Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

000000000

Igen van egy pár gyári Ac szervom is.
Az nem eszterga hanem maró fő orsót hajt.
Egy kis BF20-as gépen van 4 darab belőle plusz egy léptetős forgató hajt a Mach3 egyszerre.
Annyiból rossz hogy nem tudom mekkora a fő orsó terhelés mert nem lassul be akármit rombolok vele.  
63mm-es lapkás maróval 5mm fogást vettem egy 40mm széles certal anyagba, de nem igazán érzékelhető hogy mekkora a terhelés.
Nem igazán lassul a cucc.  [#hehe]

000000000

Nem igazán értem mit akarsz kérdezni ezzel.
Mellesleg ez csak egy kísérleti darab volt ahol egy valamekkora tehetetlenségű fűtő elemre ( ez lenne a sör kollektor ) volt rákötve a hőfok érzékelő.
Úgy állította a frekvencia váltóval a ventilátor sebességét hogy a hőmérsékletet a beállított értékre hűtse vissza.
Mint egy szervó körben  P, I, D, tag van, hogy nem legyenek túl lövések vagy lagymatag reakciók.  
Ez egy gyári cucc és a fejlesztők így látták jónak hogy kell bele P I D is.
Gondolom a nagy tehetetlenségű vagy hirtelen változó hőmérséklet atom stabilan tartásához.
http://nwstorage.com/ebayp/chino_db1000_a.jpg" border=0>
Így néz ki

000000000

Kösz a biztatást.
Igen látom én is hogy kompromisszumot kell kötni egy ilyen öszvér megoldásnál.
Ahogy te is írtad fordulat számon elég jó pozícióban tatja.
Próbáltam fékezni ,de elégé bennem volt a para hogy ez csak egyszer kap el.
Lassítani nem igazán sikerült csak a kijelzőn lehetett látni hogy a kimenő frekvencia emelkedett meg.

c2nsu773m

Van egy nagy problémám!
A lézer nagyfesz tápja hibára kergeti a szervókat!!!
Mit tegyek?...
1. Tegyem másik fázisra a lézertápot?
2. Tegyek be szűrőt a szervóvezérlők toroidja elé.
3. Csináljak külön földelést?
4. A PWM jelet adó vezetéken kapok  valamiféle fars jelet? Kell azt szűrni?

ra8nsmk6w

Úgy 3 éve volt nálam egy gyárinak tünő megoldás. Aszinnkron motor 370W Stöber frekiváltó nagyfelbontású enkóder 2000. A frekiváltót már eladtam. A motort használom az enkóder is megvan. A lényeg, hogy akkor megemlitettem a fórumon és rendesen letoltak, hogy ilyen pedig nincs is. A motort kiváncsiságból szétszedtem, semmi különlegeset nem láttam rajta.

x4rhew5r3

Először a zavar forrást kell megpróbálni megszüntetni, vagy csökkenteni a zavaró hatását. A kérdés, hogy a nagyfesz tápegység vagy a nagyfesz vezeték a zavarforrás. Ha tápegység, akkor két eset lehetséges, a hálózaton keresztül zavarja a környezetét, vagy maga az elektronika közel van a zavarra érzékeny elemekhez. Ha az első eset van, akkor közvetlenül a tápegység hálózati bemenetéhez kell tenni a szűrőt. Ha a második eset van, akkor kevés az árnyékolás, bár ez nem valószínű, mert vaslemez dobozba van a tápegység, ha minden igaz.
A probléma sokkal bonyolultabb annál, hogy helyismeret nélkül konkrét tanácsokat lehessen adni. Dobjál fel képeket az elrendezésről, és akkor talán közelebb kerülhetünk a megoldáshoz.

