Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

[#worship]
Köszönöm, tökéletesen működik,ez az amit kerestem!!!

Sz.József

Eredetileg ide szántam...
A kérdésem (kérésem) apropója az "Ezt készítettem..." topik #9793 pontjában van...  
A célom továbbra is az lenne, hogy az esztergán a cserekerekeket kiváltsam valami elektromos kapcsolattal.  
Hobbi szintű viszonylag költséghatékony megoldással. (no DC szervó, no paraméterezhető AC szervó, stb., csak léptető és MSD...)  
Eredetileg Svejknek címeztem, de mostanában keveset látom a fórumon... (talán fórum-elvonókúrára küldte a család? :)) )  
Na, de a lényeg az, hogy megpróbálom most máshogyan feltenni a kérdést, mert egy kérdésre még mindig nem kaptam választ.(hátha így sikerül...)  
Vagy csak nem tudtam kicsemegézni a segítőkész válaszokból?  
Ezúton is köszönöm az ott kapott segítőkész válaszokat. (Fektiforg, D.Laci, Tibor45, emilbe Antal Gábor)  
A kérdést vagy inkább kérést, feltehetném akár a Linuxcnc topikban is, ami a következő:  
Tudtommal nagyon sokan használják a gyakorlatban ezt a két programot (Mach3, linuxcnc)úgy, hogy MPG is van csatlakoztatva (konfigurálva) a géphez.  
Első sorban azoknak a válaszát / tapasztalatát várom akinek léptető motoros a rendszere. (és persze hajlandó kipróbálni...)  
Azt kellene kipróbálni, hogy az MPG-t 0-ra állítani, a hozzá aktivált tengelyt kinullázni és egy mérőórát az ominózus tengelyre.  
A próba lényege az lenne, hogy meg lehet-e "hülyíteni" a pozíció visszaállást az MPG jobbra-balra mozgatásával. (?)  
Pl. három tekerés jobbra, 3 tekerés balra és azután vissza 0-ra, viszonylag gyorsan. Ezután a mutatvány után mit mutat a DRO és mit mutat az indikátor óra?  
Mondjuk többször megismételve, különböző sebességekkel. (a motor tuningba beállított max sebességet nem túlszárnyalni...)  
Tudom, az MPG-nek ez az igénybevétele nem életszerű...(!)  
Várom kísérletező kedvű fórumozók tapasztalatait...  

Még lenne egy felvetésem ebben a témakörben arra is, hogy a szoftver kihagyásával, hogyan lehetne az enkóder jelét tetszőleges impulzus számra osztani?  
Az AC szervós paraméterezhető kivitelt már ismerem. Fektiforg konkrét gyakorlati megvalósításából is.(ezúton is gratula Neki újfent)  
Tehát a direkt felállás: léptető, MSD (amit sajnos csak a mikroszteppel lehetne korlátozottan paraméterezni) és egy step/dir-es enkóder, mint meghajtó (impulzus adó).  
Ennek a jelét kellene valamivel (ha lehet?) tetszőlegesre osztani. Így a tetszőleges előtolást itt lehetne programozni...  
Természetesen az enkóder a főorsóra felfűzve. Az MSD bemenete azt hiszem elég szép frekit képes feldolgozni.  
Ha netán ez a felállás menetvágásra alkalmatlan is lenne, de előtolásra mindenképpen megfelelne. (szerintem)  
Mondjuk ha egy 0,02-0,3mm-es előtolás produkálható lenne, engem már az is kielégítene.(a cserekerekek mehetnének a "levesbe", mert nekem egy kicsit nyűgös cserélgetni...)  

Ha ezt valaki végig olvassa az már fél siker... , főleg ha még hajlamos a próbára is... [#smile]

000000000

Ha ennyire ragaszkodsz a léptető motoros hajtáshoz de közben szinkron hajtást is akarsz (ez a két dolog erősen korlátos így), azt javasolnám, mérd ki egységugrás teszttel a léptető motor hajtásod dinamikai képességét.
Először meg kellene állapítani sebesség ugrás méréssel azt a maximális elmozdulási sebességet, amikor a szánodat lépésvesztés nélkül el tudod indítni, és le is tudod állítni. Van irányváltási egységugrás teszt is,
ezt már sokkkal nehezebben viseli a léptetős hajtás.
Az egyik hatvani talin Vbodi nagy piros gépére ha jól emlékszem 1000-1200 mm/min-re jött ki ez az egységugrási sebesség érték, ami elég szép egy 6.4 Nm-es motorral hajtott és ekkora tömeget is mozgató marógépnél.

Azaz ameddig a szikronhajásra szánt egységedet nem teszteled le így, addig totál kár bármiféle elektronikus vagy programvezérelt dologban gondolkodni, az a második fejlesztési szakasz logikailag.
Ha itt lennél a közelben, egy laptopról ezt a mérést 10 perc alatt elintézném Neked, és tudnánk, egyáltalán mire kell minimum felkészíteni a szinkronozó rendszer vezérlődet.

