Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Bipoláris motor vezérlés

Indította rty42, 2024 május 27, 11:05

Előző téma - Következő téma

guliver83

És jól van beállítva a Port Pin beállítása?
Vagy működik rendesen az LPT portod?  
Elég sok baja lehet.
Pontosan milyen kártya egy link fotó sokat segít.

guliver83

Küldesz egy telefonszámot az email címemre és beszélhetünk szerintem sokkal egyszerűbb lesz.

wja92tghj

próbáltam a motor kivezetést felcserélni és a lpt portot kártya nélkül ledel teszteltem mondjuk elég kezdő vagyok de az lpt szerintem jól működött guliver83 elküldtem a számom előre is kösz a segítséget

svejk

Egy barátom hívott, hogy az egyik MSDD vezérlője első bekapcsoláskor majdnem mindig, de egy két naponta menet közben is leáll 1 LED villogásos hibával.

Nézem manualt azt mondja túláramot jelent.

Mondjuk már eleve azt nem értem, hogy lehet egy áramgenerátoros meghajtásban túláram?

Mi szokott ilyenkor lenni a gond?

000000000

Túlfeszültség az a túl áram. A túlfeszültség okozza a leállást. Vegyen vissza a feszültségből.

svejk

A manuálok az én olvasatomban mást állítanak.

svejk

Talán kontakthiba lehet a motorkörben, olyankor el tudok képzelni egy pillanatnyi túláram érzékelést.

Megpróbálom jobban belokalizáltatni a hibát.

000000000

Az lehet, a manuálban más van. De, én tapasztalatom szerint két dolog szokta okozni. Túlfeszültség, vagy kontakt hiba motorkörben. Elég nagy merítés alapján ezekkel találkoztam.
Esetleg el tudok képzelni motorhibát is.
Egyébként, egyforma vezérlőknél is előfordult 4-5 volt tolerancia különbség is egy, egy darabnál.

svejk

Vannak ezek az MSD, MSDD stb, félkomoly kínai léptetővezérlők.

Szokott rajtuk lenni engedélyező bemenet, mely valami számomra érthetetlen módon ha feszültséget kap akkor tilt és nem engedélyez mint ahogy a nevében van.

Meg lehet ezt valami valami belső jumperrel, esetleg szoftverrel fordítani a vezérlőkben "normális" működésűre?

gab27

Gyorsan belenézve néhány MSD adatlapjába kiderül, hogy az EN és a /EN is ki van vezetve, hogy egyszerűbb legyen interface-elni. Na persze - modellszám híján - lehet, hogy bizonyos típusokon nincs ilyen.

svejk

Hmmm.. melyikben láttad?
Valóban ki van vezetve az EN és /EN de az gyakorlatilag az optocsatoló anódja és katódja, persze védőellenállással sorban.

itt láthatod

pbalazs

Az nem jó, hogy direktbe kötöd az optocsatolót, és a vezérlő tranzisztora kisöntöli azt?
Vagy most szoftveres megoldást keresel?

gab27

A chinglish manuálban, amit találtam. A magyar szöveg fényében a /EN (EN negált) nem megfelelő megnevezés, valóban. Nem ismerem én ezeket.

Viszont
- ha a bemeneten van egy optocsatoló,
- abban egy LED,
- annak meg hozzáférhető anódja és katódja,

akkor szinte semmi nem akadályozhat meg téged abban, hogy a LED alacsony logikai szint esetén kerüljön izgalomba.

Mindössze... (szerintem tudod a választ).

svejk

Az elvvel van a bajom.
Én hardveresen szinte bármit megoldok, de ez ebben a formában baromság.
Egy engedélyező bemenet csak nyugvóáramú lehet.

De legalább azt írta volna a csatlakozóhoz, hogy "Inhibit", tiltás.

svejk

Lásd az előzőt.

Én a szervokhoz vagyok szokva.

10 évvel ezelőtt semmi ilyesmit nem lehetett kapni, mindent barkácsolni kellet.
Pár lelkes amatőr és természetesen Kína ügyesen meglovagolta ezt és bevezettek mindenféle, az iparaban elképzelhetetlen hülyeséget, Pl. a 12 V-os tápfeszültségeket, amitől szintén idegbajt lehet kapni.

Az ember csinálna valamit, de mindig ilyen bugyuta gátakba ütközik.

És ha jön egy a témában nem jártas de az elektronikában otthon mozgó ismerős, akkor nekem kell magyarázkodnom, hogy hát a sok vacak miatt van így.