Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

3ihs2v23

Úgy látszik béna vagyok. Találtam HotKeys táblázatot a mach3 ra és az "X" tengely nullázására CTR+x,0,enter tehát először CTR+x aztán egy nullát kell nyomni majd entert. Míg a mach3 felületén egérrel egy kattintással elvégezhető ez. Igazából egy külső kapcsolóval akarom megoldani az "X" tengely nullázást és beállításánál ott csak egy kódot tudok beírni. Hogy lehet ezt áthidalni?

xfg6v697j

csináld oemtrig+hotkey-el
X=1008 Y=1009 Z=1010.

Béni

KoLa!
Igen, korrigálható a hiba. Az sem gond, ha a Z tengely iránya eltér a főorsó forgástengelyétől.  
Mindkét tengely függvényének módosítása szükséges minden esetben.

Skicceld le az eltérés geometriáját a lehető legpontosabb szögadatokkal (vagy eltérés/x mm) és küldd el email-ben! Megadom, hogy mit és hova írj be.
Legalább valaki élesben leteszteli ezt a funkciót.
A Mach üzembiztossága meg nagyban függ attól is, hogy előző nap mit ettél, így erre biztosat mondani nem lehet. [#smile]

3ihs2v23

Köszönöm szépen! Igen úgy csináltam, ahogy korábban mutattad és működik is! Szuper! Olyat szabad játszani a mach3-al, hogy egy gombbal akarom nullázni egyszerre az "X" és az "Y" tengelyt, akkor oemtring beállításnál az 1-es és 2-es pozícióba ugyanazt az értéket írom, Hotkeynél meg az egyesbe a X tengely nullázását, kettesbe pedig az Y tengely nullázását? Így csináltam és működik, de attól még lehet, hogy ez így nem szabályos.

xfg6v697j

ilyet még nem próbáltam,de szerintem ez semilyen problémát nem okozhat.

3ihs2v23

Olvastam a mach3 felhasználói kézikönyvet és az 55 oldalon a 5.6.3. fejezetben szó van a holtjáték beállításról. Ez arról szól, hogy a kotyogásból eredő hibát úgy csökkentjük, hogy az egyes koordináta pontokat mindig egy irányból közelítjük meg. Ezt be lehet állítani a mach3 ba a Config==>Backflash menüben. Ennek nagyon megörültem, mert így nem nekem kell ezt megoldanom G-kód generálásakor. (persze ezt csak korlátozottan lehet használni, pl fúráskor)  

Viszont kipróbáltam ezt a funkciót és nem működik úgy ahogy kellene vagy ahogy elképzeltem. Én arra gondoltam, hogy ha pl. x10 ből x20 ba tartok, akkor túlfut a 20-as koordinátán és fentről mondjuk 22ről fog visszajönni a 20-as koordinátára. Mikor az X20 ból megy X10 be akkor viszont nem kell túlfutni, hogy mindig egyirányból közelítse az adott koordinátát. És sajnos lefelé jövet is túlfut és úgy jön vissza. Szóval zavaros az egész nem értem mi a baj.

Valaki esetleg használta már ezt a funkciót?

KoLa

KoLa

Mérőórát tettem a tokmányra és az egyik kés hegyére rááltam X++ irányban, ezt lenulláztam a Machban, aztán átfordítottam a tokmányt az ellenkező oldalra és ráálltam a késsel ugyan abba a helyzetbe hogy az óra nullán legyen!
Na itt a Mach X-395.8  és Z 0.2 mutatott!
Ezekkel az értékekkel az Autocad-ben kiszerkesztettem ezt a háromszöget , és leméreteztem ezt a szöget, de 0 fokot írt, az én beállításaimmal! lehet hogy Jó?
Ha valami nem érthető az előjelekkel akkor az a lényeg homorú felületet esztergálok!X0 Z-0.1

kr97pwss2

A Backlash úgy működik, hogy minden irányváltáskor a beállított kotyogás értékét pluszban hozzáadja a mozgáshoz. Azaz, ha a kotyogás pl. 0,1mm-re van állítva, akkor irányváltáskor először 0,1mm megy, majd onnan kezdi a programozott mozgást. Itt egy videó róla: http://www.youtube.com/watch?v=A27nOkTFYDY" TARGET=_fnew>Mach 3 Backlash Compensation

3ihs2v23

Köszi! Hát kár, hogy így van. Így szerintem használhatatlan. Induláskor honnan tudja a gép, hogy a kotyogás merre "áll"?

w8zwiiw56

Sziasztok!
Valaki tudja, hogy a Mach3 a "Digital trigger" nevű kimenetet mikor használja? Esetleg van-e valami lehetőség G-kódból ki/be kapcsolni viszonylag nagy sebességgel?  
Volna egy olyan megoldandó dolog, hogy a Z lefele mozgás helyett ezen a kimeneten adjon egy impulzust.

xfg6v697j

csinálj egy M utasítást a vb szerkesztővel.
ez legyen benne.

ActivateSignal (digittrig)
Sleep (1)
DeActivateSignal (digittrig)

ez egy ezred másodpercre bekapcsolja a digittrigget.

D.Laci

000000000

Tegnap nekem is feltűnt ez a hanyag elegancia...:)
Tényleg létezik, hogy az AutoCAD erre 0 értéket adna?

Béni

Ha jól értelmeztem, akkor ezt kell beállítani:
(Csak az X és Z függvényeket kell beírni és a képleteket engedélyezni! Az alsó mezők csak teszt célra vannak.)

http://hobbymaro.puhasoft.hu/Beni/Pict/KoLa.jpg" border=0>

Ha a kúpozás fordítva van, akkor a Z függvényben a minusz (-) előjelet váltsd pluszra!  
/z+x*sin(0.000505306)/