Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

4ybj8h3c8

Nem kell. A net elterjedése miatt megszaporodott elírt nagybetűs írásmódnak köszönhetően elterjedt, de a kisbetűs az eredeti forma. Max. a tisztelet miatt lehet nagy...

D.Laci

Köszi Tamás!
Nem kellet volna!
De elírtad 26 éve ismerjük egymást.... :)

sufnituning

Szerintem is csinálja újra![#nyes]

sufnituning

Az hogy a neten rosszul írják az egy dolog, oda már az 5 évesek is írhatnak, az nem egy biztos támpont, rengeteg rosszul írt írás van fenn. Azt nem tudom, hogy ez idézet-e vagy valami más, de idézőjelet nem láttam, se szerző megnevezést, így bárki mondhatta ezt, de alapvetően ez valamit tisztelet jeleként készült, és így a tiszteletünket fejezzük ki vele, tehát nagy betűvel kell írni, úgy ahogy az iskolában megtanította a tanítónéni [#kacsint]

LittleSV

Engem a római 4-es írás miatt b.sztak le. Órát készítettem és mikor elkészültem a tudásom szerinti római 4 IV formulával jöttek hogy órán az bizony IIII. Legutóbb így csináltam, természetesen ez sem volt jó másik oldalról... :) Ha megnézek római számlapos órákat akkor van ilyen is olyan is. Na ezen igazodjak el...

sufnituning

Én se vagyok oda a IIII formátumért, de annyi órát láttam így, hogy már kezdem megszokni. Jobban szeretem az igazi IV római négyest egy órán látni. Hogy alakult ez ki azt nem tom. Ha jó egy órának a képe összhangban van az adott formával, lehet mindkét fajta tetszetős lehet.

RJancsi

Rá se ránts! Máshol sem tudják hogyan alalkult ki,  így is - úgy is előfordul és használják.

RJancsi

Nem cnc téma, a semlegesben kéne lennie de a római számok kapcsán jutott eszembe: gondolkodtatok már azon, miért hívjuk "arab" számoknak azokat, amiket az arabok csak pár évtizede tőlünk vettek át? Merthogy az "eredeti" arab számok csak az 1 és 9 számjegyekben hasonlítanak a mi számjegyeinkhez, a többi egész másképp néz ki...

vadember

Ott van a válasz a kérdésedre a Wikipédián, ahonnan a képet citáltad.

"Története
A számjegyek Indiában jelentek meg i. e. 400 és i. sz. 400 között, ahonnan a 9. századra eljutottak Nyugat-Ázsiába, végül pedig a 10. századra Európát is elérték. Itt az arab számok elnevezést kapták, mivel az arab matematikusok és csillagászok munkássága révén váltak ismertté. Maga az arab nyelv a keleti arab számjegyeket ,,indiai számjegyeknek" (arqam hindiyyah – أرقام هندية) nevezi és eltérő jelöléseket használ."

RJancsi

Természetesen olvastam, és azért is onnét linkeltem a képet. A kérdés arra vonatkozott, hogy másnak is feltűnt-e, az arab számjegyek igazából európaiak, az arabok az "indiai" számjegyeket használják a mai napig.

vadember

Ott van az is hogyan alakult ezer év alatt a ma ismert formákká.

u6t3r4kz5

Sziasztok,

Köszönettel beléptem a Hobby CNC oldalra.
Néhány éve építettem meg a CNC gépemet amit időközben fejlesztgettem. marással kezdtem, aztán styropor vágás  de ma már a lézergravírozás a fő csapásirány . Néhány kép cstolva.

u6t3r4kz5

Szia breeze,

Nagyon klassz lett .
Szeretném megkérdezni milyen programmal készítetted és milyen beállításokkal ( sebesség, lézer stb)
Köszi : Dendő

000000000

A kirakó játékon, akik, önmagukat ki tudják rakni.[#nevetes1]

4ybj8h3c8

Akkor ez is egy olyan "tanárnéni" lehetett mint amelyik egy ismerősnek a diplomamunkájában kijavította az összes személynevet kisbetűsre mert "i" volt a végén.
Maradjunk a régi magyarnál amikor még tiszteletből sem kellett nagybetűvel írni, mint mondtam, ez a net miatt terjedt el ezzel az írásmóddal... de ha nektek kellemes, úgy írjátok ahogy akarjátok, én maradok a magyar nyelvnél.