Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

A 9675-ben leírtam egy lehetséges megoldást, én magam így oldom ezeket a feladatokat meg hatékonyan. Van még sok más lehetőséged, majd akkor keresel egy másikat.  
Mellesleg sok az el- és mellébeszélés itt már.
Pl.- amit írtál a 9553-ban az eleve zavaros.
Ha komótosan a főorsót gyorsítod vagy lassítod az egy dolog. Utána ugyanis ezt is írtad:
"Lakat anya zár és már indul is az előtolás..., azután lakatanya ki és stb. stb."
Azaz ezzel a mondatoddal semlegesítetted a "komótosságot, hiszen minden lakatanya kapcsolgatáskor (nyilván itt elektronikus lakatanya ki-be kapcsolásról beszélünk) EGYSÉGUGRASZTOD a rendszert. Eről viszont hallani se akarsz, de közben csinálod a gépeden.:) Jó lenne megérteni végre, mit is akarsz. Két eset lehetséges:
1. Álló főorsónál bekapcsolod a szinkront, és utána indítasz, és menetközben VÉGIG csak a frekvenciváltóval variálsz a szinkron alatt.
2. Ha azonban azt is akarod, hogy főorsó forgás közben ki-be kapcsolgatod az előtolást, akkor nagy esélyed van a stepmotoros hajtás miatt az állandó lépésvesztésre vagy rosszabb eetben el se indul a hajtás.  

Ha pedig gyorsítasz-lassítasz előtolás be-kikapcsoláskor, akkor az már nem szinkron hajtás az X ideig tartó rá és túlfutáskor, és ezek hossza a főorsó sebességtől is fog függni. Ez így rendkívül kényelmetlenné, és balesetveszélyessé teszi a dolgot forgácsoláskor.

Rinaldo

Ez lehetett az.
https://lh4.googleusercontent.com/-VPym6RZabL8/UPw0CXomZ0I/AAAAAAAAAoQ/kL4QYneUe9U/s540/Quad2StepDir.jpg" border=0>

pzso7

Segítség! számítógépre telepítenék Mach 3-at, de nem sikerül: az LPT port nem vezérli a léptetőmotor vezérlőt! új Xp-t telepítettem, és több mach 3 verziót is próbáltam már! Mégsem megy! Miért????

pzso7

Kipróbált PC-k(p4 2,8/512, 40 GB) HP 7600, fujitsu siemens esprimo p5905  
Ha megy is, csak az egyik irányban, és csak féltengelyek működnek.

Sz.József

" (nyilván itt elektronikus lakatanya ki-be kapcsolásról beszélünk) EGYSÉGUGRASZTOD a rendszert."
A főorsó forgása közben nem kapcsolgatom ki-be az előtolást ELEKTRONIKUSAN(!)(mechanikust azt írtam...)
Tibor!
Tehát nincsen elektronikus lakatanya zárás...
Nincsen egységugrálás... [#smile], főleg nem egységugrasztok senkit...
Szerintem Te nem érted meg a már végtelenségig kirészletezett egyszerű kérdésemet (felvetésemet)...
Ezért egyszerűen az a helyzet, hogy nem egy csónakban evezünk és ráadásul egyre távolodik egymástól a két csónak...[#fejvakaras]

Sz.József

"Jól kell megválasztani az encoder-t , vagy ügyeskedni kell vele. "
Hát igen, mind a két megállapítás igaz, de ezt eddig sejtettem... [#smile]
Viszont ez:
"Nekem a 0.2-0.3 mm előtolást a mini esztergám simán vette , rámpa nélkül. "
Na, ez már jó gyakorlati információ...
Köszönöm.

Sz.József

Köszönöm...
A rajz közben már emilben is megérkezett Tőled.

svejk

Nekem a feleségem mindig azt mondja, hogy ha nincs problémám csinálok magamnak.
Úgy látom ez rád is igaz. :)

Ott van Fektiforg élő, jól működő példája, miért nem jó az?
Számolj!

