Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

ebalint

vadember

Ha ez már a halkabb akkor tényleg iszonyatos lehetett az előző.[#nyes]
Nekem van egy Jun-Air kompresszorom, na az valóban csendes. Akkora a hangja mint egy hűtőszekrénynek. Szerintem ugyan olyan felépítésű is lehet a kompresszora.

4umhue7vh

Nekem valami 45000ft-os Olasz kompresszorom van, gondolom hallottál már ilyet működni. Ez a membrános kb a negyede zajt csinálja,lehet mellette beszélgetni és majd 20x kevesebbet fogyaszt, Csak erre venni egy 2-300 ezer forintos, kevés levegőt szállító kompresszort nekem luxus lenne.

svejk

Világos ez mindenkinek, de almát hasonlítasz körtéhez.

Pl. a kis membrán kompresszorod nem tud 8 bárt.

Ja, nem is kell?
Akkor viszont megint Te vagy a hunyó mert eddig nem megfelelő eszközt használtál, tahát nem Olaszokat kell hibáztatni.

Persze az igaz és tetszett is amit tegnap írtál, hogy hanggá alakul sok-sok teljesítmény. :)
Nekem is ilyen van, de csak végszükségben merem bekapcsolni. :(

frob

szia
Magáról a cnc-dről is csinálhatnál egy két képet, amennyi látszik belőle igen csak szép példány, saját gyártás az  is?

kis kompresszorodról egy összerakás előtti alkatrész robbantott kép?

R.

4umhue7vh

Igen saját, egy optikai mérőgép vázára épült. 800x800x150mm a munkaterülete, nincs még kész, de már dolgozok rajta.Lesz rendes burkolat az Y tengelyem, hiányzik még egy csomó merevítés, most a marómotor a leggyengébb pontja, de készülőben van egy komolyabb szerszámcserélős főorsó.
                                                     A kompresszort elfelejtettem lefényképezni, gumi szelepek vannak benne, a membrán 3mm vastag gumi két alu tárcsa közé szorítva, a tárcsák 0.5 milivel kisebbek mint a fészek. Nem csak össze vissza járkál a membrán, hanem a kialakított rádiuszra ráhajlik, a végállásokban szinte teljesen lezár.Ezt a kialakítást a precíz főtengely, és a hajtókarhoz csatlakoztatott megvezetett rúd egyenes vonalú mozgása tette lehetővé.

4umhue7vh

Egy videó az előzőekben felrakott egyik képhez kapcsolódóan.
5 fokos szög marása 4mm gömbvégű maróval. 78 kör 0.25mm fogásmélység, 1300mm/perc előtolás. 1.5 óra/db.
https://drive.google.com/file/d/13IhZPt75M2aRc5CIWItubvNDRbGQnHLK/view?usp=sharing

frob

Nagyon izmos gépnek látszik, viszont kicsinek tűnik a Z, az enyémmel lépten nyomon futok bele ilyen problémába..

a főorsód ha jól látom szerszámcserélős? hány W -os?

A videón lévő megmunkált darab az vas?

4umhue7vh

A híd alatt 150mm fér el, de a Z tengely 210-et megy, így korlátozottan aláfér 200mm felett is. Ha esetleg lesz komolyabb munka ami nem fér el, csinálok egy vastagabb magasítót.

Nem szerszámcserélős, ez most a leggyengébb láncszem, nem szereti a relatív nagyobb fogásokat. Vasba a legkisebb használható fordulatszám 6-os marót enged meg, max 0.7mm fogással, felette szét akar szakadni.Ez a főorsó csak ideiglenesen van fent, készülőben van egy szerszámcserélős, 30-as kúppal, csak mindig van valami más feladat.

Igen vas.

4umhue7vh

Aluban ez a max, 10mm 3 élű maró 1mm fogás 2500mm/perc előtolás, de itt is már kezd kiugrani a csapágy.https://drive.google.com/file/d/11Uek4AWXy6uUYLa56JkR0ryHWpwyikJT/view?usp=sharing

frob

hangról kicsit lassúnak tűnik a motor fordulat, nekem csak egy 800W os kínai van a gépen, de azt aluban 22e re fel szoktam pörgetni és akkor nincs gond, igaz akkor kel a kenés rendesen mert felkenődhet könnyedén
vashoz meg sajna gyengusz, 3000 fordulaton már kb nulla erő..
egyszer próbáltam mert a kényszer rávitt, de huhh azóta se

a készülő főorsóról tehetnél fel képet vagy írhatnál róla hogy smint, megvetted a csapágyas befogót, és a többi mechanikát és motort te rakod hozzá?
az mekkora fordulatot tud max és persze minimum , teljesítmény?

bocs a sok kérdésért, csak én is erősen gondolkodom a cseréjén, a jobb kihasználás érdekében

4umhue7vh

Nem csak lassúnak tűnik, az is 8000rpm. Kb a felére tudom visszavenni, vashoz.

A készülő főorsó, egy Chiron gépen volt.Kapott egy alu öntvény felfogatót, ami egyben a Z tengely mozgó része is és lassan kerül rá egy külső forgórészes BLDC motor. 2-2.5kw-ra és 2-8000rpm-re számítok, de ez még nagy meccs lesz. Van néhány átmérő 30-40mm-es 3-4 élű cserélhető lapkás maróm, jó lenne aluhoz használni, 0.5mm fogásnak már örülnék.

dtb

Egyszer lesz ami lesz alapon kipróbáltam alura a képen látható típust. Próbáld ki te is, meg fogsz lepődni. Nem csak fára jó!

frob

még a piacon vettem egy garnitúrát, nagyoláshoz előszeretettel használom ezeket, nem egy nagy fajták, de mivel keményfém lapkásak és jó nagy átmérő is van benne, lehet vele darálni :D