Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Bipoláris motor vezérlés

Indította rty42, 2024 május 27, 11:05

Előző téma - Következő téma

000000000

Köszönöm szépen srácok!

Dakota25

Segítsééééég!
Próbált-e már valaki olyan -öt kivezetéses - unipoláris steppert bipoláris meghajtóról (pololu) hajtani, aminél a tekercspárok középleágazásai nfixen (belül) rövidre vannak zárva?
Elvileg nem kéne, hogy gondot okozzon, ha sorba kötött tekercsekkel járatom, hiszen equipotenciális pontok lesznek összekötve, így ott áram nem folyik, ám a meghajtó fetek fene tudja milyen gonosz PWM üzemmődokat élnek át....
Valakinek tapasztalata?

Dakota25

...közben megoldottam, már tárgytalan.

tibs

Sziasztok!

Találkozott már valaki ilyen problémával?

A lépetőmotor elkezd forogni és mikor eléri a beállított max fordulatot
(amin eddig tökéletesen műkődött)egy-két fordulat után el kezd morogni és megáll és csak zúg.
Másik ugyan olyan motorral is ezt csinálja.
Egyik motor sem szorul.
A vezérlőre gyanakszom csak még nem tudom hogy a végfokjára vagy az optócsatolójára.

Tapasztalatok, vélemények?

000000000

Pl. 30 Ft-os 555-ös IC vel helyettesíted a "csicsavilág kacatokokat", és így adjál neki step jelet.  
Így egyértelművé válik a hibaforrás.

4ybj8h3c8

Mielőtt az esetleg évekig hibátlanul használt (tehát jól üzemelő) csicsavilág kacatot kidobnád, tényleg próbáld meg jobban behatárolni a hiba helyét.
Milyen vezérlő, mekkora motor, tápegységet is érdemes megnézni, egy kiszáradt elkó is érdekes dolgokat tud művelni.

tibs

Egy  msd-50-4.2 vezérlő.

Rákötöttem egy USB-s kártyára amivel először nem is ment pedig a rajz szerint direktbe rá lehet kötni az optós bemenetet.
De olyan gyenge jelet ad ki hogy meg se mozdult a motor.
Két plusz optócsatolóval megoldottam hogy elinduljon.
Ment is de mire beállitottam a mach3-at már csak rosszakodott.
Akkor az USB kártyát szidtam de mikor vissza dugtam a gépbe akkor tapasztaltam meg hogy valami bes@-t.
Ez a forgató egység. Még 80%-on stabilan megy.

Első körben optocstoló csere lesz valami 4N..akármi.

4ybj8h3c8

Tápegység rendben van? Ha jól láttam 20 volt kell a motor meghajtásához.

4ybj8h3c8

Nem pont ide tartozik, de összelapátoltam egy régebben itt is felmerült rajzot, 555 figyeli benne a bemenő jel meglétét, és azzal állítja át az L297 referenciáját. Fetes véggel tökéletesen üzemel, régi Gamma motort rátéve lazán tekeri 600 Hz-es bemenő négyszöggel.

tibs

A táp rendben hisz a másik 3 tengely tökéletesen működik.

Optókat kicseréltem semmi sem változott.
Jönnek az IRFZ44-esek.

frkdv6dyr

A kondit is nézd meg. Nekem úgy tűnik mintha zavart venne föl. Esetleg földhurok egy rossz alkatrész miatt. De ezek tényleg csak vagdalózások. Ha van oszcid, hasonlítsd össze a jeleket. Egy jó meg a rossz vezérlőt ugyan arról a step-dir jelről meghajtva összehasonlíthatod az áramköröket.

Arany János

Szia lazi!
Esetleg rajzhoz, nyáktervhez hozzá lehet jutni?

dezso74

Szia Mindenkinek!!  

Tb6600 képtetőmotor vezérlő kapcsolási rajza van valakinek? Nagyon megköszönném a segítséget!!

frkdv6dyr

A pdf-ben van tipikus gyári ajánlott kapcsolás, a leírásban meg minden amit tudnod kell. Ha nem tudsz angolul az sem gond, mert elég egyértelműen vannak a képletek meg a rajzok összehozva. De segítek ha elakadsz.