Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

juh0557j0

Szeretnék egy kis segítséget kérni:
5 tengelyes gépet építünk DC szervosat.
Az ötödik tengely egy körasztal lesz.
Erre egy induktív jeladót szerelünk fel.
A kérdésem az, hogy meg lehet-e oldani azt, hogy amikor az asztal 359 fokot fordult, akkor a jeladóra érve ne számoljon tovább felfelé, hanem nullázódjon?  
Pár napon belül már a gyakorlatban is tudom próbálgatni a dolgot, de egyelőre még nincs ötletem a megoldásra.

000000000

soft limit....
vagy rotation limited enable!

juh0557j0

Köszi, ez alapján elindulok.
Ma mindent bekötöttem, holnap lesz beüzemelve a rendszer. Kíváncsi vagyok már nagyon.

Kicsa

Egy kis segítséget kérnék a hozzáértőktől : Szeretnék életre kelteni egy Charge Pump áramkört. A kimeneti lábat beállítottam,de a Reset állástól függetlenül nincs értékelhető jel a kimeneten. A szkóp nagyon zavaros izét lát a kimeneti pin-en,nem is értem hogy miért. Alapból ott GNDnek kellene lennie énszerintem...

xfg6v697j

ha a kimeneten nincs engedélyezve a Charge Pump jel, akkor is zavaros , vagy akkor stabil az állapota?

Kicsa

Ha nincs engedélyzve,van egy zavaros sinuszhullámszerű kép. Ha engedélyezem,ara ráül egy kicsit magasabb amplitúdójú,ugyan olyan hullám.
Megpróbálom egy laptopon is mindjárt...ott mit mutat a dolog. Ja igen,ez kábelen mértem,amivel eddig is ösze volt kötve a másik gép.

xfg6v697j

A H1 kimenetén kellene mérned.
Én is beállítottam a charge pump-ot aléggé változik a frekije, de nem megy 10000 Hz alá.
Megmértem a feszültségrt rgy sima digiműszerrel a bekapcsolt charge pump mellett és 2.5 voltot mutatott egyenfesz állásban.

Kicsa

Az áramkör egyébként az E1 bővítőkártya másolata,az elején van egy 100 nF csatolókondi. Ha utána kapcsolok rá feszültséget,olyan 1.8 V körüli értéknél már kapcsol a relé. Tehát szerintem az áramkör mostmár jó,igaz nem elsőre sikerült összehozni.

Kicsa

Semmi eredmény.
Itt van két kép,elég nehéz volt lefotózni :
Az elsőn az EStop be van nyomva,tehát nincs Charge Pump jel :

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kicsa/szkop1.jpg" border=0>

Itt medig ki van véve,tehát űvan CP jel :

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kicsa/szkop2.jpg

Kicsa

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kicsa/szkop2.jpg" border=0>

svejk

Nyilván szakadt, vagy nem érintkezik a szkópzsinór GND-je. Ha egyáltalán jó helyre rakod...

Kicsa

A probléma megoldódott. Hogy miért nem ezzel kezdtem...Kivettem a hosszabító kábelt,és egyből négyszögjelet kaptam a szkópképernyőn. Egy picit 'tüskés' ugyan,de szépen látszik már. Rákötve az áramkört,szépen működik is a dolog.
Viszont így akkor kénytelen leszek külön árnyékolt kábelen felhozni a jelet a gép hátuljától? Pedig árnyékolt az LPT kábelem,nem értem miért ilyen.

Kicsa

Azthiszem,kitaláltam. Előtúrtam egy másik,'jobbnak kinéző' lpt kábelt,aminek a végén papa-illetve mama csatlakozó van. Ezzel szépen tudom továbbvinni a jelet,viszont ez nem bontható. Illetve van a másik kábel,ami nem jó,annak pedig papa illetve 'H1 csatlakozója' van. A hosszabbítóval viszem a vezérlő hátuljáig a jelet,onnan pedig a házon belüli kábelezésre szétkapom a rossz kábelt. Talán egy 15 cm-es darabotha kell készíteni belőle...ezalatt csak nem szed össze zavart.
Így hozzáférek a kimenetekhez is,és a kábel külön kihúzható a vezérlőből.

juh0557j0

Kábelekkel már én is szoptam régebben. Sajnos ma már szinte nem is beszerezhető a normálisan árnyékolt LPT kábel. Néhány régi darabom volt még ami kétszer olyan vastag mint ami ma kapható és rendes árnyékoló háló van bennük nem csak egy celofán.

juh0557j0

A Mach pdf-ben találtam ezt :

"Az Input #1 speciális, mert arra szolgál, hogy megakadályozza egy alkatrészprogram futását, amikor a biztonsági védelem nem aktív."

Megpróbáltam beállítani, de valamiért nem működik. Az lenne a cél, hogy nyitott ajtóval ne legyen indítható a gép, de valamiért mindig elindul. Van valakinek ezzel kapcsolatban bármi ötlete?