Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Bipoláris motor vezérlés

Indította rty42, 2024 május 27, 11:05

Előző téma - Következő téma

gaben

Klavio honlapján ott van a rajz a 8 kivezetéses léptetőkhöz. ;)
Gyakorlatilag az összes variáció megtalálható magyarul.
Letölthető .pdf-ben.
Bocs, de telóról most nem tudok linket küldeni.

z2a2u8wf

z2a2u8wf

Az alsó két bekötési mód közül meiknek mi az előnye hátránya?

Pali79

Ha sorba kötöd akkor felé áram kell neki cserébe sokkal kisebb a maximális léptetési frekvencia. Ha párhuzamosan akkor a névleges áram kell neki, de sokkal nagyobb a léptetési frekvencia.

z2a2u8wf

Ha sorba kötöm lassabb de erősebb?

vuk

Ha sorba kötöd gyorsabb, de gyengébb.
Ha párhuzamosan kötöd, erősebb lesz, de lassabb.

ANTAL GÁBOR

Hát NEM !  De akkor jársz el helyesen ha elolvasod az erről szóló irodalmat ....[#kacsint]

Pali79

Ha megfelelő áramot adsz neki akkor egyforma erős, csak párhuzamosan gyorsabb is. Konkrétan a két eset: Adoot egy motor legyen 4A 3Nm. Ezt sorba kötve Csak 2A kell neki a 3Nm-hez viszont a max fordulat lehet, hogy csak 300f/min lesz. Ha párhuzamosan kötöd akkor kell a 4A a 3Nm-hez de a fordulatszám jó esetben akár 1000f/min is lehet.
Persze ez ennél sokkal összetettebb dolog és még sokminden máson is múlik mind az erő mind a lépésveszés nélküli maximális fordulatszám, tehát ez inkább csak gondolat ébresztés, mintsem konkrétum.

gk6nzg8h4

Kis érdekesség:

Elértem bipoláris léptetőmotorral a 2160 RPM fordulatszámot. Video lent.

INFO:
- Típus bipoláris - ACT MOTOR 23HHS2442B (4A 2,5Nm)
- A motort úgy kezelem mintha egy 50pólusú 2 fázisú állandómágneses (BLDC) motor lenne (NEM step/dir)
- encoder van rajta
- A gerjesztés a rotor aktuális értékétől 90 fokkal arrébb gerjesztem hogy a legnagyobb nyomatékot kapjam, legnagyobb hatásfok.
- ez a 90 fokos gerjesztés a fordulatszám függvényében nő, mert idő kell a gerjesztés változtatásához (ez olyan mint belső égésű motoroknál az előgyújtás növelése)
- táp: 24V

Tények:
- A motor tekercsenként 2A-t vesz fel 2160RPM-en üresben
- Terhelésre a fordulat drasztikusan csökken

Nagyobb feszültségű táppal tudnám feljebb is vinni a fordulatot, de nem ez a célom. Csak a G0 gyorsjáratot akarom majd kicsit jobban kiterjeszteni (1000RPM-ig, úgy hogy nyomaték maradjon).
 Mindezt csak érdekességként írtam.

Video:

vjanos

kly

Sziasztok
segítséget szeretnék kérni.
Adott egy léptetőmotor. kb 5 perc üzem után olyan forró hogy kézzel nem tudom megfogni.Mindezt terhelés nélkül simán önmagában a motor  teszi. Ennek ellenére működik , forog jobbbra balra ahogy kell.
Kérdés hogy ez így természetes vagy valami gond van?
A vezérlője gyári cucc 297-298 páros. Egy microcontroller vezérli. a szofware ről nem tudok semmit, az is gyári. 36V tápot kap , ez is gyári érték.
Kipróbálmám másik motorral de nem tudom hogy keressek az ebayen (nyilván ennek is van szabvány felfogatása, elnevezése) de nem ismerem. Fénymásolókban láttam hasonlót.

képek: google drive képek

Ez egy medence tisztító robot meghajtó motorja. utóbbi időben nem úgy működik ahogy kéne. néha simán megáll 10 percre nem teker a motor. Ezért szedtem szét.

válaszokat köszönöm.

kly

Áramfelvétel üzem közben 0.4A körül

kly

Ja a vezérlő is érdekes. 1db 297 2db 298 at vezérel.
Látott már valaki ilyen kapcsolást? Doksiban nem említik a gondolom "híd" vagy valami ilyesmi kapcsolást. És a két 298 ból csak az egyik melegszik.

000000000

Én be írtam ezt:
stepper motor 15 degree

és akkor találtam hasonló motort. Lehet hogy át kell alakítani kicsit.

Itt is van egy: airpax stepper motor 15 degree

de azt is kicsit át kell alakítani.

Ugyan úgy néz ki mint ha egy öreg printermotor lenne. Nekem van ehhez hasonló, de sajnos messze lakok... megnézem este, ha akarod és ha jó el tudom vinni Budapestre augusztus közepére és ingyen neked adom, de sajnos előbb nem tudok menni.

kly

Köszönöm de okafogyott a dolog :)

legalábbis úgy néz ki. találtam hibát a panelon.
az egyik 298 4, lába (5V táp) el volt égve a fólia. Átkötöttem és azóta nincs komoly melegedés. az áramfelvétel 0.7A re nőtt. ugyanúgy forog a motor de sokkal nagyobb a nyomaték. kézzel nem bírom lefogni.

érdekes ez a dual 298 kapcsolás. nem értem a működését. jó lenne egy rajz hasonlóról. nem is értem hogy működhetett egy db 298 al eddig........