Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

sanyi84

Kipróbáltam a drip feed opciót a marógépemen. Anyag ko33. Hűtés nincs, kenés 120 as husqarna lánckenő olaj :) . 2 élű "élletörő gravírozó" vhm maró, garant.
Szálracsiszolva. Az enyém már 2 éve kint van a kapuba. Igaz azt még a nemrég bontott fa gépemmel csináltam.

LittleSV

[#eljen]
Igazán masszív darabnak tűnik, nem úgy mint a 3D nyomtatott változatok. A súlygyarapodás nem megy a gyorsulás és balanszírozás kárára? Lépcsős akadályt hogy veszi az ilyen robot?

a86ifm7g5

Építettem egy automata marató készüléket. A folyadékot mozgatja jobbra-balra. Hasznos holmi, mert addig is tudok mással foglalkozni, míg dolgozik a gép. Egyszerű relés irányváltás, végállás kapcsolókkal. Lassító áttételes DC motoros hajtás, bordás szíjjal. Csak egy szépség hibája van: Hiányzik még róla néhány műanyag takaró profil.

https://www.youtube.com/watch?v=yk6yIgHjJ3k&feature=youtu.be

Szalai György

[#eljen][#eljen][#eljen]
Nekem bejön a kivitelezés minősége! Pedig az ritka.
Ezt mechanizmust találtad a lögyböléscsinálás legcélszerűbb módjának? Vagy ehhez volt anyag?

a86ifm7g5

Alapanyagként ez volt itthon. 12-es lineáris kocsi, 40x40-es bosch profil. Lehet, hogy egyszerűbb megoldás is lehetett volna, mondjuk körpályán mozgó, karos görgő, felette kör alakú tárcsa. Eddig bevált, jól dolgozik a készülék.

RJancsi

Csak egy kérdés: Miért jó a "tálban-tál" elrendezés? Nem egyszerűbb közvetlenül a rugóval leszorított edénybe tölteni a löttyöt?

vadember

Neked aztán tényleg sok dolgod lehet, ha arra a 60 másodpercre is szükséged van amíg a maratás lezajlik. A HCL-H2O2 párosnál legalábbis nem kell több idő. Én folyamatosan figyelem a maratást és rögtön kiveszem a folyadékból ha kész , hogy minél kisebb lehessen az alámarás. Az 0,15 mm széles vonal is sikerülni szokott.

Farkas Ádám

Ezt készítettem a cnc.... :) Nixie óra
Videó

a86ifm7g5

A marató arányát úgy választom meg, hogy kíméletes legyen. A maratási idő kb 6-8 perc szokott lenni. Volt, hogy 60 másodperc körüli volt az idő, de az szerintem nagyon drasztikus. Így van pár percem kábeleket ónozni, vagy épp felvenni a nullpontot a marógépen :) [#eljen]

a86ifm7g5

A tálban-tál ötlet eredete:

Van úgy hogy nem csak marató folyadékot használok, hanem pl. előhívó folyadékot, vagy épp egyéb alkatrész kezelését végzem különböző vegyszerekkel. Minden vegyszernek megvan a maga tálja. A rögzített tálban igen stabilan megáll mindegyik edény. Ha külön-külön levenném a rugókat tálcsere esetén, azt kissé körülményesnek találtam. No meg ha nem figyelek oda a rugók levételénél, balesetveszélyes is lehet, mert magamra, vagy a környezetemre öntöm a vegyszert. Így született az a gondolat, hogy lesz egy fix tál, ami egyfajta bölcsőként szolgál a többi tálnak.

a86ifm7g5

Tetszik!

Egyszerű, letisztult igényes kis szerkezet lett! Gratulálok hozzá! Használd egészséggel!

Szalai György

Most, hogy már van tapasztalatod a lögybölővel, látod-e hasznát a változtatható mozgáshossznak és a változtatható sebességnek?
(Hiszem a tálban a folyadékhullám úthossza adott, és a mozgási sebessége is.)
Egyáltalán szükséges-e mozgatni még akkor is az edényt, ha a folyadékhullám már utazik? Vagy elég volna egy elektromágnessel picit megmozdítani az edényt mondjuk jobbra, és egy idő után (ha végigért a hullám) akkor ballra?

RJancsi

kaqkk007

Szuper a cuccos ! Mint minden szerkezet amit eddig "elkövettél " [#eljen]

svejk

Én ezen maratási idő alatt a gondolataimba mélyedek és ekkor szoktam rájönni hogy mit is bactam el a terven. :)

Nem utolsósorban a maratást állítva szokták csinálni, keskeny üveg "kádakban", esetleg buborékoltatva.