Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

kr97pwss2

Sziasztok!
Már többször felmerült az LPT port kiváltása USB-re itt a fórumon. Engem is nagyon érdekelt a dolog, mert laptopom van, amin nincs LPT port. Vagyis van, mert vettem egy PCMCIA kártyát, viszont a laptop energiagazdálodásának szabályozása miatt az nem működik tökeletesen. Szóval ebből a problémából kiindulva elkezdtem készíteni egy USB-s mozgásvezérlőt a MACH3-hoz. A szoftvert, már több mint fél éve csiszolgatom, és úgy néz ki, hogy el is készült. Végre múlt héten, már sikerült tesztelnem CNC mechanikával is (nem csak laborkörülmények között).  
http://dc424.4shared.com/img/hM343UPI/DSC02672-web.jpg

besirkyjh

Szia  

Az LPT csatlakozo végén mi van még a vezérlö elött .Elvileg ott lenni kellene még egy interfacenek .Hány tengelyt tud vezérelni most , milyen be és kimenetek vannak rajta ?
Kicsit több info kellene .

kr97pwss2

A csatlakozó házában van a "lényeg". Egy DSP számolja a MACH3-tól kapott adatok alapján a STEP/DIR jeleket. A MACH3 úgy kezeli, mintha lenne LPT port a gépen. Azaz a port be/kimeneteken amit beállítasz az a csatlakozón is azt csinálja. 4 tengelyt tud kezelni max 100kHz-es frekvenciával, Hardveres E-stop, Chgarge pump, Referencia, Index, PWM, stb. kezel.
12 kimenet 5 bemenet, mint egy LPT porton.  

svejk

Nocsak!!!
Ez ilyen "egyszerű"?
Mesélj még róla, ne kelljen kérdezni!
Az 5 bement szabadon választható?
Még nem láttam gyári USB-s Mach-ot sem így nem tudom hogy működik annál a Ki-Bemenetek konfigurációja.

svejk

Tervezed forgalmazni?
Nullszéria mikor lesz elérhető?

kr97pwss2

Azért a megvalósítása nem volt olyan egyszerű (kb 1-1,5éve kezdtem el foglalkozni vele)
Viszont a kezelése egyszerű, mert a MACH3-ban ugyanúgy mintha LPT portot használnál beállítod, hogy pl. 2 lábon legyen a X dir, 3 lábon az X step és a csatlakozón (D-SUB25 mint a printer port) a beállított lábakon kiadja a jeleket. Ez Ki és Bemenetektre is igaz.
Egyszerűbben ugyan az a lábkiosztása a csatlakozónak, mint az LPT portnak. Azaz csak csatlakoztatni kell a vezérlő LPT bemenetére.

kr97pwss2

Valamiért a válasz gomb nem működik nekem.
Az első darabok már készen vannak azok tesztelése folyik már egy ideje. Hamarosan megvásárolható is lesz, de még pontos árat nem kalkuláltam ki rá.

D.Laci

Feltelepités uttán lpt portként jelenik meg az eszközkezelőben?
2db portot is lehet egyidőben használni?
Az index jelnek nincs késése?

kr97pwss2

Az eszközkezelőben nem LPT portként jelenik meg, hanem a saját nevén: "UC100 CNC motion controller". Egyszerre csak 1 használható a mach3 alatt, de folyamatban van egy több bemenettel és kimenettel rendelkező kártya tervezése is. Ez a nagyobb kártyán 24 bemenetet és 24 kimenet van egyenlőre rajta (még nagyon fejlesztés közbeni verzió, ezért még változhatnak) Az index jel az még csak a főorsó fordulatát méri. A index jellel szinkronizált mozgást még nem tudja.

svejk

Ha kicsit belehúzol, akkor a nem sokára következő HobbyCNC találkozón be is tudnád mutatni.
Gyanítom nagy lenne az érdeklődés.

000000000

Gratulálok a fejlesztésedhez!
További sikereket hozzá. Ez, mondhatni hiánypótló dolog. Biztos lessz rá igény.

svejk

Még egy fontos kérdés:
A STEP jelek impulzusszélessége állítható-e?
(ezt gondolom a mikrovezérlőben lehetne megoldani)
Egyes hobby-ban használatos vezérlők nem tudják feldolgozni a túl keskeny (5-10 us alatti) impulzusokat.

kr97pwss2

A step jelek impulzus szélessége 5-6us körül van egyenlőre fix értéken (100kHz-nél nem lehet több). De az állíthatóságra már én is gondoltam, a kimenő frekvenciának kisebbre kapcsolásával. Hamarosan ezt a funkció is elkészítem bele. Szerencsére a készülék szoftvere frissíthető, mindig a legújabb drájver automatikusan kicseréli benne a szoftvert.

Motoros

Ha ez jól fog működni és az ára elfogadható lesz akkor bízhatsz az üzleti sikerben.

svejk

Ez jó érték.
Nálam a Mach motor setup ilyen irányú értéke mindig 0-án áll, ez a gyakorlatban a PC-től függően 4us körülit jelent.
A régi Magi féle Profi1-nek kevés ez, és mostanában találkoztam egy kínai DC vezérlővel amelyik többet kíván.