Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

Robsy1

Mostanában az egyik kedvenc témámmal, a szinkron vezérlésekkel is foglalkoztam. Elkészült egy hímző/varrógép vezérlés, ahol a tű mozgásához szinkronizáltan történik az X, Y elmozdulás az aktuális pozícióba.

Robsy CNC hímző/varrógép vezérlés teszt video.

A tesztnél a hajtás csak léptető motoros volt, ezért ennél a ~3 mm-es öltéshossz sorozatnál ~4.5 Hz a tű szinkron frekvenciája.

eduard

Nagyon érdekes hogy 3élű szerszámmal ilyen lassan használod és kis fogással. A nagja is fura. Mintha acélt marnál, pedig ha jól látom alu.

Ha a szerszám hatos, megpróbálhatnád 20.000rpm en, 1000mm/s előtolással, 5mm fogásmélységgel és 0.4-1mm fogással. Kenéshez pedig sima alkonek, izopropil feszkendezve vagy szórva. Elég csak köd, nem kell locsolni.

Az előtolással lazán mehetsz 4000mm/s-ig vagy tovább, ha bírja géped.

eduard

Nagyon jók lettek. Megmunkálási paramétereket írsz? Kíváncsi vagyok. Esetleg videód nincs hozzá? A hangja érdekes lenne.

gaben

Szia,

videót nem csináltam, de a többit írom.

kontúrmarás: 2mm-es 3 élű Datron maró,
F: 200mm/min
S: 5.000rpm

gravírozás: 4 élű keményfém
F: 200mm/min
S: 24.000rpm

Mivel baromi rideg és sűrű anyag ez a titán, ezért a marásnak is mély, búgó hangja van. Ha nem jó a lefogatás vagy életlen a szerszám, akkor berezegteti az egész gépet.
Ezért kell minél lassabb fordulat és kellően nagy előtolás.

üdv,
gaben [#wave]

D.Laci

"1000mm/s"
"4000mm/s"
Nem lesz kicsit sok?

eduard

De ez így sok lenne. mm/min akart lenni.

eduard

Köszi, izgalmas. Én még nem próbáltam. Anyagot honnan vettél hozzá és melyik ötvözet?

gaben

Hát az passz, hogy melyik ötvözet, még haveromtól kaptam pár éve.

Jozs

De gondolom egy sima hímzőgépen is szinkronizálva van a tűhöz az X-Y elmozdulás, különben eltörne a tű (?)

Robsy1

Gondolom a sima alatt azt érted, hogy nem CNC, hanam csak mechanikus. Ott a fix mechanikai lánc garantálja a szinkront, és ha nem kell a nagyobb programozhatóság, szinte verhetetlenek ezek a mechanikák öltés/s tekintetben.

Timár László

A 2. kép valami ilyen jellegű. Ez egy Blaser saját fejlesztésű mesterlövész puska, a hangtompító saját és az egyenes gyorsfelhúzás szintén fejlesztés. 4.2Milla 308 kaliber, spec lőszer.

gaben

Biztos remek puska.
Én egy Tikka T3x Tact A1-el versenyzem, 6.5 Creedmoor kaliberben, saját töltésű lőszerekkel.

ywathzay

Erről a videóról eszembe jutott a magyar narancs....

D.Laci

svejk

Saját kútfőből van az egész?