Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Bipoláris motor vezérlés

Indította rty42, 2024 május 27, 11:05

Előző téma - Következő téma

000000000

Ráadásul, ha véletlenül az egyik párat jól köti. De a másik párosítást nem. Akkor se működik.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Jaj, most miért hozol ide ilyeneket.:)) Olyan jól elvoltak a maguk hitében.
Még a Tibor45 is.:((

Lerágott alma kukuc!:))
 Ha elhozod, vagy eljuttatod hatvanba. Bekötöm neked.

m6j2vsrdz

A motor lüktetése és a magas frekvencián való visítás szerint a vezérlő teszi a dolgát.
A linken van egyszerű módszer is a tekercsek azonosítására, a végek párosítására  és nem csupán a vezeték színekre hagyatkozni.

000000000

Én, még soha nem hagyatkoztam a vezeték színekre.
Többször bebizonyosodott, hogy jól tettem.  
Minden leírás ellenére. Inkább a 2 perces mérés.

m6j2vsrdz

Danibá, egy habvágót próbálnék összehozni. Új nekem az egész CNC vezérlés. Elkezdtem az alapoktól, de nagyon szerteágazó: esztergálás, marás, digitális technika, elektronika, technológia, számítástechnika, Cad ráadásul angol. Szoftverismeret és anyagismeret is elkelne. Na ezeket egyszerre biflázom, a G kódoktól a t*köm tudja meddig. Ja, PLC is. Még hónapok mire eljutok egy Mach-képernyőig. De figyelek mint a 13. Harcos.
Most mennem kell, szia.

jani300

Valami hasonlót próbáltam említeni a  #452 ben .De ha szembedolgoznak a tekercsek , akkor nem fékezné a motort feszültség nélkül kézzel forgatva ?

000000000

A tekercs vég nyitott
Ezért nem fékez.

A tekercs irány miatt oltja ki egymást áram alá helyezve. Ezt próbálom elmagyarázni.
Amit Robokacsa meg is fejtett.  

000000000

A kukuc barátunknál is ez az egyik lehetséges hiba ok.  
A rossz vég párosítás.

jani300

Valami másról beszélhetünk mi kettem .
Kétfázisú motor . Fázisonként két tekercs . Egy fázis két tekercsét párhuzamosítjuk . A két tekercs mindig össze van kötve . Ha nem helyesen van párhuzamosítva , üresen forgatva (feszültség nélkül)is tetemes fékező hatást fejt ki , a generátor hatás miatt .
Minden tiszteletem ellenére megint nem értem ,mire gondolsz a nyitott tekercsvéggel .
De nem szeretném ha lenne megint 100 db hozzászólás ebből . Inkább csak olvasok .

000000000

Ha, nem akarod tisztázni, és érteni, amit nem értesz akkor fölösleges írogatni.  
Elég, ha olvasol. Abból nem lesz 100 beírás.  

Megbeszélés helyett azt is beírhatod, hogy, hülye vagy hozzá (én).  
Abból se mindig van 100 beírás.

Én, még mindig a Az unipolár kihagyott közepénél tartok. Te, már át tértél a Bipollár bekötésre amint látom.
Az utóbbi beírásodból.  

De, igen. Ebben az esetben fékezi a motort ha megtekered. Ha, fordítva van kötve akkor kevésbé.  
De, ugye most párhuzamos kötésről beszélünk.  

jani300

Ezek szerint nem elég figyelmesen olvastad az    #527 et , pedig erre válaszoltál .
De legalább közeledik az álláspontunk .
Köszönöm hogy próbáltál segíteni !

besirkyjh

Szia Danibá

Kicsit feszitsük a hurt .

Meg magyaráznád ezt az irásod , már mint hogy a 6 vezetékes léptetö miért nem alkalmas bipolként valo használatra ?  
---------------------------------------------

"© Danibá   tegnap 23:43 | Válasz | #459  

Úgy értem, az nem bipoláris bekötés lesz,
És nem is fog működni.

6 vezetékes (unipoláris) motor nem alkalmas bipoláris hajtásra. A meglévő állapotában.

Szét kell szedni. Átkötözni, ha lehet. És kimérni a ki és bemeneteket.
Ez, némi hozzáértést igényel.
Egyébként, könnyen mehet a vezérlő, az örök vadászmezőkre:))

Válasz 'jani300' üzenetére (#457)

© Danibá   tegnap 23:35 | Válasz | #458  
Nem.
Válasz 'jani300' üzenetére (#457)

© jani300   tegnap 23:15 | Válasz | #457  
Ha butaságot is írtam legalább tanultam belőle :(
Akkor ha az unipoláris motornál nem kötöm be a középső kivezetéseket , és soros bekötéssel használom akkor bipoláris üzemben mehet ? Nem kel átkötni ? A soros bekötés hátrányaival ,persze . "
-------------------------------------------
Szo nem volt arral hogy párhuzamos vagy bármilyen más kötést használna valaki csak van 6 vezeték gyári léptetön és azt szeretnék használni bipolként ! Lehet vagy sem ?!

w0hgtwf3w

Én úgy érzem ez a vita kezd pattalanná válni.
Most és itt kellene abbahagyni.
HA valaki valamit nem akar azt nem is fogja ....

m6j2vsrdz

Induljunk ki abból, hogy mozgó/forgó mágneses tér egy rá merőleges vezetőben feszültséget indukál ami arányos a (relatív) sebességgel és az indukció nagyságával. Ha zárt áramkört csinálok, áram indul meg a vezetőben a jobbkéz szabály szerint, és fékezi az "indukció" mozgását.
Most fordítsuk meg: adjunk áramot a vezetőre, indukciót hoz létre maga körül szintén a jobbkéz szabály szerint.
Most két tekercset kell elképzelni egy tengelyen, (valójában négyet mert kiegyensúlyozzák a tengelyt, csapágyazás hőeloszlás  stb. miatt). Áram hatására a jobbkéz szabály szerint keletkezik bennük az indukció, motortengelyre merőlegesen: ha az áramirány bennük azonos, a kétszeres gerjesztés miatt kétszeres, ha a két tekercs árama ellentétes (végek hibás csatlakoztatása), az eredő indukció nulla. Hibás csatlakoztatás esetén a motortengelyre ebből a két tekercsből származó, eredő indukció nulla lesz.
Az előbbi két tekercsre merőleges, másik két tekercsre ugyanez mondható el. Helyes csatlakoztatás esetén előáll a motor tengelyére és a másik két tekercs tengelyére is merőleges kétszeres indukció.
A két páros tekercs lüktető, körbeforgó indukciója merőleges a motortengelybe eső állandómágnes mágneses mezejére. A két mező vektori szorzata nyomatékot gerjeszt a forgórészben.
Ha az egyik tekercstengelybe eső egyik kettős tekercs gerjesztése kiesik, elmarad a tekercsek mágneses mezejének forgása, csak lüktetni fog a maradék két tekercs mágneses mezeje, a szóló mező nem fog forogni.
Nyomaték ellenében lehet elforgatni a motort, de önállóan nem fog forogni, mert csak lüktet benne a mágneses mező, nem pedig forog. A forgáshoz a két kettős tekercs összesített mágneses mezeje kell.
Dinamó hatás pedig akkor érvényesül, ha zárt áramkörről beszélünk,  áram nélkül a feszültség nem végez munkát. Helytelen kapcsolás esetére marad(na) a tekercsellenállás és az egymást legerjesztő mágneses hatás, bifiláris tekercselés gyanánt. De miért forgatnánk dinamó módban?  :-)

besirkyjh

Szia

Igazad van .
Kicsit szuszogok és megnyugszom :)