Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

svejk

Nincs mit magyaráznom, mert nem tapasztaltam ezt a hibát, pedig elég sokat játszadoztam ilyenekkel.
(ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem igaz amit írsz)

Beírni bármit be lehet az adatlapon megadott határokon belül. A két szám hányadosa a lényeg. A paraméterek is ez alapján lettek elnevezve, osztó és osztandó. Az más kérdés, hogy sok esetben kényelmi okok miatt az encoder felbontását szoktok beírni.
De van hogy nem egész áttételnél mást kell beírni.
Persze könnyebbség, hogy a Mach3 esetében a motortuninggal is lehet játszani.

Eddig én még olyat nem tapasztaltam ami az adatlappal ne egyezne.

svejk

Én úgy látom elég finom darab.
Alapvetően analóg, de tudja a step-dir jelet is kezelni.
A Kollmorgen-nek jók a leírásaik, remélhetőleg a hangoló szoftver is könnyen megszerezhető.

Jó hétvégi elfoglaltság egy ilyen szettnek  a megismerése.

z08dv9zyv

Köszönöm, holnap kipróbálom...

zvw8as45

Ránézésre nagyon megkímélt,eggy nyomdagépbe volt.
Valószinű hogy még 2 drb lessz belőle. Mennyit érhet eggy
garnitúra?

000000000

svejk

Nehezet kérdezel, mert ugye végül is én is csak egy vevő vagyok.
Ha jól vettem ki akkor 1,5 kW-osak.
A közkedvelt Yaskawában 100 ezer alatt még itt a fórumon sem lehetne megvenni.
Növeli az értékét, hogy meg vannak a kábelok és jó a dokumentációja.
Csökkenti az értékét, hogy itt a fórumon nem annyira ismert és csak 1 db van belőle.
Ha meg lesz mind a három, akkor már bizony érdemes rászánni egy kis időt a megismerésére.

z08dv9zyv

Elnézést hogy csak most irok, de munkáim miatt csak most tudtam kipróbálni.
A lépések igy jók lettek az ujj paraméterekkel és a -1-el.
A visszaállást csak egy fél órás járatással tudtam csak kipróbálni de eddig ugy néz ki hogy pontos, de tervezek egy több órás tesztet.
Mindenképpen visszaszólok

zvw8as45

Koszonom a pozitív választ,most már érdekel a maradék 2 drb.

000000000

Ez a mínusz 1-es megoldás akkor ütközik ki igazán mikor egy irányba forog több százszor vagy ezerszer.
Viszont ezt csak valami gigantikus mozgástartományú gépen ütközne ki vagy ha leszeded a motort és úgy teszteled a már lent  említett módon.    

c2nsu773m

MS-140-10/20-N-S-0220/TO-RD DC Minispeed drive 10/20A 140V Axor hardly used

Ismeri valaki ezt a vezérlőt?
StepDires?
Mivel lehet helyettesíteni?

000000000

Tarthatnál valami beszámolót a tapasztalatokkal kapcsolatban.  

z08dv9zyv

Mach3-al szeretnék vezérelni egy Yaskawa SGDS szervot. 1-1be hajt egy 20mm menetemelkedésű orsót.A vezérlés működik de nem sikerül beállitani hogy pont annyit lépjen le mint amit kellene.

Kérdésem: mit kell beirni a a mac-ba a step per mezőbe, és a Sigmawin+ ba ?

000000000

Kicsit mellé. :) #2286-hoz szántam.

000000000

Először is tisztázni kellene mekkora elméleti felbontást szeretetnél.
20-as orsónál a vezérlőben 4000 lépés / 1 körülfordulást állítasz be akkor az elméleti felbontásod 0.005mm lesz.
De mivel a LPT port 100kHz-et tud kisajtolni magából így a max fordulatszámod 100000/4000 lesz.
Ez 25 fordulat másodpercenkét ami 25*20-as sebességet eredményez másodpercenként.
Tehát 500mm/sec azaz 30,000mm/min lesz (ez nem kevés) :)
Ergo ha ez megfelel akkor jön a képbe a Sigmawin.
Itt beállítod az elektronikus váltóban a numinator denominator alatt az enkoder felbontását mínusz 1-et és a 4000-et
Ezután egy körülfordulásod 4000 lépés lesz.
Ha ez is megvan akkor jön a Mach és a motor tuningban a Step per ablak.
Ide beírod a 4000/20 éréket ami megadja hogy 200 lépés lesz egy 1 mm elmozdulás.  

Röviden ennyi.  

Ugye milyen egyszerű :)  

svejk

Én ugyan eddig is biztos voltam a dolgomban és megbíztam a Yaskawa gépkönyvében, de most épp egy SGDB vezérlővel "játszom", így kipróbáltam.

A motoron egy 1:9-es hajtómű és 8192-es encoder van.
PLC-ről vezérlem.
A PLC 1000 impulzusára kell a hajtómű kimenő tengelyének 1-et fordulnia.
Ehhez az SGDB-ben  36864/125 értéket kell beállítanom.
A PLC-ben max. 99 kimenő tengelyfordulatot tudok beprogramozni.  
Ez a gyakorlatban 99000 step impulzus és ehhez 891 motorfordulat tartozik.
Ebben az intervallumban semmiféle elcsúszás nem tapasztalható.  

Ha beírom az általad ajánlott -1-et (36863) akkor szépen egy-egy hangyafasznyit el is mászik a kimenő tengely pozíciója.
Szóval szerintem neked kellene magyarázatot találnod arra a -1-es beállításodra...