Sz.József

Tibor, köszönöm a reagálásodat, tanácsaidat, de most egyenlőre a lentebb megfogalmazott próbára lennék elsősorban kíváncsi. (konkrétan a gyakorlatban)
Valamint azt is hozzátettem, hogy már az is kielégítene ha csak előtolásra tudnám használni. (a fránya cserekerekes őrület helyett...)
Csak arra koncentrálj Tibor, hogy elindítom a főorsót (frekiváltós), az felveszi komótosan a fordulatot, (beállítástól függően 2-3sec),
közben természetesen komótosan indul a felfűzött enkóder (step-dires), az MSD-n keresztül pedig szintén kapkodás nélkül indul a vezérorsó.
Lakat anya zár és már indul is az előtolás..., azután lakatanya ki és stb. stb. ...
Az egyszerűség kedvéért most hagyjut a menetvágást...
Én úgy gondolom ehhez a művelethez nem kell az a fránya egységugrás teszt.
Ha rosszul gondolom akkor javítsál ki.

000000000

Bocsi, de ha az előtolást vezérorsóval, lakat anyával képzeled, abból nem lesz kereszt előtolás. Vagy, nem is lényeges?

jv7pu3a5p

Azt gondolom, hogy az MPG a MACH3-on keresztül kommunikál a vezérlőkkel, ezért a MACH szerintem kopmenzál, simítja az impulzusokat. Legalábbis ha én írtam volna a szoftvert tuti figyeltem volna a rámpákat, hiába tekered gyorsabban a kereket.
(nekem nincs MPG-m, csak elmélkedek)
Ha Te direktben szeretnéd az MSD vezérlőkre rákötni akkor ott biztos lehetne olyan állapotot előidézni, hogy gyorsabban tekerj minthogy a léptető bírná. Ebben az esetben szükséged lenne egy elektronikára, ami ezeket a rámpákat betartja, és esetleg megcsinálja az osztást is.
Az is lehet van már ilyen elektronika, én még sosem néztem utána.

KoLa

Szia! ez a http://www.youtube.com/watch?v=byVIn6piTpM" TARGET=_fnew>próbaúgy készült hogy a főorsó jeladómat A-B fázis! mpg-nek állítottam be a Mach3-ban, kb ez a forgatási sebesség az amikor még nem téveszt!
Az mpg a mach alatt, léptetővel, ha hirtelen forgatást végzel, akkor szinte biztos hogy elcsúszik egymástól! nem lépés vesztés van hanem az mpg jelei nem lesznek mind feldolgozva!
A beállítástól is függ! ezt most nem tudom megnézni!
Esztergán lehet használni elfogadhatóan. a Tuba István USB illesztőjével megy! késbemérésre kiváló! vagy lehet kicsit manuálozni vele de akkor a DRO-t kell nézni, mert az elmozdulás pontos, csak nem mindíg annyit kattan az mpg!

Sz.József

Teljesen egyetértek Veled.
Igen szükség lehet a rámpákra is (sőt), meg a softveren keresztül paraméterezhető is lenne az előtolás.
Viszont erre vonatkozólag gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező visszajelzést még nem kaptam.
Lehet, valami istentől elrugaszkodott dolgon töröm a fejem?

A direkt (no Mach3) kapcsolat csak mint egyszerűbbnek tűnő lehetőség jött képbe...

Sz.József

Keresztelőtolás nincsen és nem kell...

Sz.József

Na, végre valami gyakorlatias infó...
Köszi.
Azt had kérdezzem meg, az enkóder közvetlenül az LPT-re ment vagy volt beiktatva LPT illesztő kártya is?
Ez elég komótos fordulat.
Azt tudom, hogy az MPG elsősorban bemérési feladatoknál előnyös, de ezek szerint többre nem is képes?

jv7pu3a5p

Egyszerre nyomtuk a "Mehet" gombot Józsival, én vesztettem :))

Szóval, ez elég szomorú. Van még mit fejleszteni a MACH3-on akkor. Hány impulzust ad a főorsó jeladó egy teljes fordulatra?

Sz.József

"Ha Te direktben szeretnéd az MSD vezérlőkre rákötni akkor ott biztos lehetne olyan állapotot előidézni, hogy gyorsabban tekerj minthogy a léptető bírná. Ebben az esetben szükséged lenne egy elektronikára, ami ezeket a rámpákat betartja, és esetleg megcsinálja az osztást is. "
Egy buta kérdés, erre a közvetlen hajtásra...:
Az nem elég valamiféle "rámpának" amit a főorsó indulása produkál? A főorsó is egy 2-3sec rámpával indul...
Tehát ha úgy tetszik az enkóder is 2-3esc alatt gyorsul fel és így a léptető is... (?) Ez nagy hülyeségg?
Ahogyan Tibornak is leírtam #9553-ban
Hát a leosztás az meg egy másik feladat...

KoLa

Van egy Smith trigger az LPT előtt!
Szerintem nem érdemes sok időt pazarolni rá!
Régebben Csewe készített hasonló elven M-kódot menetvágásra,tesztelgettem, az is lassú volt!
A léptetős eszterga olcsóbb és lassú, de nagy nyomatékot tud!
Ha kis költségvetés a cél akkor a legjobb ha a Linuxcnc-vel gyakorolsz!ott sokkal egyszerűbb egy hobby szintet elérni!

KoLa

100 rés van!

Sz.József

Még ehhez hozzátennék annyit, hogy az enkóder közvetlenül a főorsóra kerülne, hane van egy 1/4-es kihajtás az orsóházon...
Így az enkóder gyorsulása még komótosabb lenne...(meg az egész rendszeré)