Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Sziasztok, a Lazy camban, melyik g vagy m kódot kell beütni, hogy a Mach3 kezelő felületéről lehessen vezérelni a Z irányú mozgást és az X, Y előtolást. Mert megírom a G kódot Machba visszahívva elindítom a marási folyamatot és a G kód átírja a kezelőfelületre beírt adatokat.

Üdv. Samo

Arany János

Szia samo!
Futtatod a G-kódot és közben szeretnél az alkatrész alakján, méretén változtatni???
Van lehetőség kézi vezérlésre, de nem a kód futtatása közben.

000000000

Ha a g-kódod tartalmaz paneli adatokat (sebesség, maró fordulat, stb.), akkor az mindig a G-kódban meghatározott lesz! Ha nem ezt szeretnéd, töröld a G-kódból ezeket!

000000000

Ha a Lazycamban nem adok meg előtolási adatokat,akkor automatikusan 60-at ír be.Kicsit hosszadalmas lenne 2000 sornál ezeket kitörölni,van e más lehetőség.Más a z irányú  
(marási mélységek,ismétlés)mozgásokat szeretném a kezelő felületről vezérelni,van e rá mód?Sajnos nem tudok angolul,igy nehezen értem meg a Lazycamot,hogyan kell beállítani.nincs véletlenül valami leírás.
üdv Samo

Rinaldo

A G-kód editorok egy pillanat alatt lecserélnek akár 2000 előtolási adatot is de egyéb dolgokat is tudnak.(CNCeditman 90napos,ATD Edit-hez meg található ....) de kereső számtalan hasonló progit talál.

000000000

Szia Samo!
Szerintem egyetlen Gkód generátor sem ...ja teli a programot különböző előtolás értékekkel. Általában az első aktív mozgásvezérlő utasítás (G01, G02, G03, stb) kiadásakor irnak be valamilyen értéket amely aztán valamennyi következő mozgásvezérlő utasításra vonatkozik. Természetesen ha a Z tengelyen történő un. lefúrás más sebességgel történik akkor a Gkódban 2 db előtolás érték szerepel. Egy a marásra egy pedig a lefúrásra. A kód pedig ezeket váltogatja. De még ebben az esetben is viszonylag egyszerűen lehet lecserélni az előtolás értékeket az EDITOR, vagy akár az
MS WORKPAD un. "mass replace" funkciójával. A "jobb" progik (Pl. ARTCAM) azonban e kétféle előtolásérték megadását alapszinten a marószerszához kötik, melyeket azután még külön is felül lehet írni. Tehát ott e probléma lekezelése frappánsan megoldott.

000000000

Köszönöm a válaszokat,de a fő problémám nem a lefúrási sebesség,hanem a fogási mélység és a több menetes marás.Lazycamban ez megoldható,de én a mach kezelőpanelén szeretnem vezérelni.Ez megoldható e vagy a betöltött gkód a végleges,s csak annak változtatásával lehet a több menetes marást megcsinálni?Más a tengelyek egyenes mozgásnál szépen futnak,de a betük rajzolásánál nyikorognak(még csak papíron ceruzával dolgozom)ez mechanikai hiba vagy előtolási gond e?
üdv samo ui más pr_t már nem szeretnék venni.

000000000

Ma kipróbáltam a gépemet,három soros szöveget martam.Problémám,hogy a marás mélyebb lett,mint ahogy a gkódban meg van írva.(0.2 helyett 0.7 mm)A z tengely méröórával 0.05 belül mozog .
Más a lazycamban g90 abszolút van megadva mégis gkód generálásakor g91.1 jön ki mi lehet a gond?
A lazyban melyik sorral kellene beállitani a a kezdeti majd végső mélységet,valamint a kiemelést?Kérlek válaszoljatok!köszi samo

000000000

Van valakinek tapasztalata a Backlash -al. Egy barátom átcsinálta a BF20-ast CNC-re, de nem cserélte ki az orsókat, így van 0,4mm kotyogása.

000000000

csörögj.... megoldjuk[#mf1][#violent]

000000000

Megint más nevében írok. Egy barátomnak az a problémája, hogy a "futás 0-ára"-nál beindul az X, Y tengely, de nem emeli fel elotte a Z-t, csak utána, a null pont felett. Nekem nem volt ilyen problémám. Nem tudjátok, hol lehet a bibi?

udr95i4vu

Szia
Global setting-
Allow Safe z Moves- pipálni!!!
Üdv
Abit

000000000

Koszi! Megpróbáljuk![#worship]

000000000

Sziasztok! Van arra lehetőség a Mach3-ban, hogy egy programsorhoz érkezve kapcsoljon egy relét a kimeneten, és csak akkor folytatódjon a program futása, ha egy bementen én kívülről adok neki jelet.

000000000

Szia Olvasó!
Természetesen van. Output szignálnak hívják azt a jelet amelyet programból kiadhatsz és ha ahhoz megfelelő relés áramköröd van azzal mindenféle dolgokat vezérelhetsz. Pl. marómotor, hűtés, stb. ki és bekapcsolása. Mivel a MACH maráscentrikus szoftver, természetesen a vezérlő kódot (un. Mkód) ilyen dolgokhoz rendelték hozzá. Pl M03=marómotor előre, M04=marómotor hátra, M05=motor kikapcsolása, stb. Nézd meg az M kódok leírását. Ha ezeket az "utasításokat" Gkódű programodba beépíted, programozottan ki és bekapcsolgathatod reléidet. A programfutás átmeneti megszakítását pedig az M06 (szerszámcsere) utasítás kiadásával érheted el.  
Ekkor a progi csak akkor fut tovább ha a resetet  
feloldod.