Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

sanka74

Sziasztok! Sikerűlt beállítani a Digiflex vezérlőt...Sokkal jobb lett, most már nem téveszt...

Rabb Ferenc

Nem lehet, hogy a forgórész mozdult meg a tengelyen? Nagyon mechanikus hiba jellegű a jelenség...

sanka74

Sziasztok! Gyors segítség kellene megint AC szervo ügyben. Menet közben megállt a CNC-nk. Az x tengely szervomotorja olyan mintha akadozva mozogna, mintha szorulna és azért nem tud menni. Üresen pedig könnyen lehet mozgatni, sehol nem akad vagy szorul, tehát mechanikai szorulás nincs.A tápkábelt ellenőriztem,a vezérlő jó(nem ez lett javítva a múltkor).A másik probléma hogy amikor a mach megy,azaz a motor fog, akkor van egy kb 3 fokos elmozdulása a motortengelynek amikor megmozdítom az egész tengelyt, azaz kotyog, de ez nem mechanikai kottyanás, a motor tengelye is forog, de csak ennyit, nem többet.Eltörhetett valamelyik encoder vezeték? Ezek az AC szervok aszinkron szerű motorok? Vagy kefések?Épp egy tablót kellet maron és félig van készen...Köszi aki tud segíteni!

t334wehtf

Szerintem is mechanikus, bár én arra tippelnék, hogy az encoder külön életet él.

Rabb Ferenc

Nem lehet, hogy a forgórész mozdult meg a tengelyen? Nagyon mechanikus hiba jellegű a jelenség...

sanka74

Köszi a gyors reagálást! A motor tengelye jó minőségű körmös kuplungokkal kottyanás mentesen kapcsolódik a golyós orsóhoz. Amikor levettem a motort akkor is ezt csinálta. Olyan mintha rángatna. Arra gondolok hogy esetleg valamelyik encoder vezeték nem érintkezik. Van beelőle egy csomó, nem tudom akkor mi a helyzet ha ezek közül egy is kiesik?...Nekem is az a tippem hogy külön életet él az encoder...Pláne hogy amikor mozgatom a mechanikát akkor kotyog, de ugy hogy az a 3 fokot forog a motor tengelye is...többet nem megy, ott már fog a motor...A másik érdekes dolog hogy ezt hírtelen csinálta, tehát menet közben...Holnap megnézem az encoder vezetéket hogy nincsen szakadás. A másik dolog: a driverre amikor rákapcsolóm a vezérlőt akkor az áram hurok beállításnál csak akkor van visszajelzés a szkópon amikor megmozgatom a tengely, tehát olyan mintha sak néha érintkezne valami valahol.Egy bizonyos ponton teljesen jó a szkóp görbéje, amikor meg arréb mozgatom meg eltűnik teljesen a görbe...

t334wehtf

Szerintem is mechanikus, bár én arra tippelnék, hogy az encoder külön életet él.

sanka74

Hiba felderítve! Három fázisú az AC szervo, és hiányzott egy fázis. Valahol az energialáncban eltörhetett az egyik vezeték...sima 1,5-ös kettősszigetelésű háromeres vezeték...áthidaltuk ideiglenesen és tökéletes...ugyhogy csere egy jobbra.

sanka74

Köszi a gyors reagálást! A motor tengelye jó minőségű körmös kuplungokkal kottyanás mentesen kapcsolódik a golyós orsóhoz. Amikor levettem a motort akkor is ezt csinálta. Olyan mintha rángatna. Arra gondolok hogy esetleg valamelyik encoder vezeték nem érintkezik. Van beelőle egy csomó, nem tudom akkor mi a helyzet ha ezek közül egy is kiesik?...Nekem is az a tippem hogy külön életet él az encoder...Pláne hogy amikor mozgatom a mechanikát akkor kotyog, de ugy hogy az a 3 fokot forog a motor tengelye is...többet nem megy, ott már fog a motor...A másik érdekes dolog hogy ezt hírtelen csinálta, tehát menet közben...Holnap megnézem az encoder vezetéket hogy nincsen szakadás. A másik dolog: a driverre amikor rákapcsolóm a vezérlőt akkor az áram hurok beállításnál csak akkor van visszajelzés a szkópon amikor megmozgatom a tengely, tehát olyan mintha sak néha érintkezne valami valahol.Egy bizonyos ponton teljesen jó a szkóp görbéje, amikor meg arréb mozgatom meg eltűnik teljesen a görbe...

kmajer

Energialáncba oda való kábelt tessék rakni.

sanka74

Hiba felderítve! Három fázisú az AC szervo, és hiányzott egy fázis. Valahol az energialáncban eltörhetett az egyik vezeték...sima 1,5-ös kettősszigetelésű háromeres vezeték...áthidaltuk ideiglenesen és tökéletes...ugyhogy csere egy jobbra.

Szalai György

És legyen mindég maradék darab, mert kell a Hobbyistának is.

kmajer

Energialáncba oda való kábelt tessék rakni.

sanka74

igen tudom...de nem én tetem bele, ez a céges gépünk...

Szalai György

És legyen mindég maradék darab, mert kell a Hobbyistának is.