Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Bipoláris motor vezérlés

Indította rty42, 2024 május 27, 11:05

Előző téma - Következő téma

kly

Érthetetlen módon van ez a vezérlés megcsinálva. Visszakövettem a PCB-t és a 2db 298 nak csak egyik felét használják. Nem tudom ez mire jó. gondolom hogy ne melegedjen annyira? de eleve nem lehet meleg mert olajban úszik az egész cucc és kívülről hűti a medencevíz. szóval nem tudom minek tettek bele 2db 298 at....... mondjuk amerikaiak tervezték mit csodálozok .........

kly

94yw8tv6c

Sziasztok!

Az "X" tengely mozgatására dupla motoros megoldásban gondolkodom.  Ilyen esetben milyen megoldással szoktátok bekötni a két motort?
Olyan tippjeim vannnak, hogy az 5 tengelyes USB vezérlőmben pl a második motort rákötöm pl az "A" tengely vezérlésére, de a Mach3 beállításaiban ugyanazokat a Step Pin és Dir Pin értékeket kapja mint az X.
Vagy lehet olyant is, hogy ugyanarra a kimenetre két motorvezérlőt kötök?

Köszi előre is a segítséget!

dtb

Nem az Y-ra gondoltál? Bár végül is mindegy... A "hivatalos" verzió: A Mach3, és a többi is tud olyat, hogy valamelyik motorhoz hozzárendelsz egy "slave" motort. Ez ugyanazt a vezérlést fogja kapni, mint amihez hozzárendelted. Értelemszerűen a stepper driveren ugyanolyan lépést kell neki beállítani.
A nem hivatalos: Én szemrebbenés nélkül rákötöttem két kisebb motort egy vezérlőre, dupla ampert állítva a léptetővezérlőn, csak arra kell vigyázni, hogy az irány miatt ellenkezőleg kell kötni a két motor A-A, B-B vezetékét.

freewind

Lehet ugyanarra a kimenetre két vezérlőt rakni. Dtb által leírt is működik, de inkább a két vezérlőt ajánlanám. Igaz olcsó kis a4988-ket használok, annál az a pár száz Ft nem tétel.

94yw8tv6c

Köszönöm szépen a segítséget!

Ezt a "slave"-es megoldást fogom alkalmazni Mach3-ban. Még csak ismerkedem a programmal, így nem tudtam, hogy van ilyen beállítása. A motorvezérlőim sajnos csak egy motort bírnak el, így az egy  motorközösítés kilőve.
Tengelyben jól írtam, hogy az X-et szeretném két motorral és orsóval mozgatni, ahogy pár megoldásban láttam. de ez ugye attól függ, hogy van előttem a gép.  Meg ki mit szokott meg ;-) Évekig dolgoztam Tekna 441/2 és 442/3-as , 4-5 tengelyes gépeken, amik hasonló kialakításúak mint a saját építésű hobbi gépek. De mivel ezek 6 méteresek, így ez a "híd" szerkezet, a kezelőhöz illetve a kezelőpulthoz képest nem előre-hátra, hanem jobbra-balra mozog.    

Messer

Valaki állítgatott már PC-ről Lichuan léptecs vezérlőt?
Elárulná honnan szerezte be a beállító programot és a hozzá szükséges kábelt?
Lichuan
Klavio
Beírtam a kérést a "Segítség béna vagyok"-ba is.
Aztán 2 nap alatt több mint 100 beírás temette maga alá. [#conf]

klaviokft

Sajnos ennek a vezérlőnek nincs ilyen lehetősége. Digitális beállítást egyenlőre csak a Leadshine DD-s vezélőihez tudunk biztosítani.

Messer

Köszönöm a választ.
Eléggé megzavart a vezérlőn lévő RS232/4855 felirat és a
leírásban szereplő "A motor öntesztje és automatikus beállítása" funkció.
Valamint a "15 beállítható mikró lépés felbontás" mellett szereplő
"Programozható microstep felbontás: teljes lépéstől 25 000 lépés / fordulatig".
De úgy látom ez a gyártó hibája, mert ott sem találtam róla semmit.
Viszont akkor a leírásból ki kellene venni ezeket a sorokat...

klaviokft

Szia,

Köszi az észrevételt a leírásokat kijavítottam, hogy ne legyen félreérthető.

dtb

Egy régi beírás korrigálása, mások okulására: Nem jó egy meghajtóról két motort vezérelni, mint írtam korábban. Véletlenszerű, sunyi pozicióvesztést okoz plusz/minusz irányban. Hetekbe telt, mire rájöttem, hogy időnként ez okozza a marási hibát. Szóval nem jó ötlet volt, magamat szívattam vele...

b7gwr90m6

Sziasztok

Még mindig keresek RTA Pavia ndc 06.v kártyához, doksit.
valaki ???

ab

Leadshine AM882H vezérlő és 34SM095-064-8W-SB14-6.4Nm léptetőmotor párosításhoz szeretnék tanácsot kérni.

Vezérlő (H-s nincs külön):
http://www.leadshine.com/productdetail.aspx?type=products&category=stepper-products&producttype=stepper-drives&series=AM&model=AM882

Motor:
https://webaruhaz.klavio.hu/?id=85b75cfc564c4822863dbd4884138991&p=termeklap&tkod=58

Az alapvető kérdésem az lenne, hogy a vezérlőn feltüntetett áramerősségek (RMS oszlop) 2x fázisáram, vagy 1x fázisáram értékek? Jelenleg próba szinten sorosan kötöttem a tekercseket.

SW1-SW2-SW3
OFF-OFF-OFF, vagy
OFF-OFF-ON

Tervezéstől a kivitelezésig. Alkatrész-, gépgyártás, automatizálás.

klaviokft

OFF-OFF-ON beállítással működnie kell, beállítható az automata paraméterezéssel is az SW4 segítségével, illetve a további finombeállításokat a Protuner szofwerrel lehet elvégezni.

A Motor Sel kapcsolót valamelyik "betűs" állásba kell állítani!

svejk

Hama-hama, mondjuk ma délutánra kellene nekem egy zárthurkú léptetőmotoros hajtás a 3-4 Nm-es tartományban.

Mindenféleképp olyan kellene ami monitorozható, esetleg hangolható.
Az olcsó HSS60 pl. tudtommal nem ilyen. :(

Használ valaki ilyesmi cuccot?