000000000

3 éve sokan azt se tudták hogy AC szervót eszik e vagy isszák  
Mellesleg az nem gyárinak tűnő hanem az is.
Sok frekvencia váltó tudja kezelni az encodert a pontos fordulat szám tartása érdekében.  
Például a G7-es rendelkezik puls (step) bemenetel is hogy akár liftet is tudjon kezelni, de sajnos ehhez kell az az ominózus kártya bele.  

c2nsu773m

Van egy rádió a helyiségben és abban is hallom impúlzus üzemben.
A lézer tápja kb:1m távolságban van a vezérlődobozhoz, de abból kapja az áramot.
Tettem egy szűrőt a szervóknál a toroid elé de csak egy fokkal lett jobb.
Ha jól értem akkor a lézer tápa elé kellene tennem a szűrőt?
Esetleg kikötni a dobozból a betápját?
A nagyfesz kábelekre ha húznék fém harisnyát és földelném az jó lenne?

svejk

Ma láttam Leó fórumtársunknál működő aszinkron servohajtást Sneci féle step-dir előkével meghajtva.(igaz a motor és a vezérlő is arra lett kitalálva)
Teljesen használható a cucc amire készítette a fórumtársunk.
Így most már én is biztatlak, hajrá, majd számolj be az eredményekről, akkor is ha esetleg bármi oknál fogva kudarcba fullad.

x4rhew5r3

Elsőre próbáld a lézertáp elé tenni a szűrőt, hogy a hozzávezető hálózati kábelen már ne legyen zavarkeltés.

000000000

Mindenből lehet szervót csinálni, csak a megfelelő alkalmazási területre kell használni.
A szervó lényege a zárt hurkú visszacsatolás, vagy rosszul tudom?
Csak a jósági tényező miatt vannak akik ráütik a bélyeget hogy ez nem szervó , nincs lét jogosultsága.
Már pedig van!
Amada cél gépen az egyik tengelyen egy hidraulika motorral hajtják a golyós orsót aminek a másik végén van az enkóder.
Az egész titka egy proporcionális szelep ami fogadja a +/-10 voltos jelet.
Elég félelmetes látvány mikor ez a masina kiemeli az asztalból azt a kicsi kb 1500mm átmérőjű vágó tárcsát és 20-25m/perces előtolással megindul a 100-200mm vagy akár vastagabb alu anyag felé.
Természetesen nem ilyen Sebesével vágja csak elsőnek kicsit beijeszti az ember ha még nem látott ilyet.
Az anyag előtt úgy 20-30mm lassít csak, de a mozgatott tömeg minimum 2000kg.
Sőt van olyan hőmérséklet szabályzóm ami szervó körrel működik.
A visszacsatolást a hőmérséklet végzi a végrehajtó egység lehet frekvencia váltó,( ventilátor) fázis hasító vagy bármi ami 4-20mA jelet képes fogadni.
Na jó nem bármi , csak amit be lehet iktatni a hőmérséklettel kapcsolatos körbe.
Sör kollektorhoz a legjobb mikor a ventilátor sebességét úgy állítja be hogy a megadott hőmérsékletet tartsa.  
Bocs ha kicsit OFF lett

x4rhew5r3

Hol megy a nagyfesz kábel? Energialáncban a többivel?

s7manbs8

"Sör kollektorhoz a legjobb mikor a ventilátor sebességét úgy állítja be hogy a megadott hőmérsékletet tartsa. "

Ehhez milyen tagok kellenek ? Én csináltam egy valamit , ami csak a tápot szabályozza, a hőmérséklet különbségre a PC tápot átszerkesztve, egy kis panellel.

c2nsu773m

Nem az csak lóg a levegőben nincs közel hozzá semmi, de maga a cső nem képes jelet kibocsátani hisz 160cm-en gerjed?

000000000

Nem igazán értem mit akarsz kérdezni ezzel.
Mellesleg ez csak egy kísérleti darab volt ahol egy valamekkora tehetetlenségű fűtő elemre ( ez lenne a sör kollektor ) volt rákötve a hőfok érzékelő.
Úgy állította a frekvencia váltóval a ventilátor sebességét hogy a hőmérsékletet a beállított értékre hűtse vissza.
Mint egy szervó körben  P, I, D, tag van, hogy nem legyenek túl lövések vagy lagymatag reakciók.  
Ez egy gyári cucc és a fejlesztők így látták jónak hogy kell bele P I D is.
Gondolom a nagy tehetetlenségű vagy hirtelen változó hőmérséklet atom stabilan tartásához.
http://nwstorage.com/ebayp/chino_db1000_a.jpg" border=0>
Így néz ki