Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

svejk

Ha már LPT és step-dir akkor az egyik legjobb megoldás közvetlen az LPT portra RS422-es vonali meghajtó és csavart érpáron a vezérlőig.
De legalább minél kisebb impedanciára konvertálás közvetlen az LPT csatinál.

xfg6v697j

Világos.
Én egy kissé lemaradtam a technikával,mert még nem találkoztam ilyen megoldással.

000000000

Igy nincs értelme a le választásnak sem ha össe füzük a vezérlö és az pc gndt mert ha valami okbol a vezérlöböl vissza jutna a nagyobb tápfesz ami nem kicsi több 10v is az be jutva az lptre a közös gnd miat igen nagy füstel és fényel jár az alaplapon.......
Külön tápfeszt minden egyes modulnak érve vezérlés+ teljesitmény fok szét választva!

2f428kduf

Ahogy korábban fenyegettem az Urakat, jönnek a kérdéseim, az elsőét meg ne kövezzetek:
Optimista módon2010-ben vettem a licenset, az akkori 3.042.036 verzióval. A CD-nez a verzió van, valamint egy Mach1Lic.dat file. A kérdés: hogy aktiváljam.
A második: sok-sok próbálkozással elértem, a gép rámegy a ref. kapcsolókra, meg is áll, ellenkező irányba el is indítható. Azt nem értem el, az elején gyorsan menjen, a kapcsoló közelében lassítson.
 2/ Nem birok a softLimit-tel. Ha beírom a gép munkaterületénél egy kicsit kisebbet, ennek ellenére rámegy az E-Stopp kapcsolókra, onnan meg csak mechanikai büvészkedéssel tudom lecsalni, azaz, mivel a végállás kapcsolókat rugó ellentartással készítettem, el tudom tolni, rugó ellenében, tudok resetelni és lejönni.
Mit tegyek?

xfg6v697j

A licenszet csak be kell másolni a mach3 mappájába,és a következő indításkor élni fog.
Valószínűleg a fejléc felirata is meg fog változni az aktív licensz esetén.

Sajnos a másik kérdéseeddel kapcsolatosan nem tudok segíteni,mert még soha sem használtam egyik funkciót sem.

kr97pwss2

A referencia felvételt a Mach3 fix sebességgel hajtja végre, nem lehet lassít beállítani a kapcsoló előtt. Ezt a sebességet a "Config -> Homing/Limits" menüpontban a jobb oldali oszlopban tudod tengelyenként állítani. Egyébként ebben az ablakban lehet még a Home kapcsoló keresési irányát, Soft limit határokat és a Home állapotban érvényes pozíciót beállítani.
A másik kérdésednél a Soft limit értékeit csak akkor figyeli a Mach3, ha a "Soft Limits" nyomógomb is be van kapcsolva. Ezt a nyomógombot a sima gyári képernyőnél a tengelykoordináták alatt találod.  

000000000

Szia Zoltán! Nem teljesen értem a II. kérdésed, de referenciakapcsoló bementet az ESTOP-ra van kötve? A SOFT LIMITS úgy működik mint ahogy Polgárdi Balázs leírta, ezt a funkciót gyártás alatt célszerű bekapcsolni.

2f428kduf

Köszönöm a válaszodat
H1-es vezérlőm van, ezt még Magitól vettem, miután, amit csináltam, egy szerencsétlen mozdulat után kijött a füst.
A referenciakapcsolók bekötése a H1-es vezérlő leírásában lévő minta szerint csináltam: a xyzHome kapcsolók testre, a Max-ra kineveztem a 11-t. Itt van egy kis bizonytalanságom, mert a leirás 11. oldalán részletezett lábkiosztásban nem szerepel hova lehet kötni a kapcsolókat, különösem  a Max-nak nevezettet. Mind a Home, mind az E-Stop müködik, kérésre rá-áll a bal alsó sarokra (a Z fent). Ha beírom a SoftLimitbe a méreteket, túl megy rajta, kézi járatással, a billentyüzet nyilaival. Ha bekapcsolom a SoftLimit gombot, olyasmit ír ki: túllépett a határon. Lehet, csak programból áll meg a határon, mert kézzel átmegy.

besirkyjh

Szia  

Meg kel állnia kézzel ( kurzorral ) is .
Valami a limit adataivall nem jo .
A Robi ( Robroy007 )kinlodott sokat elsöre de meg csinálta .Valamit kisebbre kellett irni .
Hátha olvassa és segit !

kr97pwss2

A szoft limitet a kapcsolóval csak akkor tudod bekapcsolni, ha a koordináták a határon belül vannak, különben nem kapcsolja be és "Machine out of limits for SoftLimit Activation" hibaüzenetet ad. Ha a határokon belül bekapcsolod, és a kapcsoló körül zöld a keret akkor figyelembe kell vennie jog közben is.

000000000

No megint megpróbálkoztam a zavar elhárítással.
A javaslatod szerint kapott +5v -ot 1k ellenálást stb..ahogy leírtad.
De ha pipa van akkor még roszabb,ha nincs pipa akkor meg olyan mint edig..
A hiba még mindig a köv:
Ha a vezérlő bármilyen kapcsolatban van a Pc-ve azaz LPT,vagy ps dugó stb..akkor a heggesztés nagyon bezavarja a 2-3 4-5 pineket azaz z-x tengelyt, a többin nem tapasztalható a zavar.
                    [#alien2] ez már földön kívüli....

svejk

Hívj szakembert!

svejk

Így fórumon keresztül csak találgatás az egész.
Keresztcserékkel bizonyára behatárolható a dolog.

KoLa

Itt olyan hiba is lehet hogy hegestéskor leesik a hálózati feszültség és akkor lehet nincs meg az 5v a vezérléshez...

KoLa

egy 'z'kimaradt a hegesztésből!
Nekem az egyik MSD dir+ 5.8V-tól kezd működni egy másik pedig 10.9V-nál kezd irányt váltani!
Persze van egy tranzisztoros csatoló áramkör beépítve!
Jelenleg úgy megy hibátlanul a gép hogy Potmétereket kötöttem sorba a bejövő + jelekre  a puls és a dir lábakon így könnyű eltalálni az MSD munkapontját!ha puls jel feszültségét kezdem csökkenteni akkor egyszercsak megáll minden! akkor rgy kicsit vissza:)
Ha a dir jelek feszültségét kezdem csökkenteni akkor egyszercsak nem vált irányt! akkor egy kicsit ezt is vissza! Ahány vezérlőm van mind másként van beállítva!
Talán az optocsatolók fényereje lehet a ludas a dologban?[#nemtudom]