Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

KoLa

Akkor mindíg le kell állítani a főorsót!de jó az ötlet!

Sz.József

Ok, Lajos, köszi, de itt már képben van a szoftver kihagyása is és nem csak a menetvágás a cél,
hanem egy "sima" cserekerék menetes előtolás is kielégítő lenne...

Sz.József

A főorsó leállítást azt nem "fogtam"...
Ezt fejtsd ki légyszi...

Sz.József

Mivel az MSD 200kHz-et képes feldolgozni, így közvetlen meghajtással legalább fordulatszám problémák nem lennének...,
egy komolyabb felbontású enkóderrel sem... (?)

jv7pu3a5p

Lehet, hogy igen lehet hogy nem. Szerintem lutri lehet, de működhet is.

A léptető meghajtók úgy működnek, hogy a bejövő impulzus függvényében rögtön vezérlik a motort. Éppen ezért fontos, hogy a bejövő impulzusok egyenletesek legyenek. HA egy kicsit is ugrál már téveszthet a léptető motor. EGy lassan felpörgő tömegnél, talán az impulzusok is szépen követnék egymást, lassú rámpával. De ezt Tibor jobban vágja.
Így a freki váltó beállításával még szabályozhatnád is a léptecs rámpáját.
Célelektronika szerintem. Az a baj, van bőven mit csinálnom, magam sem értem utol még, pedig izgatja a fantáziámat :). Egy kis 8 bites mikrokontroller is képes lenne ezt levezényelni.
Viszont ha a LinuxCNC jobb a feladatra akkor talán érdemes megpróbálni.

Sz.József

Ha mikrokonrollerrel járható lenne (a leosztás is) akkor a fenét se érdekelné a Mach meg a linuxcnc...
Így első közelítéssel  (kontroller nélkül) előtolásra (csak előtolásra) használható lenne, akkor az induláskor fellépő lépésvesztéssel meg ebben az esetben nem is kellene foglalkozni...
A lakat anyát úgy is csak akkor zárom, ha a vezérorsó már "magához tért"...[#smile]

jv7pu3a5p

Szerintem igen, csak össze kell hangolni az enkóder meg az MSD jelét a kívánt sebességhez. Bár a mikrolépés beállítással tudsz kicsit játszani.
Esztergálás nem az én asztalom, de ha csak előtolásra kell akkor miért nem csinálsz/csináltatsz egy egyszerű kis elektronikát, ami csak impulzusokat ad, és egy potival szabályozhatnád a frekvenciáját?

Motoros

A Klavio árul ilyen MSDD léptető vezérlőt, nem kell külön áramkör.
A VEXTA SG8030S  pedig még a rámpát is lekezeli.

Motoros

Csak előtolásra valók.

Sz.József

Azért nem potis elektronika, mert így adódna az állandó (?) fordulatonkénti előtolás...
A másik oka pedig az, hogy csak "megerőszakolnám" a menetvágást is, mert be kell látnom,  
a saját gyakorlati tapasztalatoknál nincsen biztosabb támpont...
Pedig ha ez egy kicsit is alkalmazható lenne (esetleges hibáival, buktatóival együtt is) biztosan többeket érdekelne.
Az is lehet, már többen ki is próbálták csak éppen jelenleg nem olvassa(sák) a fórumot...

000000000

Megoldásként vedd elő a "legócskább" PC-det, na jó, azért egy P2-es katagória legyen minimum. Ezen már remekül fut az a DOS-os Robsy szinkronvezérlő, ami bármilyen arányban (nem csak egész számú osztás vagy szorzás) működteti a mellékhajtásodat a főorsóhoz szinkronozva. A léptetőmotoros hajtás az gyenge láncszem lesz mindig, mert az igazi szinkronnál a gyorsulást a mestertengely adja, ha ettől össze-vissza eltérünk abból komoly pocionálási káosz lesz, irányváltásoknál főleg, és ez már nem szinkronhajtás.
Magyarul: a PC-n fut a szinkronprogram, ami a mestertengelyre szerelt encoder jel alapján az elektronikus áttétel alapján step/dir jelekkel működteti a mellékhajtásodat minden körülmények között. Ha túl nagy gyorsulást érzékel a vezérlőprogi (amit már pl. a step hajtásod nem tud lépésvesztés nélkül), erre egy figyelmeztető jelet generál a rendszer, és ekkor már tudod, eddig és ne tovább a mestertengellyel.

jv7pu3a5p

És tényleg, még láttam is a videót. Nem ugrott be. :)

Sz.József

Tibor!
Amit leírtam Neked a #9553-ban, arra ez nekem nem megoldás...
Nincs DOS-om, nem is értek hozzá, nincsen P2-esem, viszont van egy léptető, van egy MSD-m és van egy enkóderem...
Én ott nem írtam sem irányváltásról, se pozicionálási gondokról...
Ha a #9553-ban vázolt konkrét felállásról elmondod a véleményedet azt viszont megköszönném...

Miki2

Ha jól emlékszem Svejk az elektronika topikban feltett egy áramköri rajzot,
amivel az encoder jeléből közvetlenül Step-Dir jelet állít elő.
Ez még tavaj július, vagy október körül lehetett.

wcsxp0uxa

Alapvetően egyszerű a dolog ./ha nem kell menetvágás/
Jól kell megválasztani az encoder-t , vagy ügyeskedni kell vele.
Nekem a 0.2-0.3 mm előtolást a mini esztergám simán vette , rámpa nélkül.
/egyébként pont ezen dolgozom csak hát hidegbe nincs kedvem kiülni tesztelni/