Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

svejk

Ehh...  http://support.automation.siemens.com/WW/llisapi.dll?query=810t&func=cslib.cssearch&content=adsearch%2Fadsearch.aspx&lang=en&siteid=cseus&objaction=cssearch&searchinprim=0&nodeid0=4000024&redir=false&x=0&y=0" TARGET=_fnew>egyébként meg szinte minden itt van a Siemens oldalán.

De eddig olyan sok rossz tapasztalatom volt a német ipar terméktámogatásaival, hogy meg sem próbáltam a legegyszerűbb utat. :(

000000000

Igen adaptívak valamennyire.  
Lehet hogy a Siemens rájött, hogy ha ráül a leírásaira akkor bizony felkopik az álla mert így más jobban supportált gyártó termékeit részesítik előnyben.  
Vagy csak az ilyen 1000 éves cuccok már feloldódtak a titkosítási időintervallum alól :D

000000000

Manapság sokan rendelkeznek AC szervo vagy BLDC motorokkal, de hozzávaló vezérlővel nem.

Ezen esetekben segítség lehet a tovább fejlesztett Robsy AC szervo hajtásvezérlő család, amik az alábbi fő esetekben oldja meg a motor működtetését:

1. Nincs a motoron semmilyen szenzor vagy jeladó, ilyenkor rászerelünk egy encodert, ami a kommutációs jeleket is szolgáltatja a Robsy motorhajtásnak.

2. A motoron van u, v, w rotor pozíció szenzor.

3. Van gyári analóg hajtás a motorhoz (pl. +-10 V bemenettel), ekkor a Robsy step/dir előkével pozíció szervóhajtásként tud működni a motor.

Az 1, 2 esetekben így sebesség szervóként maró vagy eszterga főhajtásként is lehet alkalmazni a motorokat.

Fő műszaki határadatok:  
- max. motorfeszültség: 400V
- max. állandó motor áram: 15 A  

Ugyanilyen határadatok mellett DC kefés motort is tud a hajtás kezelni, amikor is természetesen nincs szükség u,v, w jeladóra.  

xczznb3zg

Segítséget szeretnék kérni ac servo ugyben van pár panasonic MSM042 MSM082 motorom a kérdésem az lenne milyen vezérlőt nézzek hozzá( MSD083-ra gondoltam de szerintem MSDA083is jó, vagy van még más is esetleg)?

ra8nsmk6w

Van egy 2KW-os Fanuc spindle motorom 9000n\min
van rajta jeladó is. Tudnál hozzá versenyképes áron vezérlést késziteni?

000000000

Sajnos Panasonic hajtáshoz személyesen nem volt szerencsém, így tapasztalat híján nem tudok hozzászólni a témához.
Annyiban hogy megnézném az user manuált többet nem tudnék segíteni.
Ha ott nem tüntetik fel hogy kompatibilis lenne a motor akkor nagy valószínűséggel nem is az.

ra8nsmk6w

fa_kukac

Hát igen, kellett volna kérdezni! Ehelyett azt kérdeztem, hol tudok venni IGBT modult! Pont Te válaszoltál: Aliexpress! Most van 2 új modulom! Nem baj, nem volt drága! [#wave]

000000000

Nagy valószínűséggel igen.
Ingyenesen megforgatom Neked egy 4.5 V-os laposelemről is akár, és kiderülnek a további működési adatok, lehetőségek egy teszt bemérés, próbapörgetés kapcsán.

fa_kukac

Üdv! Az lesz. Csak ezeket a furatgalvanizáltakat elég nehéz kiszippantani. Nem sneci félét élesztek, tőle nem sikerült szerezni,  hanem a KOZO féle DC szervo lett megépítve, (ha jól emlékszem az smc,) a kimenetig, a két kimeneti PWM jelből van képezve a +/- 10 volt. Most a yaspc10 félét is tanulmányozom.

remrendes

Errol mit lehet tudni? Johet akar emailben is.

xczznb3zg

a gond hogy manual semmi konkrétat nem ír de gondolom ha az enkoder felbontas és a vezetékek száma egyezik akkor jo hozzá, de azért írtam szervizeseknek hátha segítenek

c2nsu773m

http://www.aerotechmotioncontrol.com/ftp/pwpsoftware/manuals_helpfiles/Discontinued%20Products/Discontinued%20Products/EDU177_Ndrive_HP_50_75_100_150.pdf" TARGET=_fnew>Szervó  
Sziasztok.
Nézzetek már rá erre a vezérlőre , nekem ez egy kissé összetett szerkezet!
Kérdés mire lehet használni? Step-díres?

000000000

Általában az encoder a pozíció jeleken felül kommunikál a vezérlővel még akkor is ha csak A B Z jelek jönnek ki belőlük. (PL a Z jelbe kódoltan)  
És így ismeri fel a vezérlő milyen motor van rajta.
Például a Sigma 2 vagy 3 vezérlő/motor 4/1-es teljesítmény áttétellel még működik.  
Konkrétan egy 800 wattos vezérlő még egy 200 wattos motorral párosítható, de csak a kompatibilis típusokból.  
Sajnos ezek a Panasonic csodák nekem sötét foltok képeznek a palettán.    
A Sigma 2 és 3 encoder csatlakozói még kiosztásra is megegyeznek , de nem üzemelnek egymással.