Egy 50-100 W-os SigmaII-es AC servo mondjuk legyen 50-60ezer pénz.
Piacos zsebszámológép 300 Ft, de ha kinyomtatsz egy táblázatot akkor ez sem kell. :)

MSD vezérlő ára=?
léptetőmotor=?
tápegység=?
valamilyen szoftver vagy hardwer=?
lépésvesztés esélye=?
Mennyi is? Én nem ismerem a léptetős árakat.

A főtengelyre encoder mindenféleképpen kell.

De számoljunk tovább:

A SigmaII-nél úgy ahogy Fektiforg leírta a számláló és a nevező értéke 1-65535 lehet,  
kikötés még hogy a két érték eredményének 0,01 és 100 között kell lennie.

Nézzünk egy E2N-es esztergát, annak 3 mm a vezérorsó emelkedése.
A főorsóra szereljünk egy 2048-as encodert, ekkora van a servo motorunkban is.

A vezérorsót 1:3-as áttételen keresztül csatlakoztassuk a servohoz. Ekkor a vezérorsót  
50W-os motor esetén 1Nm-el forgatjuk, ez a 3 mm vezérorsó emelkedés miatt 2000 N lineáris  
erőt eredményez. (de legyen csak 1000 N a trapézmenet rossz hatásfoka miatt, ennek is elegendőnek kell lennie)

Nézzük milyen meneteket tudnánk vágni pontosan.
(előre megjegyzem sok régi gép is csak közelítő emelkedéssel vágja az egyes meneteket)

Legyen először a menetünk emelkedése 1 mm.

A SigmaII vezérlőnk számlálóját (Pn202 paraméter) állítsuk 36000-re.  
Mivel az áttételünk a servo motoron 1:3 és 3 mm a vezérorsó emelkedése, így  1 mm elmozduláshoz  
a servo motorunknak is 1-et kell fordulnia.
A nevezőbe(Pn203 paraméter) a szervo belső belső 8-as osztása miatt 2250-et kell írni.
(ez előbbi nem teljesen világos, elvileg a servon is 2048 és a főtengelyen is 2048-as encoder van,  
de lehet ezen a 8-ason még lehet állítani valahol)
Nézzünk más metrikus meneteket, a számlálót hagyjuk 36000-en a sorok végén a beállítandó nevező (Pn203) látható.

M2,5 0,45  10000
M3 0,5      9000  
M4 0,7      6428,571...
M5 0,8      5625
M8 1,25     1800
M10 1,5     3000
M12 1,75    2571,428...
M16 2       2250
M20 2,5     1800
stb..

Mivel csak egész számot tudunk beadni, ezért a 0,7-es és 1,25-ös emelkedésnél más számláló és nevezőt kell választani.
pl.: 0,7 mm-nél 19500/3500
1,25 mm-nél pl. 49000/3500 Pn202/203 paraméter párost.
A lényeg hogy a nevező = (számláló/8)/menetemelkedés legyen, és ne fussunk ki a 65535-ből.
Lehet egyszerűsíteni és lehet hogy van közös nevezőjük vagy számlálójuk is a fenti emelkedéseknek.
Pl a 0,7-nél lehet 400/35-öt is beütni.

Nézzük a colos meneteket, itt egyszerűbb a helyzet:
Vegyünk egy sűrűn használt 1"-ra 19 menetet.

Most a számlálót(Pn202) állítsuk  25400-ra fixen.
Így a 19 menet/" esetén a nevezőt(Pn203) 2375-re,
32 menet/" esetén 4000-re,
11 menet/" esetén 1375-re,
stb... kell állítani.

Itt a szabály 25400-as számláló mellett: nevező = (az 1"-ra eső menetek száma *1000)/8

Most hagyjuk a menetvágást, nézzünk egy sokat használt simító előtolást, a fordulatonkénti 0,02 mm-t.
Ebben az esetben szintén legyen a számlálóban(Pn202) a 36000 és ekkor a nevezőbe (Pn 203) 90-et kell írni.

Mivel ezen szervok max. fordulatszáma 3000 ford/perc, ezért a fent említett 1:3-as áttétel meg is határozza,  
hogy elméletileg max.mekkora főorsó fordulatszámmal tudunk menetet vágni.

