Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

jv7pu3a5p

Megosztanék egy személyes szívást/tapasztalatot veletek. Nem teljesen MACH3 de ebbe a topikba talán jó helyen van, szerintem érdemes mindenkinek elolvasnia.
Múlt héten martam sok kis kerek alu gombot, aminek a közepén kis furat volt. Csodák csodájára a marás végére a furatok nem voltak középen X irányban el voltak csúszva kb 1mm-t.  
Meglepődtem majd továbbléptem rajta, mondom sose volt még de biztos lépéstévesztés.
Tegnap nyákot gyártottam, ott is a marás végén a furat köszönő viszonyban sem volt a paddal.
Na itt már elkezdtem hibát keresni. Manuálisan lassan mozgatva az X tengelyt (800mm/p) hallom, hogy néha-néha pattog, mintha fals jelek is érkeznének. Na elkezdetem mozgatni a kábeleket, kiderült az MSDD vezérlő csatijában a DIR jelet kicsit erősebben sikerült meghúzni mert mozgatás alatt folyamatosan irányt váltott. (csati elnyírta a vezetéket)
Újra beköt, megnyugszom, hogy megvan a hiba. Marás start.
Majd meglepődve tapasztalom hiba ugyanaz. :(
Már épp a szkópot akartam előszedni meg hogy szétvágok minden kábelt és újra csinálom.
Na akkor gondolkodok mi változott vajon az  
elmúlt időszakban. Mert a kábelezés az nem.  
Rádugtam a laptopra egy USBs numerikus padot távirányító gyanánt. Mondom próba cseresznye, lehúzom a bill. padot.  
Járatom üresen, pattogó hang nincs. Oda vissza vagy 10x, de hang nincs. Elkezdtem bizakodni.  
Marás start, majd a végén örültem, mert hibátlan kis nyákot csinált. :))
Szóval lehet, hogy meghülyült a MACH3 a billentyűzettől, de szerintem kicsi rá az esély. Főleg hogy csak az X tengely kapott "zavar" jelet.  
Inkább arra tippelek, hogy az a jó kis vezeték szépen összeszedte a +5V tápvezetékén a zavarokat és szépen megjelentek az LPT pinjén. Bár azért fura, hogy csak egy tengelynél.  

Sosem tetszett az, hogy itt sokan a PC 5V-ját használják külső tápnak az LPT kártyákhoz meg vezérlőkhöz. Ezek után viszont nagyon nem tetszik. :)

Itt egy kép is, alsó nyák előtte, felső utána: :)
Nagyon jól látszik, hogy fokozatosan csúszott el ...

http://gsmvezerles.hu/CNC_MUNKAK/maras_hiba.jpg" border=0>

s7manbs8

Pont a múltkor kérdeztem ki tudna ilyen nyákot kigravírozni, mint ez is pl, persze a felső képen levő lenne a kívánt minőség.

Ez a pattogó hang a motornál, mikor nincs is vezérelve nagyon jellemző, én is mikor próbáltam beüzemelni azt az összevissza vezetékezett vezérlővel működő lityi-lötyi gépemet, ott is ilyen bajokkal szembesültem, ami elektromos zavar miatt keletkezett és mikor pl. az X tengely nem volt mozgatva akkor is mozgott ilyen piciket pattogott ide oda.

KoLa

Olvastad a #3909-t?
Nekem van külön tápom az illesztő kártyához! mégis MSD-ként külön, külön be kell állítani a step dir jelek feszültségét![#nemtudom]

jv7pu3a5p

Érdekes jelenség...  
Pedig a doksi szerint 5V-ra van méretezve az optó. Lehet határesetre illesztették, jó lenne tudni milyen optó és mekkora ellenállás van benne.
Hétvégén méricskélek egy kicsit szkóppal rajta, lehet nekem is az 5V esik le mikor bedugom a Numpadot. Nálam direktben megy az LPTről az MSDD.
A Te problémád elég fura, mondanám hogy hibás a vezérlő de, hogy mind az összes...
Lehet abban a szériában rossz ellenállást tett a beültető gép az optó elé.  
Nem szedted szét még?

000000000

Én évek óta használom az MSD-ket, símán rákötve az LPT pinjeire, soha semmi gond![#eljen]

svejk

Úgy van... én ugyan nem használok MSD-t, de volt már nálam sok, illetve a saját vezérlőim illetve az ipariakat is így illesztem.

jv7pu3a5p

Szerintem is hibátlanok...

2dbfy8y

Ez így igaz! [#eljen]
Nekem se volt soha lpt leválasztóm, még csak külön +5V tápom sincs, minden lpt-n keresztül megy, sose volt vele gondom!
Az msd nagyon jó!

KoLa

Akkor lehet hogy én ezzel a csatoló áramkörrel szívok, pedig ez a kapcsolás az MSD leírásában van ajánlva!

2dbfy8y

Hát lehet!
Nekem egy plc programozó ismerősöm kötötte be!
Én csak néztem, hol a +5V !?
Azt mondta minek, mehet ez negatív logikával is, és hogy lekopogjam, már több mint 2 éve megy szépen gond nélkül! Pedig már minden lpt lábat elhasználtam, néha már gondolkozok a másodikon is! [#nevetes1]

he2w644

Szép estét!!!
segítséget szeretnék kérni a motor beállításában a mach3-mon belül. velocity ins or mms per min
illetve acceleration ins or mms sec sec.
előre is köszönöm tisztelettel zazi

xfg6v697j

"velocity ins or mms per min"
Ebbe a mezőbe,a géped maximálos sebességét kell megadni ,amit még biztonsággal tud.
"velocity ins or mms per min"
Ebbe a mezőbe,őedog a gyorsulását a tengelynek.
Mindkettőt kísérleti úton lehet megállapítai.

9b6n3fn2n

Sziasztok. Érdeklődni szeretnék hogy jártatok-e már úgy hogy a mach3 működés közben leáll, bezáródik. Ezt az elmúlt hetekben 3 alkalommal játszotta el a gépem, s elég bosszantó mert minden beállítás elszáll. Újra fel kell venni minden tengely referenciapontját s természetesen újra kell a pozíciókat is beállítani. Van tippetek mi okozhatja ezt?

9pk59nuy

Persze!
Az M3 nem ipari vezérlés. Megbízható PC, és olyan szoftverkörnyezet kell ami a szükségesen kívűl nincs kibővítve semmivel. (pont!)

000000000

Csak CNC-re használod a PC-t?
Az optimalizációt végig csináltad?
Nálam évek óta megy a 2.6-os verzió minden gond nélkűl.