Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

dtb

Ha  ezen múlik, regisztálok én Neked 10 gmail fiókot is, az már 100GB... Viszont egyszerűbb lenne, mint postázgatni. [#kacsint]

morvfer7

Azt is figyelembe kell venni, hogy nem mindenki használ olyan netet, hogy csak úgy lehúzzon ekkora adatot.

Pár kép belőle.

dtb

Nem is kell lehúzni egyszerre, kinek, mi szimpatikus, vagy új belőle... Ha meg sokat akar a rosszka, de nem birja a farka...
Egyébként ezeket cncviktor linkelte valahol itt a fórumon, közvetlenül az oroszok tárhelyén.
Viszont a felajánlásodért mindenképp jár egy hatalmas köszönet!!![#taps][#eljen]

kw484wg29

dtb

Egy ismerősöm táblásított akácba szeretne relief-et. Én még nem dolgoztam akáccal, kérdezném, hogy van e valakinek tapasztalata ezzel a fával? Jó/nem jó, esetleg mire kell figyelni ennél?

tjgc6hzg

Üdv!
Nekem az akáccal az a tapasztalatom, hogy a fenyő, tölgyhöz képest (kezdő vagyok még, nem sok tapasztalatom van) egy kicsit szőrösebb marad, több az utómunka vele.

dtb

Köszi! Ez így elsőre elég elkeserítő, ha a fenyőtől "szőrösebb"... Bár ez a lépésnagyságon (0,1;0,15;0,2;...), és a szerszám átmérőn is múlik, gondolom.

000000000

orosz fakebock jobban publikált ott van minden amire rá akarsz találni!
VK.com

Szalai György

Szívás.
Szerintem nincs a hazai fák között olyan, amelyik jobban koptatná a szerszámot, mint az akác. (Már amit errefelé általában akácnak hívunk, mert az ugye nem is akácia.)
Kutya egy anyag, de tartós. Mészkő képződik a rostjaiban.

A fákat kis élszögű szerszámmal lehet szépen, szőrmentesen faragni, de ez hamar elkopik az akácban.
Marad a keményfém szerszám, aminek nagyobb az élszöge, szőrös felületet ad, de kevésbé kopik.

somma

Én készítettem ugyan azt a reliefet gőzölt bükkre, tőlgyre illetve akácra is. A felülettel nem volt különösebb gondom, a jó éles szerszám el bírt a fával, de a felület kezelése illetve a kész munka színe, megjelenése, kikészítése sokkal nehezebb volt az akác esetében. fakó sárga az alapszíne.
A bükk és a tölgy már egy sima lenolajkencés rétegtől is "feléled", az akác szinte semmi. "Éretlen"sárga marad. Sokkal többet kell vele mókolni, hogy jobban nézzen ki.
Ez a csendélet készült akácra. Sajnos a másik két verzióról nincs fotóm.
Sokkal gyorsabb szebb eredményt lehet elérni bükkre.
Ezek sima bük vágódeszkára készültek.
 Nincs asztalos műhelyem, kénytelen vagyok vásárolt alapanyagból dolgozni.
Persze hozzá kell tennem, hogy nincs nagy tapasztalatom a felületkezelés terén.

dtb

Hálás köszönetem mindenkinek! :-( Ezek szerint akkor nem is nagyon lehet "nagy" (5-10mm) függőleges fogásokkal elődolgozni, mert elfüstöl a marószár... Akkor viszont muszáj egy komolyabb próbamarást csinálni...

000000000

Más probléma is van akácal száradás által nagyon gyorsan reped is (szálirány) mentén... bükk, tölgy kevésbé hajlamos erre...

PSoft

Igaz hogy nem relief, de akác, meg...felületkezelés.
Évtizedekkel ezelőtt, mikor a kerítésléceimet csináltam, az akác mellett döntöttem.
Megmunkálva, kicsiszolva, azzal nem is volt gondom.
De, a felületkezelés/festés...
Az ismerősöm/jó barátom, aki erdei munkás(is) lévén, kicsit többet ért a fához mint én, kérdezi...
Mit csinálsz???
Mondom, festeném a léceimet, de nem nagyon akar sikerülni.
Persze, hogy nem, mondja, ez így pont olyan, mintha ablaküveget akarnál festeni.
Rakd föl így, várj vele a tavaszig, meglátod...sokkal jobban fog menni.
És...igaza volt!

3z4pi4rei

Sziasztok!

Szerintem a mi perspektívánkból nézve csak a bükk hasznosítható.
A fenyő gyantás és puha.
A tölgy porózus, mint a csont.
Alapból drága dolog az alapanyag ezen formája, ha nem tüzelőnek kell.
Lehet venni több 10e Ft-ért egzóta fát, megéri a végeredmény szempontjából. Csak el ne rontsd...

Üdv:
Fishi

gaben

Jó reggelt mindenkinek.

Gondoltam kipróbálom a fára (MDF-re) való marót.
Nagyon szépen dolgozik és klassz felületet ad.
Persze figyelni kell a porszívócsővel közben, mert hamar ledarálja a maró. :D
Illetve ha figyelmetlenül hadonászom vele, akkor még a frekiváltó RS485-ös kapcsolatát is kiütöm vele.
Na ezeket még szoknom kell, mindenesetre jól muzsikál a masina.
A marómotor hűtés is igénybe van véve rendesen.