Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

9b6n3fn2n

Köszönöm a válaszokat. Az érdekesség az, hogy évek óta ezzel a konfiggal használom, soha ilyen problémám nem volt, csak az elmúlt pár héten. A pc-t csak és kizárólag a gép vezérlésére használom, csak vezetékes eszközökkel(billentyűzet, egér), nincs hálózatra, internetre kötve, a marópályákat pendrive-on viszem a gépbe.

2f428kduf

Arra már rég rájöttem, a Mach felhasználói kézikönyv csak köszönő-viszonyban van az én nem is nagyon új programommal, így megint kérdezek:
A szoftveres határról már lemondtam, nem megy, a gép kicsi, nem nagy baj, ha rámegy az E-stoppra. Viszont szeretném a Work offsets-et használni. Az ofszetben beírtam a kívánt eltolást, a masina nem ugy ment ahogy gondoltam. Persze nem gondolatolvasó, azt teszi amit mondok neki, de mit mondjak. Ha a program elejéra beirtam, ez esetben a G54-et, ebbeirtam az értéket, és azt, menjen az x-y-z a nullára, előbb odament és végezte a dolgát. Vajon igy kell csinálni??

xfg6v697j

Próbálkozz a G52 X Y Z -vel.
Ez elvégzi az eltolást,de nem mozognak közben a tengelyek.
Ha beírod utána az előtte utoljára szerepelt koordinátákat G0 vagy G1 után akkor végrehajtja az eltolást.

PL:
G0 X4 Y3 Z10
G52 X2 Y10 Z6  
(ezekkel az értékekkel fog arrébb mizdulni )
G0 X4 Y3 Z10 (De csak akkor mozog,ha megiymétled az utolsó koordinátákat)

2f428kduf

Köszönöm a választ.
Kérdésem is bizonyítja, túl sokat gondolok a program tudásáról, azt gondoltam, beírom, a már előzőleg elmentett értéket, pl. g54-ben, és csk arra kell hivatkoznom, kezdem a  dolgot g54-el, elmegy arra a pontra, és teszi a dolgát.
De ahogy írod, be kell írni, akkor egyszerübb néhény sorban megírni hova menjen, és kész.

2f428kduf

Fojtatom: azt gondoltam, az első sorba beírom: g54, és megy a futáskor arra a pozicióra,és folytatja a programot. de nem.

fa_kukac

Sziasztok! Az utóbbi időben a léptetőm nínózva megy, azaz a motorhang hasonlít a mentőre, kb 3-4 Hz-es váltakozása van, és a sebesség is eszerint változik. Mi lehet a gond? Telepíjjem újra? Na meg valahogy ki lehet a beállításaimat menteni? Kösz.

Miki2

Hidd el, nem a programmal van a baj.
Nálam mindkét funkció tökéletesen működik.
A Te általad írt G54 a gép bekapcsolása utáni első koordináta rendszer beállítása. Ennek az értéke mindíg a referencia pontoktó értendő, abszolút értékkel adható meg.
Akkor használom, ha több befogó szerszám van egyszerre az asztalon.
Mindegyiknek bemérem a "0" pontját, és elmentem külön-külön coordináta rendszerbe (G53 ; G54 ; stb.).
A coordinátán belüli nullpont eltolást (G52) akkor alkalmazom, ha egy nagyobb méretű táblára több egyforma mintát kell tenni.
Ekkor a programot egyszer megírod, és monka közben eltolod a kezdő nullpontot.
Tehát azt gondolom, előbb olvasd el az ide vonatkozó leírásokat, értelmezd, és utánna írd, hogy a program csak szűk tudással rendelkezik.
Negjegyzem, vannak területek, ahol ez igaz, de e két funkció jól működik.

KoLa

Van lépésvesztés?

fa_kukac

Szia! Az nincs, csak dadog kicsit. De visszatalál a 0-ra.

KoLa

Mérőórára áll vissza 0-ra?

2f428kduf

Nem is a program tudását kérdőjelezem, hanem a Felhasználói kézikönyv, és a jelen program közti különbséget jeleztem, valamint az én gyarlóságomat. Azt gondoltam, a gép elkészítése könnyebb lesz, mint a használata. Az ember türelmetlen, itt a kész masina, és NEM azt csinálja amit szeretnék.Tudom, hogy én nem tudom, és ez bosszantó. Jön a sok-sok próbálkozás. A tanácsot köszönöm, próbálom.

fa_kukac

Szia! Hát nem mérőórára, viszont amit azóta tapasztaltam, hogy a Z tengelyem egy új reliefnél amikor elkezd a Z doldozni, akkor 5 perc után folyamatosan elmegy , és 2 millimétert esik a sík. Ilyet még soha nem csinált. Átnéztem az áramokat a mocinál, minden ok. Újra indítottam nagyon lessú előtolással is ugyanaz. Azóta újra telepítettem a Mach3-at, a dadogás maradt, marni még nem martam vele. Most a winfost is újrarakom, hátha.

000000000

Üdv! Ha valaki tudna segiteni megköszönném. Van egy TBD6560 T3 aluházas vezérlőm,MACH3-ban nem tudom beállitani a motorkacsoló kimeneteket úgy hogy működjenek(RY' RY")

jv7pu3a5p

Olvastad amit írtam a #9340-ban. Nekem egy egyszerű USB billentyűzet is okozott ilyet...

fa_kukac

Na az van, akkor kipróbálom simával. Kösz az 5letet!