Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Bipoláris motor vezérlés

Indította rty42, 2024 május 27, 11:05

Előző téma - Következő téma

s2k5ycubj

Nem jó,mert a TBA6560 és a TB6600 lábkiosztása sajnos más.Ami biztosan szükséges: 8db schotky dióda 3A 60V,1000mikro 60V low esr kondi,100K helitrimmer poti,másik panel. Ennyiből megoldható.

s2k5ycubj

Az optóval a kikötést leszámítva nem is foglalkoztam,ez még nem volt szempont,de gondolni fogok rá. A shcmitt trigger csak akkor kell,ha optót is használ az ember,de igazából akkor sem muszáj,mert az ic bemenetén biztosan van. Megfogtam kézzel a step jelbemenetet és gyönyörű szimmetrikus 50Hz-es lépést láttam a szkópon.Az egyoldalas nyák nembiztos,hogy menni fog és ilyen jellegű elektronikáknál nem lehet nélkülözni az smd alkatrészeket sajnos. Például az áramfigyelő ellenállást nem tudom normál ellenállásból megoldani,mert itthon szinte beszerezhetetlen az induktivitás mentes kivitel. A gond a 2000 üzemórás kondikkal van,mert abból sincs jófajta és elérhető sajnos. És ugye fontos feltétel,hogy low esr legyen. Kipróbáltam 10ms vezérlési idővel tökéletesen működik,persze a gyári nem,de oda kéne valami jófajta schmitt trigger,ami meg is tudja hajtani az optót rendesen.

iiidyyiy3

A 2000 üzemóra 105 fokon, meghatározott áramhoz tartozó garantált érték. Ha nincs nagy hőterhelésnek kitéve, akkor többszörösét is kibírja, valamint túlméretezéssel még javítható az élettartam. Emiatt szerintem ne aggódj.

Nem látok utalást arra, h lenne az IC-ben shcmitt trigger, de valóban ésszerű lenne.
Ugye az egész optos történet arra van, hogy oda-vissza védett legyen minden panel az esetleges meghibásodástól, zavaroktól. Én nem hagynám le, hacsak nem azzal a kikötéssel, hogy elé mindenképp kell egy breakout board.

Nem az SMD-vel van baj, hanem az olyan SMD-vel, ahol 2mm-en 3 lábat kéne beforrasztani.

A 2 oldalas nyákot kicsit nehezebb kivitelezni otthoni technikával, de megoldjuk. :)

Az induktivitásmentes ellenállásra meg nincs ötletem, akkor olyat kell berakni, ami van.

http://www.cnczone.com/forums/stepper-motors-drives/182746-tb6600-experiments.html" TARGET=_fnew>Másnak is eszébe jutott már újragondolni a nyákot. És végre leesett, hogy hogy van beforrasztva az IC...

galiba

Urak! A marómotor elektromos zaját mi a manóval lehet kiszűrni? Skil kézigravírozó a szerencsétlen, és időnként, ha olyanja van, elmásztatja léptecseket. Ha az orsó nem forog, tökéletesen megy minden, ha jár, akkor időnként vezérlőjel nélkül is lépegetnek a léptetők. Utoljára karácsonykor csinálta, azóta mostanáig egyszer sem - pedig nem kicsit van gyepálva. Ja, ha működés közben megkocogtatom a marómotor burkolatát, tutira lesz pár fals lépés.

Rabb Ferenc

Nézd meg a zavarszűrő kondenzátorok  forrasztását. Meg a szénkefék hosszát. Lehet, hogy már nagyon rövidek, és szikráznak mint a csillagszóró

galiba

Erőteljes szikrázást nem látok. Szét nem szedném, garanciális még a szerencsétlen. Ha körbevenném egy fém kalitkával, és tennék a tápcsatlakozója elé egy zavarszűrést, megoldás lehet?  

galiba

Az az érdekes, hogy utoljára két hónappal ezelőtt csinálta, aztán elmúlt

tibs

Hozd egyen potenciálra a géped.
Tehát egy földelő kábelell kösd össze a Z, Y és x tengelyt mert ha csak a csapágyakon keresztül van
elektromos kapcsolat a rezgés hatására előfordulhatnak megszakadások és akkor bizony ugrik.

galiba

A léptecsek tengelyére gondolsz? Azt meg hogyan?

000000000

"tennék a tápcsatlakozója elé egy zavarszűrést, megoldás lehet?"
Igen.  

000000000

tibs

Tengelyek=szánszerkezetek

Motoros

A marómotorok sok zavart termelnek, de attól még nem kéne félre lépkedni( hacsak nem valami generál gubanc baja van)
Nekem volt egyszer hasonló hibám, még a neon felkapcsolására is lépkedett.
A vezérlővel volt a gond, új vezérlőt kapott azóta nem téveszt és nem lépked.
Persze még sok más is lehet, pl LPT kábel gagyi, stb

Rabb Ferenc

>> Ja, ha működés közben megkocogtatom a marómotor burkolatát, tutira lesz pár fals lépés <<

Ez eléggé kontakthibára utaló megjegyzés. Vagy a marómotorban, vagy közvetlen környezetében. Az okot kellene megtalálni és megszüntetni.  

Addig nincs más megoldás, mint a tüneti kezelés. Zavarszűrés, árnyékolás, kábelek távol tartása egymástól stb.

istvan3

Nekem is ez volt a problémám, mikor beindítottam a marómotort elkezdett az egyik tengely mászkálni, amelyiken más típusú vezérlő volt. A léptető vezérlő tápfesz(42v) negatív pontját összekötöttem védőfölddel és megszűnt.