Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Bipoláris motor vezérlés

Indította rty42, 2024 május 27, 11:05

Előző téma - Következő téma

besirkyjh

Szia Tibor

Rosszul fogalmaztam , de gondoltam az logikus .
A lényegen ez változtat ?:)

Egész másrol szolt ez az esti vita :)

Még mindig nincs válasz az eredeti kérdésre !

000000000

Ilyen esetekben alap dolgokra van szükség, azaz egy jelgenerátorral, (pl. 20 Ft-os IC + 2-3 passzív elem) tessék szíves a vezérlő step bemenetre jelet adni. Ha így már működik a motor, lehet visszafelé lépni a többi (fölöslges, csicsa) eszköz felé a hibafeltárás kapcsán.

000000000

Tudod én már csak olyan vagyok, hogy a 4 és 5 nálam nem egyenlő, és ezt megírom.:)
Nagyjából átfutottam a vitát, és valószínűleg Danibá is rosszul fogalmazott, mert a 6 kivezetéses motort be lehet kötni bipolba is, unipolba is. Bipol üzemmód esetén ilyenkor soros tekercsbekötésről beszélünk annak minden előnyével, hátrányával.

designr

"Ellenőrzés a fàzisonkénti 2 (4) tekercs helyes bekötéséről egy dmm meg egy fúró segítségével lehetséges. " Ezt a módszert leírnád..nem ismerem..Én egyszerűen egy hagyományos 1.5 vagy 4.5v-os elemmel szoktam..Tekercsek két két vége kimérem..azt pedig hogy áram irány melyk párosításban jó ugy,hogy különböző párosításban összekötve a kivezetéseket adok rá egyenfeszt. pár másodpercig..markáns különbség van a jó párosítás javára a motor tartó nyomatékában..eddig mindíg működött..jó pár motort kötöttem át így..

besirkyjh

POntosan !!

Csak leragadt a bipol párhuzamnál , abban viszont igaza van hogy olyannak csak bontással lehet kötni .

Megy ez nekünk :))

[#eljen]

r5y7cufaj

Mach3-ban keziben nem reagal a motor semmire, ugyan ugy sipol a motor.

Programot nem futtattam mert gondoltam ha keziben sem jo akkor programbol sem lesz jo. De ma du-n megprobalom.

r5y7cufaj

Ha nem jutok elorebb az ugyben akkor megprobalom amit irtal.

r5y7cufaj

Esetleg nincs olyan tag Bpen aki ilyen levalasztokartyat hasznal es ilyen motor vezerlot es kiprobalna az en szettemet a ket szep szememert? :)

jani300

Jó reggelt mindenkinek !
Nagyon sajnálom hogy egy viszonylag egyszerű kérdésem ilyen lavinát indított . Én próbáltam visszavonulni .Danibá , amit a párhuzamos bekötésről írtál ,akkor se , most se vitatom .
A soros bekötésről amit írtál azt többen vitatják . Néha talán egyszerűbb időben visszavonulni ,kisebb  veszteséggel járhat .
Igyekszem felzárkózni :)[#integet2]

t5kzsyyvh

https://sites.google.com/a/minibee.hu/minibee-hu/leptetomotorok-bekoetese" TARGET=_fnew>Léptetőmotorok bekötése

egy eleg alapos leirasa a bekoteseknek.

w0hgtwf3w

Igazából itt nem a bekötésekről van a vita.
Egymást értelmezése robbantotta ki a vitát.

Vannak akik nagyon szeretnek belekötni minden kis hibába.

Vannak olyanok akik mindenki felettinek hiszik magukat és nem fogadnak el semmi kritikát.

Ha ez a kettő találkozik akkor betolt egy fórum oldalt :).

Amúgy a vége:
Be lehet kötni csak nem tudod kihasználni a motor teljes teljesítményét.
Ha ki akarod használni akkor pedig küld el Danibának.

000000000

Igen, hát Danibá az tanfolyamokat tart léptetőből. Tőle nem kell elvárni, hogy legalább alap szintem tudjon dolgokat.

A "kicsit" elnéztem", ami valójában alapvető hülyeség. De hát, "ne lovagoljunk a szavak értelmén".
Pont "elvonatkoztattunk", oszt jó napot.
Van, akinek a kilenc is páros. Ha ő úgy akarja.
Szerinte, másnál meg nyolc se az.

t5kzsyyvh

elore leszogezem, uj vagyok a forumon. nem igazan ertem a viragnyelven megfogalmazott, altalanos alanyokra vonatkoztatott megjegyzeseket, politikusan megfogalmazott dolgokat.  

szoval a konkret 457-es kerdesre volt egy szinten konkret 458-459-es valasz.  
itt nincs ertelme ertelmezesi problemarol beszelni, (szerintem).

w0hgtwf3w

Azért utána próbálta menteni a helyzetet.

"Fél tekercsben talán menne. De, fél motorod lesz. És sok, hátrányod. Akkor meg minek.  
Olvass utána a féltekercses üzemnek. Például, a Klavio lapján. "

De különben igazad van.

m6j2vsrdz

Nem alakul ki forgó mágneses tér. Ez azért lehet, mert ahogy Danibá írta,  az azonos irányhoz tartozó két tekercs ellentétes gerjesztést csinál, az eredő mágneses terük így  nulla lesz. A másik kettő is kétszerezheti vagy kiolthatja egymás mágneses terét.
Az eredeti kapcsolásodban párhuzamosan kapcsoltad (volna) a két-két összetartozó tekercset. A tekercskezdet(ek) lehetnek valszeg felcserélve.  
file:///C:/Documents%20and%20Settings/Tulajdonos/Asztal/panel/L%C3%A9ptet%C5%91motorok%20alapjai,%20m%C5%B1k%C3%B6d%C3%A9s%C3%BCk.htm" TARGET=_fnew>Itt
is találsz jó infókat.