beüzemléshez.
Stabil megbizható..
Ugyanilyen.
[#t218p7815#]
Ez is tőlem van..
Ha érdekel irj..

kmajer

A kérdésed meg is válszoltad magadnak.

kmajer

A működési elv szerint.

istvan3

Ne haragudj de továbbra sem magyaráztál meg semmit.

Az, hogy a hibajel készteti a motort forgásra, és ez által követi az előírt pályát, (méretezés, és hangolás függő hibával) az nem jelenti azt, hogy a motor végül nem tud beállni fix pozícióba, amikor a step jelek megszűnnek.

Ez természetesen egy begerjedt rendszer esetén nem történik meg, mert ide oda mozog a motor.

A fix pozícióból való kibillenést pedig a rendszer korrigálja.

A léptető motor tengelye sem stabil tartó helyzetben, kibillenthető onnan.