Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Bipoláris motor vezérlés

Indította rty42, 2024 május 27, 11:05

Előző téma - Következő téma

D.Laci

svejk

Köszi jó lesz!
Küldöm embert... persze a Klavio-hoz :)

Hétvégén írok róla...

őrülT-Tudós

Üdv, [#help]
Valaki rendelt már ebay-ről ilyet, vagy ehhez hasonló: Léptető motor + motorvezérlő + táp kombót? Valakinek valami tapasztalat a gyártókkal kapcsolatban? Használható setupok?

Wantai DQ860MA + Nema34 (11,5NM 3,5A) + 350W / 60A

Longs-Motor DM860A + Nema34 (8,7NM 5,6A) + 350W / 60 A

svejk

Antal Gábornak és R.Jancsinak az adok-veszekbe:

Egy barátom nagyot álmodott ahhoz lett véve.
Közben ugye eltelt pár nap és mindennap álmodik az ember.
No a barátom is kitalálta, hogy mégis másmilyen gépet akar, sokkal kisebbet.

De mondom ha már itt van teszteljük meg mert közelről nekem sem volt ilyennel sok tapasztalatom.

Így fel lett szerelve egy szíjas mechanikára és ott próbálgattuk.
Szerintem pont azt tudja mit írnak róla se többet se kevesebbet.

A microsteppeket végigzongoráztuk egész a max. 40 ezerig, mindenhol tudta a dolgát.
Természetesen a léptetőmotor mivoltából nem tud kilépni, ez is úgy 4000 microstepnél hagyja el  a rezonanciákat/ halkul el igazán mint a többi.

A szoftverében lehet a szervóknál szokásos proporcionális, integráló stb. tagokat, hibajelzési értékeket állítani.
Talán 25 paraméter van de ezekbe nem ástam bele magam, jónak nyilvánítottuk a gyári beállítást.

Hát úgy kb. ennyi...
Mivel el lett vetve alapjaiban a dolog így túl sok időt nem fordítottunk rá.
Cég lenyeli áfát, így mehet tovább nettóban.

RJancsi

Köszi a beszámolót! Az a 25 paraméter nem semmi... [#fejvakaras] És gondolom van pár belőlük amik egymásra hatnak. [#confused]
És hogy látod, érdemes ilyenben gondolkodni, vagy akkor már legyen szervó (akár step-dires)?

svejk

3-4 fontosabb paraméter van a többi nem létfontosság.
De mint írtam a gyári beállítással szépen ment.

Nézd, egy AC szervo alsó hangon is 5-ször ennyibe kerül újonnan, talán nem véletlen. No ott aztán van akár közel 100 paraméter is.

svejk

Itt a fórumozók 98 %-a léptetőmotoros szerkezetekkel nyomul. Vagy megy szépen vagy lépést veszt látványosan.
Az encoderes megpróbál korrigálni ha nem megy akkor jelez.

Mindkét verzió száraz, tiszta érzés.

Egy szervo beállítása sokkal bonyolultabb, főleg ha kicsit régebbi technika.
Sokaknak anno az egyszerű hobby szervok három potija láttán felált a szőr a hátukon.

RJancsi

Én is a szürkeállományba (98%) tartozom. A magam építette (kék) lézerem, a gravírozóm és a gyári 3D nyomtatóm is sima 4 vezetékes léptecsekkel működik és teszik a dolgukat. De ez a "majdnem szervó" enkóderes léptető ár/érték arányban jó dolognak tűnik.

svejk

Félre ne értsd, nem degradálásként írtam a 98%-ot!
Valóban sokkal egyszerűbb és érthetőbb a léptetős technika, nem utolsó sorban olcsóbb.

Ha jól át van gondolva minden esetleg méretezve akkor nem szokott hiba lenni.

svejk

Egyébként tény, hogy nagyon sokat fejlődött a léptetőmotoros technika, pedig szerintem az ezredfordulón már temetve volt és vallom, hogy a Mach3 és társa keltették fel poraiból.
Kína meg persze gyorsan meglovagolta ezt és mér rá is fejlesztett.

svejk

Másnak nincs hozzáfűznivalója?
Pedig tudtommal több fórumtársunk használ ilyen visszacsatolt lépetetős cuccot.

svejk

Másnak nincs hozzáfűznivalója?
Pedig tudtommal több fórumtársunk használ ilyen visszacsatolt lépetetős cuccot.

b7gwr90m6

kmajer

Vagy legalább is van neki vagy 10 szett a polcon,
mert úgy gondolja, jó cucc.

Egyújabbgépépítő

Régebben megvettem 2 darabot ebből a visszacsatolt léptető vezérlőből.

3D nyomtatóban működött jó eredménnyel, egy dolog nem tetszett a bemenete nem volt leválasztott.
Mivel nyílt forráskódú, készítettem egy optoval leválasztott megoldást.

Később mivel egyre több NEMA17 -es léptető 2A feletti meghajtást igényel összesűrítettem  a NEMA23-as verziót.

Természetesen ez utóbbi is optoval leválasztott.
A 2A-es változatot beépítettem a 3D nyomtatóba, szépen működik.

A tavalyi fehérvári találkozón nyertem a tombolán 3 db kis léptetőt.
Akkor úgy gondoltam max. papírnehezéknek jó.
Ráraktam az újonnan készült vezérlőket. 500-600 rpm-ig teljesen jó, az ereje is elegendő akár egy kisebb lézerhez.

Ha valakit érdekel szívesen megosztom a hardver dokumentációját.