Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

Borcz

Szóval. Van egy ilyen rajzom.

És egy ilyen elektronikához szeretném kötni:

Itt kezdődik a bajom hogy nem látom át az elektronikát és a működést.
A vezérlő kártyának hova adok +24V-ot? (a működtetésen kívül?) És melyik a step illetve a dir kimenet?

svejk

Nincs mit magyaráznom, mert nem tapasztaltam ezt a hibát, pedig elég sokat játszadoztam ilyenekkel.
(ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem igaz amit írsz)

Beírni bármit be lehet az adatlapon megadott határokon belül. A két szám hányadosa a lényeg. A paraméterek is ez alapján lettek elnevezve, osztó és osztandó. Az más kérdés, hogy sok esetben kényelmi okok miatt az encoder felbontását szoktok beírni.
De van hogy nem egész áttételnél mást kell beírni.
Persze könnyebbség, hogy a Mach3 esetében a motortuninggal is lehet játszani.

Eddig én még olyat nem tapasztaltam ami az adatlappal ne egyezne.

000000000

Csak hobby szinten van step dir, iparban pulse és sign jelölést használják főleg.
Mellesleg kihagyod azt az 1.2kOhmos ellenállatkát akkor az 5 voltos step dir jelet közvetlen is rákötheted.
Gondolom a PG és a PP lesz a Pulse azaz a step jel a többi meg a maradék.
Viszont még így sem biztos, hogy fog menni mivel az AC szervó vezérlők kezelik a végállás kapcsolókat és engedélyező jeleket is. ( szoftverből ki kapcsolható )
Sőt iparban inkább a A-B 90 fokos kvadratúra jelet kultiválják inkább mint a lépés és irányjelet.
Tehát a vezérlőt még erről is át kell állítani.
Ha Yaskawa lenne pikk pakk megcsinálnám neked !  

z08dv9zyv

Köszönöm, holnap kipróbálom...

Borcz

Igen 5V-hoz nem kell ellenállat.  
A szükséges pontokat összekötöttem már kézzel be tudom indítani.
Melyik érintkező hova? azt nem értem én. :)

000000000

Borcz

Találtam egy ilyen videót:
https://www.youtube.com/watch?v=OX0me61MzFg" TARGET=_fnew>AC servo mach3 kártyával.
Viszont nem látom a vezérlőt hogy elolvassam mi van ráírva, hogy utána nézzek a pin kiosztásnak.
A 40. mp-nél írja a pineket.  

z08dv9zyv

Elnézést hogy csak most irok, de munkáim miatt csak most tudtam kipróbálni.
A lépések igy jók lettek az ujj paraméterekkel és a -1-el.
A visszaállást csak egy fél órás járatással tudtam csak kipróbálni de eddig ugy néz ki hogy pontos, de tervezek egy több órás tesztet.
Mindenképpen visszaszólok

4va4kwi

Sziasztok!

Pacific Scientific SC902-es servohoz keresek programot amivel be lehet állítani. Van benne egy OC950-es kártya. Elvileg 950IDE névre hallgató progival lehet benne turkálni, de nem találom sehol. Ha valaki el tudná nekem küldeni azt megköszönném.

000000000

Ez a mínusz 1-es megoldás akkor ütközik ki igazán mikor egy irányba forog több százszor vagy ezerszer.
Viszont ezt csak valami gigantikus mozgástartományú gépen ütközne ki vagy ha leszeded a motort és úgy teszteled a már lent  említett módon.    

zoli0302

Szia !
Ebbe a szervóba egy oc 930 nevű kártya kell a felprogramozáshoz, nekem van. De Neked kell eljönnöd hozzám mert olyan nehezen szereztem be az usa ból hogy el nem küldöm senkinek...

000000000

Tarthatnál valami beszámolót a tapasztalatokkal kapcsolatban.  

4va4kwi

Nem igazán értek hozzá! Tegnap jött meg kanadából. Ha jol látom a 930ason csak egy soros port van. Az pedig van a 950esen is.

000000000

Kicsit mellé. :) #2286-hoz szántam.

zoli0302

Van hozzá egy egy win930 nevű program amin keresztül kommunikál a pc vel, ha jól emlékszem a leírására , csak az oc 930 jó a felprogramozáshoz.
Én a saját gépeimben 5 darabot használok, de csak a saját motorjaival /s31ss/ tudtam összehozni pedig elég sok féle resolveres motort kipróbáltam.
Én a 903-mas verziót haszálom, hihetetlen könnyen programozható ,megy lépés irány,nyomaték és analóg üzemmódban is. Háránya, hogy csak resolveres motorok használhatók hozzá /ne tévesszen meg az encoder kimenet/.