Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

000000000

Minek egy fő orsó hajtásnak egység ugrás???

svejk

A vészstop a frekiváltóknál egy külön paraméterezhető üzemmód, jellemzően DC fékezéssel.
Ez a sebesség vagy az ezen esetben a kiegészítő pozíció szabályozástól teljesen független lehet, csak a frekiváltó kimenő árama korlátozza a hatásosságát.

000000000

Hogy tudjad, mennyire jó a szabályzód, milyen az időállandója, lengéshajlama, stb...
De mondok a sok közül egy gyakorlati követelményt, ami egységugrás teszt jellegű: vészstop leállás.  
Mellesleg step/dir pozíció szervóval hajtani főorsót eleve necces megoldás, ha csak fordulatszám szabályzás a követelmény.

x4rhew5r3

Én egyszer érdeklődtem egy ilyen kártyácska után. Aztán mikor megtudtam, hogy 3x annyiba kerül, mint a használtan vett G7-esem, akkor már nem kellett annyira:)

svejk

A G7-es elég nagy tudású frekiváltó, de persze nem veheti fel sebességben a servo erősítőkkel a versenyt.
Míg egy gyengébb servo is 200Hz körüli hurokkal tud dolgozni, addig a G7 30Hz-el.
De egy főorsóhoz bizonyára ez is elég.
Van nekem is ilyen frekiváltóm, de mindig elhessegettem a gondolatot a vele való szórakozásra.
A G7 a fluxus-vektor szabályzással eleve tud 0,02% sebesség tartást az adatlapja szerint.
De ha tudna az ember szerezni hozzá PG-X2-es encoder illesztő kártyát akkor bizonyára egy nagyon jól működő főorsóhajtást lehetne alkotni vele.
(bár őszintén szólva én nem igazán látom át az encoder lényegét egy ilyen rendszerben, de ha már lehet hozzá illeszteni akkor csak jó dolog lehet)

svejk

Ne is mondd :))
Ezért írtam: "hogyha tudna szerezni" :)

Akkor Te esetleg el is tudnád mondani pár tőmondatban a jelentőségét ebben a rendszerben
az encodernek?

Egyébként láttam én élőben külső visszacsatolás nélküli frekiváltót működni olyan üzemben, hogy 80-at fordult a motor előre, majd vissza, és egy műszak alatt sem csúszott el érzékelhetően a megállása.

svejk

A vészstop a frekiváltóknál egy külön paraméterezhető üzemmód, jellemzően DC fékezéssel.
Ez a sebesség vagy az ezen esetben a kiegészítő pozíció szabályozástól teljesen független lehet, csak a frekiváltó kimenő árama korlátozza a hatásosságát.

000000000

Sajnos fluxus vektor vezérléshez is kell az a PG-X2-es kártya és ezért tudja az a 0.02% értéket.
Mivel beszerezhetetlen azért akarom kiváltani  Sneci féle kütyüvel.
Mondjuk hogy így step dir lesz, ez egy kis plusz a rendszerben.
De már párszor leírtam hogy NEM AC szervót akarok építeni, csak egy eszterga fő orsó hajtást.

x4rhew5r3

Én egyszer érdeklődtem egy ilyen kártyácska után. Aztán mikor megtudtam, hogy 3x annyiba kerül, mint a használtan vett G7-esem, akkor már nem kellett annyira:)

000000000

Az nem lehet hogy szinkron motor volt ?
Én is láttam hasonlót ,de ott egy mérőléc volt mellette és PLC vezérelte az aszinkron motor hajtó frekvencia váltót.
Ez egy fröcsgép leszedő robot karját mozgatta csiga áttelel és bordás szíjjal.

svejk

Ne is mondd :))
Ezért írtam: "hogyha tudna szerezni" :)

Akkor Te esetleg el is tudnád mondani pár tőmondatban a jelentőségét ebben a rendszerben
az encodernek?

Egyébként láttam én élőben külső visszacsatolás nélküli frekiváltót működni olyan üzemben, hogy 80-at fordult a motor előre, majd vissza, és egy műszak alatt sem csúszott el érzékelhetően a megállása.

svejk

Ja, biztos...
Akkor csak: Open Loop Vector: 10 Hz, 0,2%.
Ez vajon a teljes terhelési lefedettségre utal?

000000000

Sajnos fluxus vektor vezérléshez is kell az a PG-X2-es kártya és ezért tudja az a 0.02% értéket.
Mivel beszerezhetetlen azért akarom kiváltani  Sneci féle kütyüvel.
Mondjuk hogy így step dir lesz, ez egy kis plusz a rendszerben.
De már párszor leírtam hogy NEM AC szervót akarok építeni, csak egy eszterga fő orsó hajtást.

svejk

Nem, mezei kalickás.
Egy kisebb, frekiváltó tevezéssel foglalkozó csapat követte el...

000000000

Az nem lehet hogy szinkron motor volt ?
Én is láttam hasonlót ,de ott egy mérőléc volt mellette és PLC vezérelte az aszinkron motor hajtó frekvencia váltót.
Ez egy fröcsgép leszedő robot karját mozgatta csiga áttelel és bordás szíjjal.