Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

btxtzhi26

Azt hiszem árnyaltabb lett a véleményem /egy negyedórás telefonos eligazítás után/ A haszálati utasítást íróknak az anyukája volt a tisztességtelen, nem maga a gép.

svejk

Az biztos, hogy a gyári atom stabil és nem utolsó sorban értékálló.

Sajnos egy hobby vezérlős gép eladhatatlan az ipar területére.

GPeti1977

Van egy motor driverem aminek a táplálása 2 helyen van kivezetve egy a vezérlés, egy meg a teljesítmény végfok mind a kettő 230V 1 fázis. A hivatalos bekötési rajzon párhuzamosan kell kötni a kettőt. Azután megnéztem egy hasonló komolyabb driver bekötését, ott a vezérlés bekötése úgy van hogy a főrelé elé és a főkapcsoló után van bekötve, illetve zavarszűrő vagy 1:1 leválasztó transzformátorral, nem csak simán párhuzamosan. Mivel a gépben van 230/230 leválasztó trafóm amiről a PLC-t és a PC tápját is működtetem, nem lenne biztonságosabb-e hogy a driver vezérlőáramkörét is leválasztó transzformátorról tápláljam? Igaz ezen a driveren az error-t nem tudom gombbal reszetelni de azt úgy oldanám meg hogy a vezérlés tápját is egy gombbal meg lehetne szakítani.

nwmewgze

Jó reggelt fórumtársak!

Szeretném a segítségeteket kérni.

A gond: Jelenleg kézi üzemben cserélem a szerszámokat egy bistabil pneumatikus váltó segítségével, random hiba, hogy szerintem vagy nem tudja hol van épp a pozíciója (valamilyen szinten elfordul csereközben)
Vagy nem tudja merre kellene elindulnia program start megnyomása után.Van amikor rettentő gyorsan ide oda indul és csak utána indul el CW irányban.De ha nem jön neki össze letiltja a driver nyomatékra.Ha próbálom reprodukálni a hibát nem tudnám 100% ig állítani, hogy mitől csinálja.Kézi üzemben is program mentessen is ha indítok néha csinálja.Automata üzemben kicsit zavaróbb.Természetesen nem szeretném, hogy a legnagyobb akció közepette nyomjon egy imát.
Ezért is gondoltam, hogy valami kiindulás hiányzik a systemből..

Szeretném bekötni a főorsó jeladó-encoder funkcióját!(már amennyiben ez oldja meg a gondom)
Mivel nem alkalmaztam még soha, így a rajzok alapján úgy gondoltam hasonló a bekötése mint a step-dir jeleknek.

UC300ETH 5LPT —> UCBB2
 Panasonic Minas-A3 Ac 750W 3000rpm 1/1es szíjhajtás Bt30as orsó.

1.-es képnél prezentálom az elképzelésem.
2.es 50es i/o csati CN X5
3.-as """talán"" az irány megadása.
4.-es encoder bekötési rajza.

Köszönöm a figyelmet!

Aki jártasabb nálam ezügyben ne tartsa magában!!

btxtzhi26

Jó reggelt ! Az lenne a kérdésem , hogy a siemen simodrive 611 szervómeghajtót lehet e analóg jellel üzemeltetni .
És ha igen akkor hol lehet csatlakozni a vezérlőhöz.
A rajta levő motorok tacho+enkóderesek 2+2+2+2+12 KW,
A vezérlés jó a gépen , de olyan nehézkes hogy ha lehet kicserélném.

kmajer

Az einschubmodul típusa a meghatározó.

Bencze András

Azért ez nem gyere cipó hamm bekaplak kategória....[#conf][#conf]

btxtzhi26

Szia ! a számok :
6SN1145-1BA-0BA2
6FC5447-0AA00-0AA1
6Sn1123-1AA00-0DA2
6SN1123-1AA00-0AA1 Nagyon megköszönném az infót..

btxtzhi26

Hasonló gépet már építettem át de az DC szervós volt és faipari, így a cncdrive vezérlőivel éy a mach3 mal egyszerű volt az eset. Ez a gép egy spinner 650 jó állapotban és bután mint a tök. Mesa kátyákkal hoznám össze a linux cnc vel ha az analóg+-10V os jellel meg tudom hajtani a motorvezérlőket.
És lesz egy eladó sinumerik 840D shopmill vezélésem :)

svejk

"És lesz egy eladó sinumerik 840D shopmill vezélésem "

Ami buta mint a tök! [#circling][#wave]

svejk

Ott melyik analóg átalakítót használtad?

ajpwg6jrn

Én terhelésnek egy másik szinkron motort használnék, kuplunggal átvinni a nyomatékot.
Terhelésnek pár kapcsoló és 1-500W-os izzó. És akkor úgy variálod a terhelést, ahogy te szeretnéd.
Tény hogy ilyet csak akkor érdemes összebarkácsolni, ha több különböző motort is tesztelünk a későbbiekben.

btxtzhi26

A cnc Drive 16035 ös vezérlőit használtam, az step dir jeleket fogad. A rendszer nem lett zárthurkú de a faipari alkalmazásnál ez nem lehet gond. A gép amit most kellene okosítanom az én otthoni gépem lenne , de pontosnak kell lennie mert nem csak hobbi célra kellene.

kmajer

Nem 840d hanem 810d CCU kompakt modullal amid van.
Helyedben megtanulnám használni.
Amennyiben kikukázod keress meg.
Bontsd vissza motorkábelig, onnan gondolkodj tovább...
Sok sikert!

kmajer

Ja, az meg fincsi lesz ha a motorencoder endat...