Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

000000000

Egyet értek Veled, ez a helyes szemlélet, a nagyobb dinamikájú mellékhajtásokkal kell gyorsan reagálni menetvágáskor, és olyan vezérlő programot kell lehetőleg használni, ami képes valódi szinkront teremteni a főorsó és a szánok között. 200-500 kHz-es mintavétellel már szépen dolgoznak ezek a rendszerek, én legalábbis így csinálom az esztergavezérlőmben, 100-400 cpr-es encoderrel a főorsón.

000000000

Miért nem tudnám?:)
Ne viccelj már, hiszen az illető akárhogy csűröd csavarod, pozíció szervóként akarja használni a rendszert, hiszen a motor tengelye előbb vagy utóbb, ilyen vagy olyan körülmények között de próbálja a pozíciót tartani.

És a lényeg továbbra is az, olyan nagyvonalúan nem fogalmazhatsz, mint azt tetted az idézett mosolygós mondatodban.:)

000000000

Bocs, de elbeszélsz mellettem...
Tartja a pozíciót step-dir előkéddel Pál kísérleti megoldása vagy nem? Azaz az encodernek van pozíció érzékelő szerepe vagy nem?
Nem kell nekem "belelátni", elég ha fekete dobozként átlátom, mi a bemenet, mi a kimenet, és ezt hova kötik egy elektronika elé, és ezáltal milyen szabályzás kialakítás a cél.

D.Laci

Szerintem Pál téves uton jár mind addig amig stabilan egy indexjellen nem tud menetet vágni Mach3-mal.
Hisz teljesen mindegy hogy mivel hajta a főorsót ha a Mach3 nem korigálja, és a step/dir - Aszinkron motorral csak további lenegést visz bele a rendszerbe.

D.Laci

400cpr? 2048ppr használok:) 48cpr is tökéletes anyag felűleten nem látni különbséget, a nagyobb felbontást inkább kisfordulatú menetfurásnál használom.
Nem beszélve arról hogy Szinkron hajtásnál mint az Emc2 azzal változó (amorff) felűltre is lehet menetet váni, vagy excentert esztergálni eltolás nélkül, sőt sokszöget esztergálni külső belső áttmérőn.

x4rhew5r3

Ja, ha Te belelátsz a levédett kontrollerembe, az más:)  
Halandó lélek ki sem tudja olvasni.

x4rhew5r3

Erre bizony megvan az esély, de szerintem végig kell csinálni. Abból indultunk ki, hogy a Mach-nak ne kelljen korrigálni, "autonóm" hurokkal csináljuk meg a stabil fordulatot, de azért lehessen G kódban megmondani, hogy az mekkora legyen.  
A "rigid" menet fúrás/vágás Mach-al felejtős, nem lehetséges. EMC-vel megállítottam a főorsót menetvágáskor, az előtolás is szépen leállt szinkronban, majd tovább indítva folytatta úgy ahogy kell. A Mach ügyet sem vetett arra, hogy menet közben nem jön az index, nyomta volna tovább az álló anyagba. Úgy tűnik, a Mach nyílt hurok esetén csak a belépésnél figyeli az indexet.

000000000

Egyet értek Veled, ez a helyes szemlélet, a nagyobb dinamikájú mellékhajtásokkal kell gyorsan reagálni menetvágáskor, és olyan vezérlő programot kell lehetőleg használni, ami képes valódi szinkront teremteni a főorsó és a szánok között. 200-500 kHz-es mintavétellel már szépen dolgoznak ezek a rendszerek, én legalábbis így csinálom az esztergavezérlőmben, 100-400 cpr-es encoderrel a főorsón.

svejk

Ezért írtam hogy a vészstop külön funkció, külön paraméterezhető a frekiváltóknál.
Ha én nyomom meg a vészstop gombot, vagy lefagy a Mach vagy a Win (utóbbi két esetben az un. ChargePump) kiadja a vészstop parancsot a frekiváltónak, és az a paramétereiben megadott módon leáll és figyelmen kívül hagyja hogy épp az egyéb vezérlő bemenetein milyen jel van.
Mindezeket csak azért írtam,hogy a vészstop nem üzemszerű állapot, így a szabályzásnak nem kell figyelembe vennie, mert az egy teljesen külön körön működik a frekiváltónál.

