Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

KoLa

Én is sok segítséget kapok itt a fórumozóktól!
De még nincs vége!

KoLa

Mert ugye ez, nem egy profi megoldás, mert csak úgy kigondoltam, hogy ez kéne, és a végén sikerült kezelhetővé tenni!
Viszont itt van még a Mach felületszerkesztője!!!
ami nélkül az én vezérlőm nem működne!
Itt tudom összehozni a nyomógombjaimat az aktuális képernyő felülettel! ez az egyik legnagyszerűbb dolog a Mach3-ban ugyanis tapasztalataim szerint egy hozzáértő ember ezzel a lehetőséggel profi szintre tudja emelni a Mach3-t !!!
Ez így van az általam használt PowerControll-s plazmavágógépen is és a MachTechen látott új Csongrádon készült gépen is!
De erről szerintem majd holnap folytatjuk a beszélgetést, hátha rákattannak a hozzáértők is a témára...

D.Laci

Használjatok Gamepad-ot.
Egy USB hosszabitóval oda viszitek ahová akarjátok. Analóg mini botkormányossal fokozatnélkül lehet mozgatni a tengelyeket. nem kel sebeséget állitgatni. Gombokhoz azt rendeltek hozzá amit csak akartok...

sanyi84

Én már nagyon megszoktam a kézikereket munkahelyen. Talán tegnap a #5825 ben felvetett probléma azaz LPT portra tett 1 darab encoder megoldható, a beépített logika (brain) segítségével modbus-ról ezer éve létezik megoldás a problémára. Csak ezért nem szeretnék modbus-t venni. A lényeg mindhárom tengelynek a vezérlése 1 encoderrel és külön kiválasztó gombokkal, 1x 10x 100x os üzemmódgombokkal. Nagy segítség lenne sokaknak ez, ugyan lehet billentyűzetről is tengelyt mozgatni de az nem ugyan az. Én ha van akkor csak kézikereket használok, ugyan most pont olyan gépen dolgozok ahol kézikerék nincs, ám érzem is a hiányát.  
Egy egyszerű érintőfogással történő szerszámbemérést esztergán is sokkal kényelmesebbé tesz a kézikerék. (feltételezem az olasz késtartót és jó pár szerszámos műveletet) Marón is érintőt venni egyszerűbb szerintem ezzel.

000000000

http://www.youtube.com/watch?v=2_ut_gpMHyc" TARGET=_fnew>Ezt nézzétek meg.Szerintetek egy ilyet nehéz lenne összehozni a joystickon kívül?Konkrétan engemet az érdekelne,hogy lehetne-e építeni egy előtolás és üresjárati sebesség szabályzót egy gamepad mellé?

000000000

http://www.youtube.com/watch?v=Qb-Cz4BK104&feature=related" TARGET=_fnew>Egy ilyen lenne az igazi.Ehhez nem elég venni 3 db joystickot és bekötni az lpt port valamelyik pinjére,ugye?

sanyi84

Nem elég, alapból két iránya van csak. Esetleg usb joystickkal lehet próbálkozni, ha jól tudom play station 2 höz hasonló is van usb s be (olyan volt ami ps2 és usb s is volt egyszerre), nekem még mindig az mpg keréken jár az agyam, valahogy a joystick nem jön be. Igaz mérőgépek mai napig azt használnak, de az más világ.

sanyi84

Ezt a game portra kellett régen kötni, lpt-s az csak nyomógomb volt. De a game port kihalt, ezért már csak usb jöhet szóba.

000000000

Az igazat megvallva én is a kézikereket favorizálom jobban.Mégiscsak jobban illik egy szerszámgéphez,mint egy joystick.Ha pontosan nem is,de valami mini frekvenciaváltó segítségével nem lehetne jeleket adni a gépnek?Az előtolást be lehetne állítani valamelyik gombra a billentyűzeten,hogy változtatni lehessen x értékkel?Pl a + jellel 100mm/s-t növelnék a sebességen vagy hasonló?

sanyi84

Ám fanuc OT esztergán van valami hasonló joystick, meg kézikerék is, nem is néztem mire szolgál csak elmentem mellette. Nagy segítség a kézikerék.  

Néztem Magi oldalán az mbio-t, mondom elég bőven egy mpg kerék, usb bill meg lehet a tengely és szorzóválasztó. Erre input nál nincs felsorolva az mpg a brain editorban, pedig mpg bemenet van. Akár a kínaival (mókolva?) is meg lehetne oldani mert a 16 17 es lpt lábja szabad, az pedig pont elég lenne és ki be menetként is be lehet konfigurálni, igaz leírásban kimeneti funkciója van. Lehet a leválasztó ic miatt, azaz picit dolgozni kellene vele de akár jó is lehet.  

Ezt a frekvencia váltós dolgot nem értem, h arra gondolsz jelet adnál egy négyszög generátorról akkor megoldható de szerintem megoldható nagy mach ismerettel az mpg jel beszorzása is.  

Az előtolás kapcsoló jó ötlet, mondjuk billentyűzetről is mehet, igaz monitorra rá kell nézni. Mostanság munkahelyen nem bízok az előtolás forgókapcsolóban, mindig megnézem az aktuális meg programozott tolás értékét. Van akinek hobbija a "potival" szórakozni, tök jó mikor előtolás megy 70% on a fordulat meg ugyan annyi.  

2dbfy8y

Üdv Kola!
Lenne egy kérdésem. A ciklus start világít is?
Ha igen, az hogyan van megoldva?
Ezt már lehet, hogy kérdeztem egyszer.[#confused]
Programfutás közben lehet az előtolást csökkenteni, ha nem állítom meg a ciklust? Vagy egy potméterrel megoldható lehet?
A Kezelőfelülethez már átnyálaztam a billentyűzet paneljét! [#nevetes1] Egész gyorsan ment.

svejk

Tehát még néha összeszed zavart :(
a pF nagyságrendű kondikat próbáltad ugye?
Még megoldás lehetne a bemenő ellenállás csökkentése felhúzó ellenállásokkal.
Lehet rá kellene állni egy adott billentyűfajtára és azon kikísérletezni.  
1-200 db egyforma régi billentyű beszerzését meg tudnám oldani.

000000000

nem kel le foglalni az lpt még ilyen kihasználtságal!
ez már kivan találva a mach3 ban KeyGrabber.exe
erre bármilyen usbs gamepad...joystic rá tudsz programozni és ugráltathatod a mach3 ot vele!
\Mach3\KeyGrabber.exe HID controllers menü alat...

000000000

ilyenre gondolsz biztos! ][#vigyor2]
http://martzis.wippiesblog.com/martzis-usb-hid-interface-card-for-emc-and-mach/" TARGET=_fnew>martzis-usb-hid-interface-card-for-emc-and-mach

KoLa

Lóg ott egy relé!a fehér vezetékeken, a Rafi nyomógombok világítását váltja a manual és a cycle nyomógombok megnyomására! amivel egyidőben a képernyő felület is vált! tehát azok a nyomógombok világítanak amelyek aktívak!-nagyjából...