Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Bipoláris motor vezérlés

Indította rty42, 2024 május 27, 11:05

Előző téma - Következő téma

Egyújabbgépépítő

Régebben a 3D nyomtatás témában már belinkelte ezt a vezérlőt.
Rendeltem 2 darabot és beépítettem a nyomtatómba.
Az eltelt fél év tapasztalata alapján meg vagyok vele elégedve, nincs lépésvesztés, nem téveszt, nincs hangja stb.
A léptetőre kell felcsavarozni, egy mágnest kell ragasztani a motor tengelyére.
Visszacsatolt léptető vezérlőként működik.
Egyetlen dolog nem tetszett, nagyon melegedett, valamint az A4954 max. 2A-t tud.
Rá kellet szerelnem egy ventilátort mert féltem nem bírja a több órás nyomtatásokat.

A fejlesztője árul NEMA23 léptetőre való meghajtót is, ami A5995 csippel működik max 3.2A terhelhetőséggel.
Átterveztem ez utóbbit NEMA17 motorra, mivel az A5995 végfok kisebb csatorna-ellenállással rendelkezik sokkal kevésbé melegszik és kitűnően együttműködik a 2A-es NEMA17-es motorokkal.
Ráadásul egy adapter segítségével a NEMA23-as léptetőkre is felszerelhető.
Ha valakit érdekel szívesen megosztom az elkészítéshez szükséges infókat.

Kristály Árpád

Halihó István!

Készítést nem vállalsz???
[#worship][#worship][#worship][#wave]

Üdv.: Árpi

svejk

Hirtelen azon akadtam fel, hogy honnan vehettél radiálisan polarizált mágneskorongocskát.

De ez sem probléma...

svejk

Micsoda faca kis IC!
10 éve mit összegörcsöltem nyomtatókból kitermelt olvasófejekkel, nyomdai filmes encodertárcsákkal.

Persze akkor is létezett már ez a technika csak nem volt kereskedelmi forgalomban ilyen cél IC.

ebalint

Egyújabbgépépítő

A kínaiak mágnessel együtt küldik az AS5047-et.

Egyújabbgépépítő

Ezen még nem gondolkodtam.

xsugix

Nem volt, de én pl. vagy 7 éve rendeltem tőlük ingyenes mintában pár darabot hasonló IC-ből. Tőled vettem egy debreceni talin E240-es motorokat enkóder nélkül, azokhoz kerestem a megoldást. A gond nekem is a radiálisan polarizált mágnes volt, így elvetettem az ötletet. Még á lö natúr, úgy vannak az IC-k, ahogy küldték... [#nyes]

svejk

Egyet-kettőt átvennék Tőled szombaton.

A radiális mágnes látod már nem gond, kapható fillérekért.

xsugix

Megkeresem. Nem ígérem, hogy megyek szombaton, van tennivalóm bőven (bár szeretnék, nem voltam tavaly se). Aztán megkérdezem Motion-t is, ha tutira megy, akkor odaadom neki. [#wink]

z2a2u8wf

Valaki tudja hogy kell ennek a motornak a vezetekeleset atkotni 4vezetekesre?

z2a2u8wf

z2a2u8wf

vadember

Ne nekem köszönd a leírást én csak továbbadom.

Egy ismeretlen típusú 8 kivezetéses léptető motor bekötése bipoláris párhuzamos üzemre.
A módszer azért lehet hasznos, mert nem igényel semmilyen műszerezettséget és
semmilyen egyéb információt pl. a netről.
Tehát a sivatag közepén, egy szál gatyában is megoldható a feladat... :))
Na, akkor... (így kipihenve, talán már nem fogom elírni..., ha még is a modi majd kijavítja :) )

Ugyebár van 8 "ismeretlen" kivezetésünk. Mondjuk legyen mind fehér. :)
Gondolom az senkinek nem okoz problémát, hogy az 1 tekercshez tartozó végeket megtalálja.
Ha igen, akkor összeérinti akár melyik kettőt és ha tengelyt nehezebb forgatni, akkor azok az összeillő végek.
Ezzel meg van az első lépés.
Van 4 tekercsünk...
Sorszámozzuk meg a 4 tekercs kivezetéseit: (a sivatag közepén csak fejben...)
1-es tekercs, 1-2
2-es tekercs, 3-4
3-as tekercs, 5-6
4-es tekercs, 7-8
Keressük meg, hogy az 1-es tekercshez (1-2) melyik tekercset kell párhuzamosítani.
Ennek menete: (mindig a kézi tengely forgatásán lesz a hangsúly !!!)
Pl. első párosítás
1-2
3-4
majd
1-2
4-3
Tehát fordítva is oda próbáljuk.
Ha mindkét esetben lefogja a tengelyt, akkor a 3-4-et félre tesszük, az 1-2-nek nem ő a párja.
Ugyan ezt elkövetjük (továbbra is az 1-2 párját keressük) a 5-6-al és a 7-8-al is. (a fordítást se felejtsük el !!)
Ha valamelyik esetben azt tapasztaljuk, hogy a tengelyt "nem fogja le", akkor az a "párja" az 1-2-nek.
Ezt az állapotot mindjárt úgy is hagyhatjuk... Ezzel meg van az első tekercs párhuzamosítása.
Ha megtaláltuk az 1-2 párját, akkor a maradék két tekercset is úgy párhuzamosítsuk,
hogy a tengelyt szabadon tudjuk forgatni.
Akik nagyon az elején vannak, azoknak...
A vezérlőbe való bekötés:
Az egyik tekercs, A+ - A- , a másik tekercs, B+ - B- .
A plusz-mínusszal nem kell foglalkozni az csak a forgásirányt befolyásolja.

z2a2u8wf

Köszönöm az instrukciókat.

Leteszteltem a leírt módon.
Vezetékpárok 1-2, 3-4, 5-6, 7-8.
Összekötöttem
1-2
4-3

5-6
8-7

ebben az egy esetben szabadon forgatható volt a motor.
Ezek szerint az
1=A-
4=A+
5=B-
8=B+