Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

xfg6v697j

az input1-et hozzákötöd egy brain kóddal az estop vagy a pause funkcióhoz

000000000

szoftveres bizonytalanságra ne nagyon bizá biztonsági funkciot kell a mechanikus védelem igy mind kapcsolo formában lpt portjai szoftveres inditásnál bármilyen álapotot felvehetnek és bezárásnál álapoton maradhatnak.....egyszer is redszer hiba folyamán pl... Windows!
Charge Pump egy szoftveres fagyásnál mitsen ér mach3 megondolná magát...

xfg6v697j

ha nincs védőburkolat akkor sem húzza ki az ember a konnektorból a gépet, ha szerszámot vagy anyagot cserél.
Csak megnyomja a stop gombot a képernyőn.

000000000

Az ajtóra szerelt végálláskapcsoló egy relét, vagy mágneskapcsolót vezéreljen, ami megszakítja a hajtás tápáramkörét. Ez abszolút "bolondbiztos".

xfg6v697j

oemtrig-gel is lehet még bemenő jelet gombnyomássá alakítani

juh0557j0

Köszi mindenkinek, de egyik megoldás sem teljesen jó nekem.  

A feladat az, hogy egy adott gépnél, ami éppen most készül meg legyen oldva az, ha az ajtó nyitva van, akkor ne lehessen elindítani a programot( tehát hatástalan legyen a ciklus start gomb!). Ha már fut a program, akkor az ajtózár be fogja zárni az ajtót, tehát nincs gond.

Vbodi megoldása azért nem jó, mert az ajtónak nyithatónak kell lenni a munkadarab cseréjéhez, de akkor sem szabad a pozíciót elveszíteni ( áramtalanításkor a Z egyébként lezuhanna).  

Csewe megoldása arra lenne jó, ha menet közben történne az ajtónyitás.

Én azt hittem a leírás alapján, hogy az Input #1  ezt a funkciót szolgálja ami nekem kell, de sajnos hatástalan. Azt hittem, hogy még valahol be kell valamit kapcsolni a működéséhez.

t334wehtf

Szia Attila!

Én erre egy barain-t használok, ami tulajdonképpen egy autoreset-es vészstop kezelés. Alapból, ha E-stopot kioldod, a programban is meg kell nyomni a resetet, ez a barain ezt oldja meg.
Én azt az ajtó jelére is használom, ha nyitva van, resetben van a program, ha becsukom, automatikusan kijön belőle, továbbá, ha már megy a főorsó, akkor annak az indítójelével blokkolom az ajtónyitást (pneumatikus, 2 kezes működtetéssel, PIC-kel megoldva).

http://www.cnc4pc.com/Tech_Docs/guide_for_MPG4_over_LPT2.htm" TARGET=_fnew>ITT töltsd le a brain-eket, az E-Stop-W-AutoReset kell neked.

juh0557j0

Köszi szépen, ez így tökéletes lenne.
Eddig nem tudtam mi az a Brain, de holnap ezt kipróbálom!

000000000

hasonlora gondoltam ami vbody irt #6068....
az az biztonsági célra ilyen megoldások a legmegbizhatobak.....persze adig nem veszik komolyan amig nem tanul saját kárán az ilető kevesebbb ujal is lehet cncni:)[#oooo]

xfg6v697j

kipróbáltam a E-Stop_WO_AutoResetLPT2 brain rutint
Az ajtó kinyitásánál letilt, és ha becsukjuk az ajtót, akko engedi a reset gombbal újra indítani a progit.

t334wehtf

Akkor ne a WO-ssal próbáld, hanem a W-ssel, és még a resetet sem kell nyomkodnod.

t334wehtf

http://www.hobbycnc.hu/CNC/MBIO/Brain/Brain.htm" TARGET=_fnew>Ezt olvasd végig Brain ügyben!

Kicsa

Sziasztok! Megrendelném az alkatrészeket a mambablack által mutatott OpenSource Modbus kártyához,de belefutottam egy kis gondba.
( http://www.fieldofcows.com/index.php?title=USB_Modbus_Interface" TARGET=_fnew>MBIO)

A PIC 4-es és 5-ös lába a főorsó fordulatért felelős két relével. Viszont valami spéci optócsatoló van rákötve, HCPL2530. Jó drága és alig lehet kapni : Szerintetek oda rakhatok sima nagy sebességű optót helyettük? (Pl.:  http://www.hestore.hu/files/6n137.pdf" TARGET=_fnew>6N137 ?)
Úgysem az eredeti célra használnám fel azokat a kimeneteket.

xfg6v697j

egy relé meghuzatásához teljesen felesleges gyors opto szinte bármilyen megfelel.
de a nyákot át kell tervezni, mert az HCPL2530 opto tokjában két opto van a 6N137 csak egy.
és a relével párhuzamos diódát ki ne hagyd vagy olyan relét válassz amiben benne van mert a rajzon az nem szerepel.

Egyújabbgépépítő

Szia!

Szeretném felhívni a figyelmed hogy a kapcsolási rajzzal ellentétben a forráskód szerint az output-coils nem a PORTA -n hanem a PORTC -n vannak.