Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

remrendes

Koszonom, meg egy parszor atragom magam ezen a motor-driver teman.  
Ahogy latom ezek a Leadshine termekek eleg elterjedtek, mindenhol belefutok, pl a Klavio is forgalmazza. Illetve ezekkel a hybrid servo motorokkal is gyakran talalkozom.  
Majd korulnezek ebayen, illetve a pecsi cegnel elvileg van ex munkatarsam, azert rakerdezek, de nekem korulmenyes vasarlas utan ide szallitmanyoznom.

svejk

"Persze mondom ezt ugy, hogy benzines autoim vannak.."

No látod, még nem volt dízeled...:)

Ha a léptető mellett kipróbálod a servot is akkor jobban képbe kerülsz.

Nehéz a különbségeket leírni érthetően, főleg úgy hogy nem egy adott gépről van szó.
Vannak olyan gépek, ahova jobban illeszkedik a léptető, és vétek lenne servot rakni rá.

Én anno amikor az amatőr lépetős hajtást kicseréltem szintén amatőr servora, egy darabig csak néztem ki  fejemből...

Tehát ne légy rest kipróbálni egy jól bevált illesztett servot!
Itt nem bukhatsz akkorát mint egy 3 millás Diezel autón. :)

(ha nem nyeri el a tetszésed, akkor egyébként majdnem biztos hogy a tervezéssel illesztéssel van a gond)

wcmwugefi

Nagyon köszönöm, ez rendkívűl hasznos volt!  Akkor agy 200 vagy akár egy 400wattos servot sem kapcsolhatok közvetlen rá, mint ahogy most van? Csak áttétellel?

Ez azért baj, mert valami pofátlanul drágák a hajtóművek.

Mi a véleményed a hibrid (enkóderes) léptetőkről?

Pl:
http://www.leadshine.com/producttypes.aspx?type=products&category=easy-servo-products&producttype=integrated-easy-servo-motors

Vagy:

http://www.ebay.com/itm/Leadshine-Updated-Servo-Kit-HBS507-573HBM20-1000-replace-573S20-EC-1000-HBS57-/111439994665?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item19f2575f29

Az a baj, hogy ezekből max 2nm-es van nema23 méretben. Ezeket lehet úgy szerelni mint a mostanit? (Tehát közvetlen, áttétel nélkül?

Még egyszer köszönöm.

remrendes

Koszonom! Letezik valamilyen egyszeru mintapelda a motor illesztesre, szamitasara? Vagy elo kell kaparjam a gepelemek konyvem?

Szalai György

Fizikailag persze rákapcsolható, és a Hobbyista meg is teszi, (mert megteheti) hogy sok szempontot egyszerűen átértékel, vagy figyelmen kívül hagy.
De nem célszerű, mert más tulajdonságú motort másképpen kell jól használni.
Egy nagy AC, direktben, lehet olyan jó, mint egy léptető. De az neki szégyen, mert sokkal-sokkal többre képes. Elsősorban dinamikában, gyorsításban képes többre. A nagyobb gyorsulás pedig az elméleti szerszámpálya pontosabb követésében hoz hasznot. De energia felhasználásban és sebesség átfogásban is sokkal jobb az AC.
A lényeg, amit Tibor45 óta jól tudunk, hogy illeszteni kell a motort a hajtás többi eleméhez.
Az illesztést itt is egy transzformátor valósítja meg, (mint az elektronikában) csak ez nyomatékot és fordulatszámot transzformál. Hobby viszonylatban ez legtöbbször egy fogasszíj áttétel.

A mai, zárt hurkú, encoderes léptetőmotoros hajtások megbízhatósága már megegyezik a szervókéval. Nincs lépésvesztés.
De a szervó akkor is leveri a sebesség átfogás és a gyorsulás terén.
És mivel az ipari szemétdombokon egyenlőre nem fellelhető, nincs is Hobby jelentősége.

http://www.orientalmotor.com/products/stepper-motors/ASX-series-all-in-one-stepper-motor.html" TARGET=_fnew>http://www.orientalmotor.com/products/stepper-motors/ASX-series-all-in-one-stepper-motor.html

svejk

Az a biztos, ha feleleveníted a tanulmányaidat, akkor biztos meg is érted az összefüggéseket!

Ha Tibor45 Robsy topicjában kérdezel akkor ott is fogsz kapni választ.

Illetve kering egy excel tábla is amit én készítettem, -annak is van már többféle változata- és többé-kevésbé jól használható.

wcmwugefi

Köszönöm.
Akkor a két nm-es encoderes léptető nem elég, a servo sz igazi megoldás áttétellel. Azt akartam csak elkerülni, hogy mechanikailag hozzá kelljen nyúlni a géphez, mert ahoz aztán még ennyire sem értek. Márpedig. A fogasszijjas áttétel miatt muszály. Vagy keresek megfizethető hajtóművet, ami egy az egyben a nema23 helyre illeszthető.

Köszönöm még egyszer!

krnj79r9n

Itt van két nagyon jó anyag, főleg a Miskolci egyetemi tananyag - Mechatronikai rendszerek. Igen jól le van benne írva a szerszámgépek előtoló, pozícionáló hajtásának méretezése. Nem csak golyós orsóra, hanem szíjas, fogasléces hajtásra is.

https://drive.google.com/folderview?id=0Byj-Ff4oqeKfZTZacWVydXNmN0k&usp=sharing" TARGET=_fnew>Doksik

Illetve amit svejk készített (excel) az is elég jó, de nem árt hozzá megérteni az összefüggéseket.

w0hgtwf3w

Meghajolok a bátorságod elött :)

remrendes

Mindkettotoknek koszonom, hozza lehet jutni ahhoz az excel tablahoz is?

adamant

svejk

Valaki majd belinkeli, fent van a tárban több helyen is.

zoli0302

Üdvözletem Urak !
Tudna valaki segíteni a heidehan rod 320.005 2500 encoder lábkiosztásának megismerésében ?