Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

izbeki

Ide írj: tibor.izbeki kukac gmail.com

D.Laci

xg2w6ib9x

Szia!
Csak most látom, hogy elkészült a remekmű.
Gratulálok én is.
Nagyon príma lett!
Legalább most már tudhassák a járókelők is, hogy itt egy aranykezű mester-ember lakik.
[#taps][#wave]

fa_kukac

Gratula! A felületek csillogásán látszik hogy jó szerszámmal finom munka![#eljen]

fa_kukac

Köszi! Már az utcában lakók is megálltak kocsival gratulálni, mikor a kapunál voltam. Igyekeztem hogy ne legyen csúnya![#nyes]

fjaeg5use

ORCA17

A CNC gépemmel és némi esztergálással kiegészítve a CNC géphez készítettem egy szerszámbemérőt.
Szerintem jól sikerült

... egy olyan világban, ahol bármi lehetsz, légy kedves!

4umhue7vh

[#eljen] A belsejébe mi van? Titkos?

ORCA17

Egyáltalán nem.[#kacsint]
120° fokonként egy-egy golyó pár 1.5mm távolságra egymástól.
Ez a fix alap. Minden golyó pár közé egy-egy a hengerbe illesztett 2.5 mm-s csap "fekszik be", ezek is 120°-ra elosztva egymástól. Ez a mozgó rész, amit egy aránylag "puha" rugózású nyomórugó kényszerít a golyó pár közé.

Ha esetleg ingered támad készíteni egyet, bővebben is dokumentálom a projektet.
... egy olyan világban, ahol bármi lehetsz, légy kedves!

fa4igtzhp

Műanyag tábla marása. Már többfélét is martam, ez most a legutóbbi. Az elejen meg nem sikerültek jól a marások. Nem volt szép a vágott él, szőrős volt. Megolvadt a műanyag marás közben. A marófejre állandóan rátekeredett a műanyag. Sztm vagy 10 tablat elhasznaltam mire rájöttem mi a baj. A gépemen a fordulatszám rosszul volt beállítva a vezérlőmben és nem annyival fordult mint amit a G kódban mondtam neki. Illetve az olcsó kínai marófejet is lecseréltem végül egy drágábbra. Aztán kicsit feljebb tornáztam a sebességet és próbáltam olyan pályát generálni ahol nem kell állandóan gyorsítani lassítani. Így több ideig tud a kívánt előtolással marni.

Marófej: Sorotec ACRYL (vagy PROACRYL, nem tudom mar melyiket vettem, valamelyik polirozottat)

https://www.sorotec.de/shop/Zerspanungswerkzeuge/sorotec-werkzeuge/1-schneider/1-schneider-sorotec-acryl/

Átmérő: 2mm (szár 3mm)
Fordulat: 24000 RPM
Elotolas: 3500 mm/min
Fogásmélység: 0,5mm

A táblák körbevágásánal a fogásméylség 1mm volt.

fa_kukac

Üdvözlök Mindenkit.
Most egy Cell anyag marást tennék közzé, nem most készült, de most akadt a kezembe egy "nyers darab" is.
Az alapanyag 2 cm vastag lábazati sűrű nikecell, a marása a képen látható kúpos gömbvégű maróval történt 1 fogással.
Marás után hőlégfúvóval 1-es fokozatban óvatosan meglegyintettem, épp hogy csak a szőrök elsimuljanak, és szép kemény felület legyen. Utána homlokzati festékkel ecsettel 2-3 rétegben átfestettem ecsettel, jól beledolgozva mindenhová. A hátulját azt nem.
Száradás után szilikonnal ragasztottam fel a falra, 2 éve fenn vannak, még nem sérült belőle egy sem. A színezékes festésre oda kell figyelni, egy keverés legyen az összesre, hogy egyenlő mértékben fakuljanak. Ez nálam még nem sikerült, kétszer kevertem, nem is lett egyforma 2 év után.

RJancsi

Sokra értékelve a munkádat egy helyesbítés: biztos, hogy nikecell-ből csináltad? A fotó alapján inkább Austrocell XPS volt. A Nikecell Kft. 2013-ban megszűnt, felvásárolta a Bachl GmbH. Mindamellett a Nikecell márkanevet megtartották, de ők soha nem gyártottak XPS lapot csak a "puha" EPS-t. Ma is csak Nikecell EPS kapható, (mustársárga) keményhab termékük a Bachl XPS nevet viseli. [#wave]

fa_kukac

Igazad van, az lesz, a képen is látható a lap. Eszerint a nikecell az egy márkanév (volt). Tehát a rózsaszínű tömör lábazati anyag, AUSZTOTHERM van ráírva, amit manapság árulnak. 1250x600x20mm a tábla.Köszönöm hogy kiigazítottál.

RJancsi

Ha javasolhatom, próbáld ki a világos kék (kékeszöld?) színű lapot is (szintén Austrotherm). Sűrűbb emiatt nagyobb részletgazdaságot lehet vele elérni és keményebb is.

fa_kukac

Ok, köszi. Legközelebb kipróbálom. Habár itt a részletgazdagság abszolút nem volt fontos. Ilyen lapom pedig volt egy csomó.[#nyes]