Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

Miki2

Egyszerűen csak válts át egy másik koordinátába, állj rá a munkadarab origójára, és mentd az adatokat a táblázatba.
Ezután cak a megfelelő koordinátát kell meghívni, és a nullára állítással a gép megtalálja a kívánt pontot.

2dbfy8y

Szia Attila!
Akkor nincs neked referencia kapcsolód a gépen?
Mert igazából, ha a referenciát felveszed, akkor manual-ban beírod, hogy hova és melyik kordináta rendszerben menjen, és azt teszi! Ha g53 x.. y.. küldöd, akkor meg a gépi kordinátában mozog a kívánt pontra!

juh0557j0

Egy nullapont kellene nekem, amely a Home-tól meghatározott pozícióban van.
Azt szeretném elkerülni, hogy bekapcsoláskor ne kelljen mind az 5 tengelyt manuálisan a megfelelő pozícióba küldeni.  
A helyzet a következő:
A gépi nullpontot a végállás induktívok határozzák meg X,Y és Z. Az A (körasztal) és a B (billenőfej) tengelynél tettem fel egy-egy induktívot ezekkel felveszi a gép a Home-ot.
A szükséges nullpont amihez képest a marás fog menni az pedig a körasztal közepénél kell legyen függőleges maróállással. A Home-hoz képest amikor a kívánt nullára viszem, akkor X420  Y130 Z0 A33  B3 értékek lesznek a gépi koordinátában. Ekkor ha nullázom a másik koordinátákat, akkor visszatalál egy gombnyomásra, de ezt minden bekapcsoláskor el kell játszani. Erre keresek megoldást, ha egyáltalán létezik az amire gondolok.

sanka74

Szia! Neked a nullpont eltolás kell szerintem, ez G53-G59 ha jól emlékszem, és egy táblázatban lehet megadni a korrdinátákat, egyszer foglalkoztam már vele. Azt viszont nem tudom hogyan jegyzi ezeket meg, mert nekem a Mach ujraindulásakor törlődtek a nulponteltolás koordinátái...

Miki2

Attila!
A Config menüpont Fixtures-re kattintva megjelenik egy táblázat.
A G54 sorba írd be a kívánt értékeket, Save, OK.
Ha a gép bekapcsolás után felvette a HOME pozíciót, az MDI-be (F2) írd be -- G54 -- Enter.
Ezután láthatod a Drokban, hogy a beírt értékek ellentétes előjellel megjelennek.
Már csak a szánok mozgatása 0-ra kell, és helyben vagy.
Nekem csak 4 tengelyem van, ezért nem ajánlgatom az általam készített magyar felületet.
Igaz, az viszont tudja a központkeresést, meg a minden irányból töténő érintést.

Miki2

A nulpont eltolás az a G52.
Azt programfutás közben alkalmazzuk:  Pl.  ha több egyforma műveletet kell egy darabon elvégezni egyazon darabon.

Miki2

A G53 ; G59 Koordináta rendszer váltá.
Ebből ismer a MACH3 255 db-ot.

lari

Nem léptetőmotorral használnám, hanem szervóval, ahol az encoder felbontása 512 (E240 motor)
No de pontosítsunk.
A Mach3 hány léptető impulzust küld egységenként?  
Vagy hogy is kell ezt pontosan érteni?
Örülnék ha valaki elmagyarázná, mert a Mach leírása eléggé érthetetlen számomra.....
Köszönöm![#circling][#kerdes]

2dbfy8y

Szia Attila!

Jól beszélnek a többiek
Szóval oda mész a géppel ahol okés a nullpontod, a gépi kordinátákat leolvasod.Fent a menükben kiválasztod a Fixtures menüt, és megjelenik a Work Offset nullponteltolások. Pl. ha a G54 be beírod a gépi kordinátákat ahol lesz a nullpont eltolásod, akkor a program elején is írd be kezdésként a G54-et. Ha van több ilyen progid, ahol változnak a nullpontjaid G54-G59 bármelyiket használhatod. Az a lényeg, hogy a progi eleje tartalmazza, melyiket akarod használni. És indításkor a referencia felvétel után mindig odatalál!
Laci

2dbfy8y

Szia!

Az volt a Te gondod, mikor kiléptél a Mach-ból arra kattintottál, hogy ne mentse a nullpont eltolás változásokat. Mentést kell választani!

besirkyjh

Szia  

Pedig elég egyszerü .A mach3 azt kérdezi hogy hánylépés tartozik 1mm elozduláshoz ( ha lineáris a mozgás ) step/mm a configban ( motortuning ) .
A többi a meghajtás körönkénti lépés szám az esetleges áttétel és az orso körönkénti mm emelkedése fügvénye .

juh0557j0

Köszönöm a gyors segítséget!
Hétfőn kipróbálom amiket írtatok, addig nem jutok a géphez sajna.

sanka74

Sziasztok! Bocs, a G53 a nullponteltolás törlése, a többi a nullponteltolás(G54-59).Köszi, majd kipróbálom, lassan menni fog az én gépem is.

ra8nsmk6w

Használja valaki a mach3 kamera funkcióját üzemszerűen? Nálam külön külön müködik mindkettő, de egyszerre minden gyorsjáratnál resetel.

xfg6v697j

Hat tengelyes magyar képernyőt tudna valaki?