Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

svejk

Ellenőrizd az  encoder felbontást és, hogy nincs-e vélrtlen SGMP motorra állítva.

Borcz

Szóval. Van egy ilyen rajzom.

És egy ilyen elektronikához szeretném kötni:

Itt kezdődik a bajom hogy nem látom át az elektronikát és a működést.
A vezérlő kártyának hova adok +24V-ot? (a működtetésen kívül?) És melyik a step illetve a dir kimenet?

fa_kukac

000000000

Csak hobby szinten van step dir, iparban pulse és sign jelölést használják főleg.
Mellesleg kihagyod azt az 1.2kOhmos ellenállatkát akkor az 5 voltos step dir jelet közvetlen is rákötheted.
Gondolom a PG és a PP lesz a Pulse azaz a step jel a többi meg a maradék.
Viszont még így sem biztos, hogy fog menni mivel az AC szervó vezérlők kezelik a végállás kapcsolókat és engedélyező jeleket is. ( szoftverből ki kapcsolható )
Sőt iparban inkább a A-B 90 fokos kvadratúra jelet kultiválják inkább mint a lépés és irányjelet.
Tehát a vezérlőt még erről is át kell állítani.
Ha Yaskawa lenne pikk pakk megcsinálnám neked !  

2dbfy8y

Sziasztok.
Valaki már hangolt be szervó motort smartjog-al?
Samsung ac servó 200W
Az a jelenségem rezegve jár,és mintha programban túl is futna.

Borcz

Igen 5V-hoz nem kell ellenállat.  
A szükséges pontokat összekötöttem már kézzel be tudom indítani.
Melyik érintkező hova? azt nem értem én. :)

s7manbs8

Itt görcsölünk már Pablóval egy ideje, és nem akarja az igazságot :)

Borcz

Találtam egy ilyen videót:
https://www.youtube.com/watch?v=OX0me61MzFg" TARGET=_fnew>AC servo mach3 kártyával.
Viszont nem látom a vezérlőt hogy elolvassam mi van ráírva, hogy utána nézzek a pin kiosztásnak.
A 40. mp-nél írja a pineket.  

4va4kwi

Sziasztok!

Pacific Scientific SC902-es servohoz keresek programot amivel be lehet állítani. Van benne egy OC950-es kártya. Elvileg 950IDE névre hallgató progival lehet benne turkálni, de nem találom sehol. Ha valaki el tudná nekem küldeni azt megköszönném.

2dbfy8y

Jó lenne rájönni a pontos behangolásra.
Csak hol is az a PID?
Jó lenne ha valakinek már lenne benne rutinja.

zoli0302

Szia !
Ebbe a szervóba egy oc 930 nevű kártya kell a felprogramozáshoz, nekem van. De Neked kell eljönnöd hozzám mert olyan nehezen szereztem be az usa ból hogy el nem küldöm senkinek...

designr

Irtam..
Autotuningot ha megcsinálod az megmondja mennyi a rendszereden beállítandó inertia ratio..inercia arány
Ezt nem állítja be automatikusan..neked kell beirnod.
System gain kb 80-ra felveheted.Ez beállítja a 3 alap erősítést..
Fontos még ..az eddigi position feedback errort szinte nullára csökkentheted ha a position regulation feedforward gaint.. a jelenlegi 0-ról  a max(100) közelihez..akár 100-ra állítod..ekkor fog igazán 0 hibajelre szabályozni..Position command filternek is adhatsz  200-at az 1000-ből..
A te rendszered a szíj miatt más..talán nehezebb beállítani..nekem szinte 0-ra kihozta a hibajelet..

4va4kwi

Nem igazán értek hozzá! Tegnap jött meg kanadából. Ha jol látom a 930ason csak egy soros port van. Az pedig van a 950esen is.

zoli0302

Van hozzá egy egy win930 nevű program amin keresztül kommunikál a pc vel, ha jól emlékszem a leírására , csak az oc 930 jó a felprogramozáshoz.
Én a saját gépeimben 5 darabot használok, de csak a saját motorjaival /s31ss/ tudtam összehozni pedig elég sok féle resolveres motort kipróbáltam.
Én a 903-mas verziót haszálom, hihetetlen könnyen programozható ,megy lépés irány,nyomaték és analóg üzemmódban is. Háránya, hogy csak resolveres motorok használhatók hozzá /ne tévesszen meg az encoder kimenet/.

designr

Minden beállítás..változtatás után futtass egy G kódot..Digit monitort pozició hibára beállítani..minél kevesebb annál jobb..a végén már csak irányváltáskor fog kiugrani a 0-ról pár puls-ra..