Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

remrendes

Jo napot!
Eleg jo aron tudnek venni nehany darab PANASONIC MUMS022A1COS AC servo motort. De mielott megbannam, kerdezek. Sajnos a google semmit nem talalt. 200W, 3000RPM 2500PPR.
Jo lehet ez gep epitesre? Fogok talalni hozza valo drivert?

adamant

szerintem merész húzás lenne kivárni mikor árulnak majd hozzá drivert ebay en meg szerintem eléggé borsos ára lesz :(

dcsaba

megforgatni egy frekiváltóról is meg tudod. Legalábbis én a szervós megmunkálómotoromat egy mezei frekiváltóról próbáltam ki.

wcmwugefi

Sziasztok. Egy kis szakmai segítséget szeretnék kérni.
Jelenleg a marógépemen (egy isel 1050x1050x120mm munkaterületű) 3.4 nm-es léptetők vannak nema23 méretben.

Két kérdés:

Ha AC servora cserélném, milyen teljesítményű kellene (én 400-600wattra tippelek a folyamatos ill csúcs nyomaték miatt), illetve meg lehet-e oldani áttétel nélkül, közvetlen hajtással, mint most.

Másik kérdés:

Néztem a hibrid szervókat (léptetőmotor encoderrel, meghajtóval), de nema23-ban maximum 2nm-es volt. Ez biztosan nem elég, ha most 3.4-esek vannak ugye?

Nagyon köszönöm.

Attila

frkdv6dyr

Bocsi a bénázásért.

https://lh4.googleusercontent.com/-wXU4TdVVbnk/U_rd3BVNETI/AAAAAAAAGv4/BMZaK-gfDKs/s640/DSCF2363.JPG" border=0>

https://lh6.googleusercontent.com/-uikvqdX-IdY/U_rd9fIyqOI/AAAAAAAAGwA/qHDb1XKMEoo/s640/DSCF2364.JPG" border=0>

adamant

A kérdésre kérdéssel válaszolok  
most is kevesek a 3,4Nm es motorok? mert lehet akkor a 2Nm is elég lenne mekkora tömeget kell mozgatni? mekkora a golyós orsó emelkedése?  
így első hallásra is bőven elegendő lenne szerintem egy 200W os és a géped is repkedni fog :)  

frkdv6dyr

Na és 400V 10-400Hz az mekkora fordulat? Egyáltalán hogyan vezérlik ezeket?

wcmwugefi

Szia.

Köszönöm a gyors választ.

nem érzem kevésnek a mostani motorokat. Inkább feljesztési szempontból szeretném. (biztos ne legyen lépésvesztés, stb)

Jelenleg üresjáratban 6000mm/min-re van állítva, szerintem tökéletes, ezt növelni nem szeretném, mert minek.

A menetemelkedés ha jól emlékszem 5mm (golyósorsó)

A tömeg az x tengely mozgatásánál szerintem 70 kg lehet, az y-nál 25 kg, a z-nél meg 5-10.

Most szeretném a vezérlését újra építtettni, mert elég gány. Vettem is egy uc300-at, még gyűjtök egy-két dolgot hozzá, (szerszámmagasságmérő, tapintó, stb), aztán vagy neki kezdek, vagy megcsináltattatom egy szakértővel aki vállalja.

Ezzel kapcsolatban gondoltam, hogy lehet érdemes akkor egybe a motorokat is fejleszteni.

w0hgtwf3w

Nagyon bátor vagy :)
Vigyázz !!!
Mindjárt jönnek a megmondóemberek aztán jól helyre tesznek.
"Ennyi adatból hogy tudtál pontos választ adni":)))))))
(Nem tudod a tömeget nem tudod a hosszt!!!!) :)))))))
Hogy mered ezeket után ezt állítani ????? :)))
TE nagyon bátor vagy :)))

dcsaba

a 400V nem biztos. Az adatlapon nem látok ilyet. Baromi okosan kell paraméterezni a motoradatokat...

wcmwugefi

Minden építő tanácsot nagyon köszönök, amiből el tudok indulni. A kérdésre kérdés egy jó megoldás, mert pontosíthatjuk a problémát.

RomoliczP

Sziasztok,
Segítséget kérnék,  a képen szereplő motorhoz
szeretnék építeni vezérlőt.Rexroth Indramat MKD071B-061-KG0-KN, Akinek esetleg gyári Indramat szervó vezérlőkről van service manual-ja vagy esetleg 3 fázisú szervó vezérlő kapcsolási rajza kérem jelezze.Interneten sajnos nagyon kevés adatot találtam.[img]http://www.ebay.de/itm/Rexroth-Indramat-MKD071B-061-KG0-KN-MKD071B061KG0KN-/160654397475" border=0>

remrendes

Koszonom. Szoval akkor ezek csak a "sajat" drivereivel mukodnek, sejtettem, hogy itt lesz a csapda.  
Kicsit sajnalom, mert 25k korul van darabja. Illetve van hozzaferheto helyen nehany Panasonic MSD083A1VK driver is, de ahogy azt nezegettem, ahhoz en kevesnek erzem magam. :)
Egyebkent milyen markat erdemes keresgetni? Amikhez azert egyszerubb osszevadaszni a szukseges dolgokat hobby arakon.  
Amazonon pl csak RioRand markaju AC servo motorokat talaltam, ami nekem nem mond semmit (nekem az a fo beszerzesi forrasom).