Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

do3om

De akkor rá van szerelve valami vázra amin használod?
Mert kézi használatra alkalmatlan.

sanyi84

Messer

do3om

Jaj jó, azt hittem mindennapi használatra szántad.Így más.

sanyi84

Aki kölcsön akarja kérni annak "nem mindennapi" élményben lesz része

sanyi84

Tiktok profil.

Talán egyszerűbb egy tiktok profilba tenni.

ANTAL GÁBOR

Csak részben CNC , de lehet egy-két kollégát érdekelni fog . Elkészült a TOS ra szerelhető sokszögfeltétem . Az excentricitás állítása : diszkrét excentercsapok rögzülnek egy kúpos foglalatban ( Homovits Miklós munkája ) A szögszámállítás a driver elektronikus gearjával  (2,3,4,5,6,)
Természetesen furatot is tud megmunkálni . A videón egy 56/50 es ötszög kísérleti darab készül.

Video Linkje itt

TBS-TEAM

József

KoLa

[#eljen]
Régebben már írtál erről a módszerről! hasonlóan képzeltem el csal a hátsó késtartóba.
Egy állóképet még megnéznék az eredményről!

ANTAL GÁBOR

Küldöm az állóképet . Az ötszöget átesztergáltam négyszögre de alatta látható.
A hátsó késtartós dolog az a TOS nál nem jöhetett szóba mert azt akartam hogy a lehető legnagyobb tengelyszerű alkatrész elférjen. Esetemben ez 130mm .
Ha nem lengetem a kést és a szélső holtpont környezetében állok meg ,akkor ha megszüntetem a tokmányencoder jelét akkor nyugodtan lehet hagyományosan esztergálni ( átmérőzni oldalazni stb) .

KoLa

Az utolsó négyszög már egész jó lett ezzel az excenterrel, egyenes az oldala.
Az alatta lévő ötszögnek már kicsit homorú lett az oldala, de ez nem is olyan nagy baj ha párban készül a furattal.
Erősen átmérő és oldalszám függő a kontúr alakja, egy bizonyos excenterrel, ennél a megoldásnál cserélhető vagy állítható?

ANTAL GÁBOR

Igen : Erősen átmérő és oldalszám függő a kontúr alakja, egy bizonyos excenterrel. Az excentricitást a tengelyek cseréjével lehet változtatni : Ez rengeteg előnnyel jár  Alapból : nagyon egyszerű . Ha csinálok egy munkadarabot januárban és a párját kérik decemberben akkor az biztosan a párja lesz .

A korábbi verzióimnál az excentricitás állítható volt ( az első megoldásnál excenter forgott és rögzült excenterben, a másodiknál és a harmadiknál úgy működött mint a kiesztergálófej állítása ) Az excenter forog excenterben relatíve egyszerű de az excentricitás -fi függvény egy bonyolult nem lineáris függvény. Minden esetben a pontos beállítás csak mérőórával és hosszasan végezhető el . A mostaninál annyi idő alatt bőven kész vagyok a cserével

A videón lévőnél ( de ezt írtam is ) egy kúpos fészekben van rögzítve egy adott excentricitású tengely . A videón az e= 1.5mm es verzió van szerelve  ( ez olyan alakzatot eredményez aminél a köré írt átmérő és a beleírt átmérő között 6 mm a különbség ( 4*e) szögszámtól függetlenül .

Az eddigi tapasztalatok szerint ez rengeteg alakzatot lefed . Tervezek még e = 1,  1.25, 1.75 mm est is a géphez
Mint írtam az excentereket ( 1.5,  2)  Homovits Miklós készítette nekem , remélem majd a többieket is vállalja

Robsy1

A tárhelyedre is feltennéd ezt a videót?, mert itt nekem nem sikerült megnézni.

Robsy1

TBS-TEAM segített egy linkkel, ott meg tudtam nézni.

Ötletes, jó kis célgép megoldás, gratulálok.

Kár, hogy vasba öntve vannak a paraméterek, így ahogyan már KoLa is írta, erősen kötött az alakzat, és szakszerűen megnevezve igazából ez nem is sokszög, hanem epitrochoid. A Robsy CNC eszterga szinkronvezérlő rendszeremben bármilyen profilt be lehet állítani, akár éles sarkokat is, ha bírja a hajtás dinamikája.

Aztán még az se világos, hogy hogyan tudsz pontosan holtponton megállni?, mert ha jól értem manuálisan szakítod meg a szinkront. Nem lenne jobb főorsó enkoder szinkron jelre alapozni, mert akkor vissza is tudnál állni, így meg végig a gyártásnál szinkronban kell lenned, nem szakíthatod meg, hiszen nem tudsz pontosan visszaállni az előző szögszinkronra.

ANTAL GÁBOR

Néhány szóban válaszolok :
Nekem is az lett volna az egyszerűbb ha a tárhelyre teszem föl
 Sajnos nem sikerült . A jelszó valami kiskutya farka ... . Többször próbáltam (-tuk) de nem sikerült

Nekem nincs szükségem bármilyen profil legenerálására .Bőven megelégszem amit "belevasalok" az excenter tengelyekbe  . Az a cél hogy a gyártásnál lehetőleg nagy forgácsolási sebességet lehessen elérni( acélban !)  , és jó legyen az apa -anya pár nyomatékátvivő képessége . Ezt mint leírtam 4-5 excenterrel bőven meg tudom valósítani .

A holtponton való megállást félreétetted. Mivel ( a betegségem miatt) részben felszámoltam a műhelyemet már nem dúskálok az esztergákban ( eladtam az EE630 ast , két TOS- t  és egy EMU-t )  Ha felszerelem a keresztszánra a sokszögadaptert akkor ha hirtelen kell valamit csinálni akkor (elvileg) kénytelen lennék visszaalakítani a gépet . Erre írtam azt hogy ha megállok a szélső holtpontban és megszakítom a főorsó encoder jelét akkor minden további nélkül lehet esztergálni a gépen . Igaz csak két pozíciójú a késtartó   ( (egy X irányú ill egy Z irányú ) de oda bármilyen kést be tudok fogni , és azt nyugodtan használhatom . Ha a szélső holtpontban állok meg akkor a lineáris kocsira felszerelt késtartó abs stabil marad.
( a képződő erő egy nulla hosszúságú karon  akar nyomatékot kifejteni vagyis nem tudja elfordítani a forgattyús mechanizmust )
 Természetesen erre még rásegít a szervó ami  vezérlőjel nélkül  igyekszik a pozícióját megtartani.
Az nekem természetes ( és nem is okoz gondot ) hogy a gyártásnál végig be legyen kapcsolva a szinkronizáció