Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

000000000

Omron Yaskawa azonos típusok keverhetők egymással.
De már a Sigma 1-től is kommunikál az enkóder a vezérlővel. (ennél még elég kezdetleges)
Állítólag a Z,Z_ jelekbe kódolva küldi.
Az ez feletti típusoknál már rendes adatkommunikáció van. (Sigma 2,3...)  
Mivel motor paramétert nem lehet beállítani így az enkóderből kinyert infóból az erőre beégetett paraméter táblázat alapján lövi be. ( még a motor sorszáma is kiolvasható )
Ezt a kommunikációt kijátszva lehetne megoldani más motorokkal való összepárosítását, de többe lenne a leves mint a hús.  
Ezért van az hogy Yaskawa típusoknál 1:4-es áttétellel köthetők össze a motorok és vezérlők.
Például egy 1500 Wattos Sigma 2-es vezérlőre nyugodtan rálehet kötni egy 400 Wattos motort.
200 Wattossal már nem működik mert nincs benne a 1.5kW-os paramétertáblázatban.
A letölthető gyári programokkal ez nem is hozzáférhető.  

designr

Hasonló bonyolultságút sem láttam még..teljesen más mint a hagyományos..Omron-Yaskawa-Samsung félék.Ac motor dc motor stepper mindent tud..de mire ezt összelövöd. szerintem pc-ről nem fog..
Mazohistáknak való..bár ha  csak ugy kaptad..

designr

Köszi..hasonlóra gondoltam..de továbbmegyek.
Azt tudjuk hogy Yaskawa-Omron  szinte egy,de más gyártók?
Nézd meg pl ezt.
Panasonic szett.
http://www.directindustry.com/prod/panasonic-electric-works-corporation-america/brushless-electric-servo-motor-ac-compact-15606-597438.html" TARGET=_fnew>Panasonic servo
És pld Omron smartstep2-t.

http://www.cuttedge.com.au/servo-systems.html" TARGET=_fnew>Omron smartstep2
Egy és ugyanaz.
Találtam videókat ahol Panasonic driverrel hajtanak samsung ac motorokat.
Kicsit utánnanézve kiderült pl a Samsung-Allen Bradley servokat is a Tamagawa gyártja..
Tehát ezek is csereszabatosak..

Bencze András

Fizikai lehetőség megvan, csak felhasználó legyen aki beidomítja.

000000000

A Samsung olyanokat megcsinált, hogy a gyáraiban más gyártó terméke nem lehet.
Ha mégsem tudtak olyat gyártani akkor fogtál például a Yaskawa cuccot és leszedték a feliratot és rátették a sajátjukat.

designr

Hátha valakinek segítség..nem tudok többet rólla..akit érdekel érdeklődni kell..http://cncfelujitas.hu/category/sajat-fejlesztesu-vezerlok/" TARGET=_fnew>Analóg szervóvezérlő

designr

Van pár samsung szettem..modernizáció a samsung gyárban..lecseréltéki őket Omronra..semmi bajuk..

adamant

Hali!

Anno megküzdöttem én is egy BOSCH vezérlővel abban is le volt merülve az elem mi is elkezdtük vissza gépelni a paramétereket de nem lett valami jó a dolog aztán kutakodtam neten és egy M kóddal vissza lehetett hívni egy backup ot amivel ment rendbe azóta is ez a gép de a bosch kb semmiben nem tudott segíteni nekünk csak azt szajkózta, hogy vegyünk újabb vezérlőt ha jól emlékszem itt is próbálkoztam vele hátha ismeri valaki a gépet de sajna nem tudott senki jó választ adni  

kerestem a te gépedhez is valami hasonlót de erről még kevesebb infó van a neten  

ha esetleg az segítség lenne tudok segíteni abban hogy PC re tudjátok kötni és minden infót letudjatok menteni róla vagy akár a programokat ráküldeni  

Üdv Adamant

ANTAL GÁBOR

Be szeretnék üzemelni egy Omron  R88D   ( Jaskawa SGDA) szervo vezérlőt ( step dir es ) Van rajta egy Dsub 9 es csati a Pc vel való kommunikációhoz amin TXD+ TXD- RXD+ RXD- jelek jönnek mennek  .   Sajnos nem definiálják a jelszintek nagyságát de differenciális TTL jelnek feltételezem ( RS422A ) A PC com 1 e tudomásom szerint RS232 jelet vár  ( H= -12 V L= +12V ) .  Gondolom kell egy átalakító a normális kommunikációhoz.   Kérdés  ( 1 ) biztos hogy a vezérlő kimenete TTL szintű ? ( netán más és közvetlenül összeköthető a PC -vel de akkor gondolom a differenciális negatívot nem kell használnom )     Kérdés (2) ha házilag csinálom az átalakítót akkor mit javasoltok ?

svejk

Lásd #2184, 2185.

Amire szükség volt le volt írva, úgy néz ki működik is a gép.

000000000

Szabványos PC kompatibilis RS232-es, tehát nem kell semmi TTL átalakító bele.
Mellesleg normális Yaskawa leírásban még a bekötést is megtalálod.  

svejk

Hát nem egy Sneci féle árkategória...
A dokumentáció kiváló, de ugye puding próbája az evés.

ANTAL GÁBOR

Felbátorodtam és bevetettem a triviális megoldást. A GND hez megmértem a TXD+ ot és 4.15 V ot kaptam   A TXD- ugyanakkor 96mV. Tehát valószínű differenciális TTL a kimenet .

designr

Árát nem is tudtam..cégeknek is bedolgozik..nem ismerem..csak olvastam már hogy többen kerestek hasonlót..én,mivel komolyabban nem értek hozzá ugyekszem instant dolgokat szerezni..lehet sorozatban olcsóbb lenne..leírás alapján kétlem hogy az uriembernek valamilyen köze ne lett volna a fórumhoz.

ANTAL GÁBOR