Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

Timár László

A világűrben, Marson milliárd dollárokért keresik a vizet. Aki ótestamentumot olvasott, tudhatja hogy kezdődőtt az élet. Nem volt ott ennyire kirészletezve, de most már tudjuk, hogy ISTEN a víz után ilyen csobogót készített, és ebből lett az élet, mert ennek segítségével, már bárki megcsinálta volna az életet.

Timár László

Én sem hittem benne. De kipróbáltam. A legpraktikusabb a bojler hideg bemenőre kötni. A vascsőre nem érdemes tekerni, vagy flexcsőre, vagy KPE csőre. Tényleg kevesebb a csapon a vízkő. Azért én az Aldiban kapható Tandil fürdőszobatisztítót is használom, lespriccelem a csapot, és úgy hagyom, és tiszta.

vjanos

Azt hiszem egyik okból sem ez a helyes megfejtés :D

s7manbs8

Lehet,hogy a mágneses tértől a kis szemcse darabkák nem akarnak odavonzódni a csőhöz és emiatt nem tapad anynira le ?

Nem biztos hogy tök értelmetlen, legfeljebb a magyarázat nem stimmel. :)

RJancsi

A Föld mágneses tere pár milliárd éve létezik. Akkor miért vannak cseppkövek? [#vigyor2]

Kidwick

Személyes átvétel Óbudán, Százhalombattán ill postázásuk előreutalás után megoldható. Vételi szándékot kérem privát üzenetben is jelezni!

Kidwick

"Kérdés: Segít-e az állandó mágnes a "vízkõ elleni harcban"?

1. válasz: Nem. A gõzgépek óta folyik a küzdelem a kazánban felhalmozódó vízkõ ellen. Azonban állandó mágnesek terével még sosem sikerült ezt befolyásolniuk. (A különbözõ helyeken kapható csodamágnesekrõl - amelyekkel a vízkõ eltûnik a háztartási eszközökrõl, vagy éppen a kazánunk táltosodik meg - elmondható, hogy kuruzslás az egész. Ha valóban használna egy cseppet is, az iparban "ipari méretekben" alkalmaznák már.)

Tüzes Dániel

2. válasz: A kérdés korrekt megválaszolásához elõször tisztázni kell, hogy a vízlágyítás és a vízkezelés két különbözõ fogalom, két különbözõ technika.
A vízlágyítás a keménységet okozó, vízben oldható, kalcium- és magnéziumsók részleges vagy teljes kivonását jelenti, vagy a kalcium- és magnéziumionok általában nátriumionokra való cserélését.
Ebben az állandó mágnes (vagy az elektromos vezetõ mágneses tere) nem segít.
Sajnos a mágneses elven mûködõ vízkezelõ berendezéseket tévesen még a forgalmazók is "vízlágyító" alkalmatosságként hirdetik, reklámozzák. Ez az oka, hogy a tudományban járatosabbak eleve elutasítják a téma felvetését is - joggal.
Ám vízkezelésnek nevezve a mágneses eljárást, valójában megállapítható, hogy a speciális (igen erõs) mágneses mezõvel kezelt vízbõl kivált vízkõ nem kalcit, hanem aragonit típusú rácsban kristályosodik ki. A kalcit erõsen tapad és jól növekedik a felületeken, eltávolítása nehéz. Az aragonit típusú vízkõ púder finomságú szemcsékbõl áll, a felületrõl öblítéssel is eltávolítható, vagy áramló rendszerekben ki sem rakódik.
A témával többek között a Budapesti Mûszaki Egyetem Atomfizikai Tanszék Felületfizikai Kutatólaboratóriumának munkatársa is foglalkozott, és a mágneses vízkezelést (nem vízlágyítást, hanem vízkezelést) Pakson is alkalmazzák!

Andirkó István
vegyész "
Személyes átvétel Óbudán, Százhalombattán ill postázásuk előreutalás után megoldható. Vételi szándékot kérem privát üzenetben is jelezni!

svejk

Offtopic menjünk a semlegesbe!

Szalai György

"Kérdés: Segít-e az állandó mágnes a "vízkõ elleni harcban"?
Hát persze. Le lehet verni vele.

ANTAL GÁBOR

Egy ( általam kreált ) "tudományos " magyarázat : A lemniszkáta alakú csobogóban a víz sokat érintkezik a levegővel és abban levegő  ( oxigén nitrogén stb ) nyelődik el.  Az elnyelt gázok jótékonyan hatnak a magok csírázására .. DE ha egy akváriumpumpával levegőt buborékoltatnánk egy akváriumba akkor is ugyanazt a hatást érhetnénk el  ( Pedig az akvárium nem is lemniszkáta alakú [#kacsint])

Kb az az eset : hogy" a teljesítmény félvezetőket a füst működteti "  ha kijön a füst , akkor már nem működik tovább az eszköz

Rabb Ferenc

De egy akvárium szellőztetőnél hol marad a misztikum? Kell a hókusz-pókusz a hívőknek. Tudod, a hit üdvözít...

RJancsi

Na de ki csíráztat magot egy akváriumban? [#nemtudom][#nyes]

upb5upaw6

Valóban, a magyarázat nem rossz.

Létezik egy speciális geometriájú formán alapuló Oloid-os vízkeverő, ami természetes, pumpáló-forgó mozgással keveri a vizet. Youtube-on keress rá az oloid szóra.
A lényeg, hogy a mérések után az derült ki, hogy ha csak simán levegőt pumpálnak a vízbe, nagyon hamar visszaáll az eredeti állapot amint megszüntetik a pumpálást / buborékoltatást.
Viszont ha az oloidos keverőt használták, akkor jóval tovább maradt magas a víz oldott oxigéntartalma. A magyarázat röviden valahogy annyi, hogy a természetes, ritmukus, pulzáló mozgással hatékonyabban történik a levegőztetés.

Könnyen lehet, hogy a spéci áramoltatások hátterében is hasonló hatás van, már ha elhisszük, hogy valamit használ [#kacsint]

RJancsi

Rákerestem a neten, mint kiderült (ez biztos csak az én tudatlanságom), hogy az oloid egy spéci test aminek a matematikai alakját és képletét egy Paul Schatz nevű figura írta le 1929-ben. Az "oloid keverő" csak annyit jelent, hogy egy ilyen alakú tárgyat forgatnak a folyadékban.
Az első és szinte egyetlen valamire való utalás a keverőre a svájci oloid.ch honlap. A csak annyit ír, hogy energiatakarékos (hatékony) áramoltató, levegőztető szerkezet de semmi többet. Ők már csak tudják, ha a honlapjukat erről nevezték el.
Nem állítják, hogy ettől jobb lenne az oxigén, nitrogén oldódása, csak annyit, hogy energiatakarékos.

upb5upaw6

Igen. Az oloid már önmagában is egy különleges test. Paul Schatz azt fedezte fel, hogy a platonikus testek felszeletelés és összeragasztás után kifordíthatóvá válnak (inverzió).
A kocka (részleges) inverziója során az élei többek között az oloid formáját határozzák meg.
A legszebb amúgy a dodekaéder inverziója.
A svájci cég képviselőjével tárgyaltunk is anno, az egy dolog amit kiírnak a honlapra, az egy másik amit tapasztaltak, mondanak, mértek. Nincs minden kirakva...
A legnyagyobb gond az oloidos keverővel egyébként csak annyi, hogy méregdrága :(