Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

ORCA17

Egy kis farigcsálás...
-

... egy olyan világban, ahol bármi lehetsz, légy kedves!

000000000

000000000

Kicsit megújítom a weblapom. Került rá pár új dolog. És még folytatom a megújítást.
Ha, valakit érdekelnek a munkáim, látogasson el rá időnként.
Egy képet megmutatok itt.

http://www.tukorgravirozo.hu/index.html

Aránylag, nagyméretű alkotás. Minden része tükör.
Mechanikus gravírozással készült.

sufnituning

td9vdrgga

Csak azért nyomasztó mert sötét a háttér ahol lett fotózva.

000000000

Ha nyomott vagy, igyál pár kupica pálinkát.[#zavart2][#pias]

Bár nem tudom eldönteni így Karácsony negyednapján, keveset ittál, vagy sokat.[#wilting] [#nyes]

Mutasd, te milyet csináltál?[#nemtudom]

Szalai György

Nem tudom a tükörséget hogyan lehet egy fotón jól visszaadni, de itt fontos volna.

PSoft

Nem olyan egyszerű.

Ha még itt volna @keri, az egyik nagy fotósunk, Ő biztos tudna sok okosságot mondani a tükörfényképezéshez.

fjaeg5use

ANTAL GÁBOR

Ez a "szívetekbe béke lelketekbe nyugalom"kissé hinaras. Van ugyan egy felkiáltó jel a mondat végén ( ami sugallja a  "legyen" "költözzék" stb  szót )
De ugyanígy lehetne a : szívetekben béke , lelketekben nyugalom ("van" , " vagyon" stb )
 Én biztos nem pocsékolnám a tükröt ilyen ilyen kétértelmű megfogalmazásokra , mert mások is elgondolkodhatnak hogy mi is a helyes [#conf].

000000000

Érdekes, hogy te láttad meg a fotóval kapcsolatos lényeget.
Talán elmondhatom, a fórumon, és az országban is egyike vagyok azoknak, akik a legtöbb fotótükröt készítik. Pláne igaz, ha a mechanikus gravírozás technikát vesszük alapul.

A fentiekből következően. Rengeteget fotóztam a tükör munkáimat.
A tükrökről készült fotóim száma biztosan meghaladja a 10 ezret a tizen év alatt.
Csak példaként mondom: A lentebbi tükörkollekcióról kb. 100 fotó készült.
Ebből 4-5 darab lett, ami általam elfogadhatónak minősült.

A felvetésedre is válaszoljak e fenti bevezető után.
Igen, a tükör fotózása majdnem akkora kihívás, mint a mű, megfelelő elkészítése.
Még eddig nem találtam meg azt a technikát, amivel megfelelően tudom a fotón hangsúlyozni a tükör, tükörségét és egyszerre bemutatni a gravírozás szépségét.

Ha az egyik tulajdonságát mutatom, a másik elnyomódik. Ugyanez fordítva is így van.
Talán ez a lentebbi fotózási mód, amin hangsúlyos a gravírozás, de a tükör tükröződése is látható. Különösen a tükörtalpon tükröződik a rajta lévő korpusz.

Persze, itt a kicsinyítés hátránya is előjön. Maga az alkotás mérete többszöröse a fotónak.  

Aki már készített ilyet, és fotózta, annak szembejönnek a fenti problémák.
De, előtte jön a fotótükör jól gravírozásának problémája. Ez nem olyan, mint amikor lézerrel belemászol a tükör üvegébe.

Próbálgassátok.

000000000

Hogy, egy másik felvetésre is reagáljak némiképp.
Figyelembe veendő, hogy a munkáim 99% -át megrendelésre készítem. Ahogy, a lentebb bemutatott tükörkollekciót is.
Megkapom a szöveget, fotót és megbeszéljük az elképzelést, lehetőségeket stb.

Mondok egy érdekes és fájdalmas példát:
Az egyik megrendeléshez adták többek között a szöveget is. Amibe szerepelt néhány név.
,, Józsi, Kati, Maja, Eva, Palkó és Józsika".

Én begravíroztam: Józsi, Kati, Maja, Éva, Palkó és Józsika.

Kb. 10 órás munka volt, + anyag, a mű.
Eljött az átadás ideje. Mondja Ez, szebb lett mint amire számítottam. Nézegeti tovább.
Húú, nagy baj van! Ez nem jó. Nem viszem el.
Jaj, mi a baj? Az Éva nem Éva, hanem Eva.
Készítettem másikat, plusz 10 óra munka, plusz anyag a kukába.
Azóta, nem bírálom felül a szöveget. Ha, reklamáció lenne, megmutatom, amit írt.
Ha, valami nagyon feltűnő, akkor rákérdezek munka előtt.
De, kinek hiányzik félórás telefonálgatások, magyarázkodások.

Legyen tanulság másnak is.

PSoft

IdézEz nem olyan, mint amikor lézerrel belemászol a tükör üvegébe.

Igazat írsz...
Valóban nem olyan!!!

Szalai György

Tudom, hogy nem egyszerű.
Ezt a technikát mutató munkákról készült fotók a neten szinte mind ilyen feketék.
Tegnap sokat megnéztem, egy sem tetszett. Bármilyen szép a munka, a fotók hangulata szó szerint gyászos.
De nem ez zavar.
Az zavar, hogy magad most egy új honlapra szánod reklámképnek a gyászos hangulatú fotót, de nem temetkezési vállalkozást vezetsz.
Valami olyan kép volna hatásos, ami nem csak a tükörhátra munkált mintát adja vissza, hanem pasztellül színes, meglepő, esetleg mulatságos is.
Nem kell, hogy a képen lévő munka eladható legyen, pláne nem, hogy konkrétan személyhez köthető legyen, csak egy reklámfotó miatt elég, ha létezik.

Viszont lett egy témaötletem is.  Ha már személyt, arcot fotószerűen ábrázol a tükör hátuljára gravírozott motívum.
Olyan kompozíció felelhetne meg leginkább a fenti elvárásaimnak, ami cselekvően összeköti a tükörhátra gravírozott világot, a tükörben látható világgal.
A tükörháti arc mutasson érzelmi reakciót (mondjuk meglepődést) a tükörben épp tükröződő eseménnyel (mondjuk vízfröccsenés) kapcsolatban.
És ahogy a való világ felől fény kell a fényképezéshez, úgy hátulról is legyen a tükör kellően megvilágítva, hogy az ábra életszerű legyen. (Akár a munka alapjául szolgáló, arcról készült színes fotót, diával rávilágítva.)

Na, az már tetszene, mint reklámfotó.