1 mm emelkedésig 1000 ford/perc főorsófordulat.
2 mm emelkedés 500 ford/perc
4 mm emelekedés 250 ford/perc

Valamint 3000 ford/perc főorsó mellett az előtolás fordulatonként max. 0,33 mm lehet, 1500-as fordulatnál 0,66 mm, stb...
Ha ennél nagyobbat szeretnénk, akkor nagyobb servo motor és kisebb áttételre van szükség, adott esetben áttétel nélkül is hajthatjuk a vezérorsót. A dinamika miatt itt is érdemes utánaszámolni az áttételnek egyébként is golyósorsó lenne az igazi.  

Az tény, hogy az előtolást sokszor állítgatja az ember, és a kezelőegységen ez több időt vesz igénybe mint egy kar átkapcsolása,  
de itt képbe jöhet egy egyszerű hardveres encoder osztó, mondjuk 1:1 1:2 1:4 állítási lehetőséggel. (bár van a vezérlőben is ilyen 1,2,4 paraméter de akkor ugyan ott vagyunk)
A beállítások után újra kell indítani a vezérlőt, vagy resetelni.

Én a fentieket anno 4-5 évvel ezelőtt meg akartam valósítani, de aztán valahogy elmaradt.
Most egy részét a fentieknek kipróbáltam élőben, de az elírás ettől függetlenül nem kizárt. Az is lehet, hogy egyszerűbb szabályt is fel lehet állítani.

Sz.József

No csak, no csak, meddig kaptál engedélyt?... [#smile]

Köszi a részletes leírást a paraméterezésről, de már a végkifejlet lenne...

Fektiforg élő példája, már hogyne lenne jó. Nekem is jó lenne, de nincsen.

"Egy 50-100 W-os SigmaII-es AC servo mondjuk legyen 50-60ezer pénz. "
Ezzel jelenleg az a baj, hogy hiányzik hozzá úgy kb. 50-60 ezer forint... [#smile]

Ezt pedig meg azért "erőltetem", mert itt van az asztalomon..., egyenlőre deszkamodell formájában.
"MSD vezérlő ára=? ez meg van...
léptetőmotor=? ez is meg van...
tápegység=? ez is meg van...
valamilyen szoftver vagy hardwer=? ez is adott, viszont felmerült bennem az az őrült gondolat,hogy ki lehetne hagyni...(??)
lépésvesztés esélye=? Amíg csak ESÉLY, addig van remény...
Mennyi is? Én nem ismerem a léptetős árakat."

Szóval ezekből az alkatrészekből kiindulva, az őrült összeállítás a következő. (első fokon szoftver nélkül)
A vezér orsóm 3mm-es. A léptető (3Nm) 1:3 lassítással a vezérorsón. MSD meghajtó.(jelfeldolgozás 200kHz)
Az enkóder 200-as vagy 400-as (jelenleg csak ez van kéznél) step-dir-es kiegészítővel.
A felmerülő kérdések / problémák:
-  Jel feldolgozási sebesség... (?)
-  A léptető rámpa nélküli indulása. A főorsó (frekiváltós) rámpás (2-3esc) indítása milyen hatással van a léptető indulására.
-  A másik kérdés a paraméterezhetőség.(mondjuk nem ártana egy nagyobb felbontású enkóder)
   A leosztást egy CMOS IC-s, több lépcsős, több csatornás, DIP kapcsolós, kivehető ajtós NDK turmixgépes szerkezettel meg lehetne oldani?  
Ha csak az utolsó bekezdésre koncentrálsz, akkor 1-2 mondatos véleményezéssel eltudod venni a kedvemet (végleg) a további kísérletezéstől? [#smile]

svejk

Kísérletezz!!!
Majd számolj be a fejleményekről.

Én nem ismerem ezeket a modern léptetős vezérlőket, így nem tudok véleményt mondani.

Sz.József

Ok, rendben.
Úgy teszek...

xfg6v697j

Próbáld az lpt driverét frissíteni,.
A neten biztosan találsz hozzá valót.

svejk

Milyen vezérlő, milyen LPT csatoló, milyen meghajtás(közös 5V, vagy közös gnd) az LPT felől?

svejk

ja, látom, Te a Polgárdi Zsolt vagy

lari

Mach-ban a Circle Start gombhoz tartozik billentyű vagy billentyűkombináció?