Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

svejk

Az van a figure 3.-ban, de a lényeg a két lezáró ellen állás lenne pluszban.
Bár az igaz, hogy a figure3-at még alapból sem tudta kipróbálni tar fejű barátunk. :)

Rinaldo

Ok, töröltem a kék vezetéket. :-)
#9280 Az ellenállással magasra húzod az adatbitet értem én. De anélkül is mennie kellene, hiszen actív low-nál alaphelyzetben magas szinten van a bit.

xfg6v697j

Ez alapján nincs is bekötve az LPT GND-je.
Ne csodálkozz ha zavar van.
Inkább azon,hogy egyáltalán műküdüt eddig.

jv7pu3a5p

Nem is szabad.  
Svejk rajza a jó (#9275), mert ha bekötöd mindkét GND-t (LPT, tápcsati) akkor földhurkot csinálsz.  
Na persze ez csak akkor, ha ugyanazon gépről jön az 5V és az LPT is...

xfg6v697j

Az alapján a rajz alapján egyáltalán nincs a PC fől rákötve az MSD vezérlőre.
Lebeg az egész bemenete.

000000000

Sziasztok.

Kezdem most már a kábelezést a léptető nema23-as (3A) motoroknak a vázba beépítve. Megvettem már a "hagyományos" kábelt is, azaz 4x0,75ös-et. Viszont böngészgettem, és rábukkantam olyan kábelre, ami meg árnyékolt... A kérdésem az lenne, hogy maradhat e nekem amit megvettem, vagy szükséges az árnyékolt, mert fent állhat a bezavarás veszélye, külhatások, mobil stb... Amugy 3-4 m távolságokról van szó a vezérlő és a motorok közt. Előre is kösz válaszotokat.

xkbv3nx0d

én mindenképpen árnyékoltat raknék a motorokhoz... LiYCY 4x0.75 legalább... vagy mindenképpen fémhálós árnyékolásút

jv7pu3a5p

Aktív LOW esetén ez a helyes bekötés, a "test" a vezérlő jel. Nincs hova kötni a PC testet.
Nem lebeg az. Annyira stabil mint amennyire az LPT  belső impedanciája. Ezért javasolt svejk egy ellenállást a körbe.

xfg6v697j

Jobban átgondolva igazad lehet.

000000000

Én, feltétlen javasolnám, az árnyékolt kábel használatát.

000000000

Kösz gyors válaszaitokat. Akkor venni kell másikat, árnyékoltat. [#pardon1]

besirkyjh

Pontosan igy van , nem kel az MSD-t GND-re kötni .
Rosszul rajzoltam és tettem egy földhurkot bele ( külsötáprol kellene igy ) de ha a PC-röl megy akkor a #274-böl a zöld kimarad , de a Svejk által rajzolt 1Kohmos ellenállást feltétlen tegye bele !

svejk

Nem lebeg, hanem +5V-on van, melynek impedanciája szinte a testével megegyezik csak el van tolva +5V-al.  
Ez az un. NPN technika, minden japán cucc ilyen vagy esetleg átkapcsolható PNP-re.

Az LPT esetén ez az ajánlott megoldás mert a LPT kimenet nyelőként több árammal terhelhető mint forrásként. (lásd TTL IC-k kimenetei)

A mai LPT-k azonban már nbem TTL IC-kel vannak illesztve hanem TriState kimenetű vonalmeghajtókkal, így lehetséges hogy ECP EPP esetén az eredetileg csak kimenetként definiált lábak bemenetként is funkcionálhatnak. Ezen IC-k sokszor valami egzotikus csodák, csak méréssel lehet a kimeneti terhelhetőségüket megállapítani.  
Sok esetben az LPT port vegyes, egyes lábakon 5 V-os TTL más lábakon 3,3V-os szinttel dolgozik.
Ilyen LPT-nél viszont már az előzőekben említett figure3. sem működik, mert a 3,3 V-os H szint esetén is folyik annyi áram a +5V-ból hogy kivezérelje az optokat.
Én ezt már megszívtam DELL gépek esetén, íg ahol csak lehet a figure 4.-et használom.

A skiccen levő két ellenállás szerepe:
Mivel ismeretlen az LPT kimenete ezért biztos ami biztos berakunk egy felhúzó ellenállást.
A kisebb impedancia miatt hamarabb kiürül az opto PN átmenete, illetve valamelyest nagyobb lesz a zavartűrő képesség.
(igazából jobb lenne rögtön belül az MSD-ben közvetlen az opto lábaira forrasztania belső előtétellenállás után lásd. A300-as servo vezérlő.)
Kis érték esetén túlterheljük az LPT-t nagy érték esetén pedig hatástalan.

svejk

Normál esetben nem kell az két db. ellenállás, ez csak növelheti a zavartűrő képességet! [#ejnye1]

besirkyjh

Szia  

Igy ahogy mondod , de sajnos volt már rá nekem is szükségem :( Ez csak egy ideiglenes megoldás mert a valos ok az más )ettöl még használhato hosszútávon .
[#eljen]