Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

s73tgf9vg

Sziasztok!
Van valakinek Mitsubishi HF-KP73 motorhoz vezérlője?
Ha jól látom MR-J3-70 típus való hozzá.

000000000

Ez mind szép és jó, nincs hozzá kézi programozóm, csak szoftveres.
Ott hol van ez a funkció? [#nemtudom]

2dm0z6nm5

Nekem van MR-J3-70B - vezérlőm Sajnos ez optikai SSCNET III-al kommunikál. Most azon agyalok hogy tudnám ezeket használni bármire is.

Bencze András

Alapelvek szintjén:  master-slave mester ész szolga erő, hacsak a szolgában egyéb okosság nincs beállítva. Most alapesetet tárgyaljuk. Magyarul mester határozza meg a mozgás MINDEN paraméterét. Esetünkben a pozíció PID értékét amit hangolással állít be a legoptimálisabb értékre. A szolgában nem működik a pozíciószabályzó hurok. Egy speedes szervóhoz hasonlóan működik sebesség visszacsatolással, úgy és addig úgy gyorsul-lassul ahogy a mester "mondja", kivéve ha a nyomatékhatárt eléri. Tehát elvileg csak a master-sleve servó mesterét kell tuningolni.

2dm0z6nm5

Egy 1.5 kW-os Yaskawa driver-el lehet működtetni egy 750W-os motort ? Mennyire kompatibilisek lefele a driverek?

eivmhrm04

Nekem is van ezekből vagy 10drb még 2kw os is,ha rájössz valamire akkor szólj légyszives.

krnj79r9n

De az én vezérlőm nem Yaskawa, "csak" egy Leadshine ACS806-os, abban nem tudok ilyen autó funkciót.
De ezzel még mind nem értem hogy hangolod a kettőt. A Step/Dir-t mivel állítod elő a két vezérlőnek? A Pro tunerben a szoftver adja ki a beállított impulzus sorozatot majd ebből rajzol grafikont, hogy hogy sikerült valójában lekövetni a kiadott pozíció parancsokat.
A két vezérlőnek és motornak ugyan azokkal a PID beállításokkal, ugyan azon teszt impulzusokkal tök egyszerre kellene mozgatni az adott mechanikát. A szoftver így tudja visszamérni és megjeleníteni az enkóder pozíciókból a valós mozgást és az eltéréseket a kiadott parancshoz képest.
És az eredményektől függően változtatsz a PID értékeken, ezt ismételve addig, amíg nem vagy elégedett.

Tehát ez még nagyon nem kerek nekem sehogyan sem.

eivmhrm04

000000000

1/4 teljesítményig kompatibilis, magyarán a 1.5kW-os driver-el 400 Wattos motort is hajthatsz.
De ez főleg a Sigma 1 és 2 verziókra érvényes, a 3-as típussal volt, hogy a kompatibilis motort se tudtam működésre bírni.  
Amúgy a 3-as verzióval egyéb kis buktatók is vannak, de ezt nem részletezem.  

krnj79r9n

Aha. Ez már valami, jobban hangzik.  
És vajon a ACS806 képes ilyen Master-Slave módban működni?

2dm0z6nm5

Van a driver-ekhez motorod is?

xkbv3nx0d

Ki az aki tud és segíteni is AC szervók finomhangolási problémámban?! Yaskawa Dr2-es 400W-osak... minden értéke alapra van rakva az 04, 05 és 1A paramétert változtatom... aszem ez a Speed loop, Speed loop integral és Position Loop.... valameddig el is jutok vele... de ha jó a pozícionálása akkor egy picit rángatva megy, ha meg simán megy akkor pontatlan... illetve áll helyzetben zúg egy picit...

Bencze András

Valószínű nem, de Tibor Gyuri biztosat tud mondani. Kérdezd meg Őt.

xkbv3nx0d

illetve ha SigmaWin Plus-al nézek egy trace-t (miközben a mach3-al dolgoztatom a motort ide-oda kb 50mm-t 2000mm/min sebességgel) akkor a position error az kb -20 és -25 között változik, de úgy hogy a hullám mentén aprón fűrészfogas... sajnos ezt a képet elfelejtettem lementeni...

Riboga

Biztosan vannak olyan hajtások, amit te írsz, de a Sigma I ennél fapadosabb. Egyszerűen kiadja az enkóder pozícióját kvadraturában a slave-nek és az megpróbálja követni, tehát mindkét hurok járja a saját útját. Ez a kapcsolat egyirányú, tehát se visszacsatolás, se paraméter.