000000000

Bocs, de elbeszélsz mellettem...
Tartja a pozíciót step-dir előkéddel Pál kísérleti megoldása vagy nem? Azaz az encodernek van pozíció érzékelő szerepe vagy nem?
Nem kell nekem "belelátni", elég ha fekete dobozként átlátom, mi a bemenet, mi a kimenet, és ezt hova kötik egy elektronika elé, és ezáltal milyen szabályzás kialakítás a cél.

000000000

Értem én komám...:)
Azonban ez tök mindegy, tudtommal szabad és kell is olyan vizsgálatnak alávetni főorsóhajtást, hogy hirtelen +1 ... -1 n max tartományban változtatom a bemeneti alapjelét, és ezt ráadádásul ciklusba szervezem. Ha persze annyira lebutítom a rendszert, hogy erre csak mindig leold azonnal, és úgy viselkedik, mintha meg is nyomtam volna a vészstop gombot, akkor ott baj van...., elég butuska, primitív hajtásról lehet szó igen lassú dimamikai képességek mellett. Ettől függetlenül természetesen legyen rajta nagy piros gomb, de az alapjel változás ezt ne azonnal aktiválja vagy ne is aktiválja egyáltalán. Mert ha aktiválja, az ilyen hajtás azonnal megbukik az első és szolíd egységugrás teszten is.

D.Laci

400cpr? 2048ppr használok:) 48cpr is tökéletes anyag felűleten nem látni különbséget, a nagyobb felbontást inkább kisfordulatú menetfurásnál használom.
Nem beszélve arról hogy Szinkron hajtásnál mint az Emc2 azzal változó (amorff) felűltre is lehet menetet váni, vagy excentert esztergálni eltolás nélkül, sőt sokszöget esztergálni külső belső áttmérőn.

000000000

Csináltam egy tesztet ami abból állt hogy Mach3-al 2000Rpm-el megforgattam a motort majd nyomtam egy vész stopot a programban.
először is rájöttem hogy a 150-es satu nem igazán alkalmas egy ekkora motor rögzítésére.
A második tesztnél már megerősítettem 2 darab 500-as asztalos szorítóval a rögzítést.  
A tapasztalat, hogy a tengely végén plusz egy 160-as tokmánnyal úgy megállt hogy az asztalom kicsit megreccsent.
Biztos hogy van valamennyi túllövés, de megállt mint a gerely mikor megszűnt a step jel  
Még annyit, hogy mikor visszaküldtem 0-ra tökéletesen beállt a jelölésre.

x4rhew5r3

Erre bizony megvan az esély, de szerintem végig kell csinálni. Abból indultunk ki, hogy a Mach-nak ne kelljen korrigálni, "autonóm" hurokkal csináljuk meg a stabil fordulatot, de azért lehessen G kódban megmondani, hogy az mekkora legyen.  
A "rigid" menet fúrás/vágás Mach-al felejtős, nem lehetséges. EMC-vel megállítottam a főorsót menetvágáskor, az előtolás is szépen leállt szinkronban, majd tovább indítva folytatta úgy ahogy kell. A Mach ügyet sem vetett arra, hogy menet közben nem jön az index, nyomta volna tovább az álló anyagba. Úgy tűnik, a Mach nyílt hurok esetén csak a belépésnél figyeli az indexet.

svejk

Ej, szokás szerint nem bírunk átlépni saját korlátainkon, csak a saját kövünket fújjuk.
Nem baj, legyen így kerek a világ.